195 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române sărbătoriţi la Craiova

0
110

politia 2Pentru a marca împlinirea a 195 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române, ieri, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj au avut loc o serie de manifestări la care au fost prezenţi şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, dar şi ai celorlalte instituţii de aplicare a legii, parteneri în lupta împotriva criminalităţii. A fost un adevărat show, prezentat, ca de fiecare dată, de conf. univ. dr. Gabriela Rusu Păsărin, iar invitaţii, între care s-au aflat şi delegaţii din Serbia şi Bulgaria, au avut parte de momente surprinzătoare, de la apariţia „mascaţilor” pe scenă şi până la un program de cântece patriotice prezentat de Ansamblul Şcolii Gimnaziale Nicolae Bălcescu din Craiova.

Se împlinesc, pe 25 martie a.c., 195 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române. Această „vârstă”, mai mult decât respectabilă, plasează Poliţia Română printre cele mai vechi instiţutii ale statului român, dovadă a faptului că a fost şi este considerată una dintre componentele de bază ale societăţii româneşti. Tocmai pentru a marca această sărbătoare, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au fost desfăşurate o serie de activităţi, premergător acestei zile, între care trebuie amintite Cupa Poliţiei Doljene la şah, tir, fotbal, tenis de masă şi tenis de câmp, Cupa Presei la Tir, dar şi o expoziţie de înscrisuri legate de istoria şi evoluţia Poliţiei Române. În plus, tot cu această ocazie, au fost avansaţi în gradul următor 186 agenţi şi 61 ofiţeri din cadrul IPJ Dolj.

Manifestările au început la Monumentul Eroilor

1Manifestările au început ieri dimineaţă, la ora 08.00, la Monumentul Eroilor căzuţi la datorie din faţa IPJ Dolj, unde comanda Inspectoratului şi toţi şefii de servicii au depus o coroană şi au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care au pierit la datorie. De altfel, toţi poliţiştii aflaţi în serviciu şi toţi şefii de subunităţi din judeţul Dolj au întrerupt activitatea la 08.15 pentru a ţine un moment de reculegere. Activităţile au continuat, apoi, în Amfiteatrul General Ion Eugen Sandu, unde a avut loc şedinţa festivă, la care au participat prefectul de Dolj – Dan Narcis Purcărescu, Mihail Genoiu – primar interimar al Craiovei, Cosmin Vasile – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, dar şi reprezentanţii celorlalte instituţii de aplicare a legii, parteneri ai Poliţiei în lupta împotriva criminalităţii. Ca în fiecare an, alături de poliţiştii doljeni s-au aflat şi delegaţiile străine din Republica Serbia – Regiunea Zajecar şi din Republica Bulgaria – Regiunea Vidin. Cu toţii i-au felicitat pe poliţiştii doljeni pentru activitatea desfăşurată şi le-au urat „La mulţi ani!”. Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a citit mesajul ministrului Afacerilor Interne şi le-a transmis poliţiştilor doljeni mulţumiri pentru modul în care colaborează cu Instituţia Prefectului. „Sărbătoriţi astăzi un moment foarte important pentru Poliţia Română – 195 de ani de la înfiinţare, prilej cu care am deosebita onoare ca în calitate de prefect al judeţului Dolj să vă mulţumesc pentru devotamentul şi responsabilitatea de care daţi dovadă în toate acţiunile dumneavoastră. Vă doresc să obţineţi în continuare rezultate deosebite în importanta activitate pe care o desfăşuraţi şi vă asigur de tot sprijinul din parte Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj. La mulţi ani şi la cât mai multe realizări profesionale şi personale!”, a spus Dan Narcis Purcărescu, prefectul judeţului Dolj.

Momente inedite pregătite pentru invitaţi

politiaÎn semn de apreciere, comandantul IPJ Dolj, comisar şef de poliţie Constantin Nicolescu a acordat plachete aniversare, fiind apoi premiaţi câştigătorii competiţiilor sportive. Invitaţii au avut parte de mai multe surprize pe parcursul şedinţei festive: un moment de cântece patriotice susţinut de Ansamblul Şcolii Gimnaziale Nicolae Bălcescu din Craiova, parada uniformelor reprezentând armele Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării, în centru fiind plasaţi chiar Dorobanţii. De asemenea, la un moment dat, în amfiteatru şi pe scenă şi-au făcut apariţia, ca într-o misiune reală, „mascaţii” de la Serviciul de Acţiuni Speciale, ulterior trei dintre aceştia renunţând la cagulele pe care le poartă zi de zi pentru a dezvălui un matematician, un luptător de arte marţiale şi un talentat fotbalist. La final, cu ocazia Zilei Poliţiei Române, poliţiştii doljeni au adresat sincere mulţumiri tuturor partenerilor şi colaboratorilor care le-au fost alături în fiecare zi pentru a face din judeţul Dolj unul dintre cele mai sigure judeţe din ţară.