Dolj: Numărul bolnavilor de TBC a scăzut cu 30%

0
410

Chiar dacă judeţul Dolj rămâne printre primele în ţară în privinţa incidenţei cazurilor de tuberculoză, medicii spun că în ultimii ani s-a constatat o scădere cu 30 de procente a numărului de bolnavi diagnosticaţi cu această afecţiune. În plus, rata de vindecare a crescut considerabil ajungând la 86%.

Tuberculoza sau boala sărăciei, aşa cum este supranumită, ucide în fiecare an sute de români, chiar dacă în ultima perioadă s-au înregistrat progrese terapeutice semnificative, iar numărul de îmbolnăviri pare să fie în scădere. În opinia medicilor, de vină pentru această situaţie este sărăcia în care trăiesc mulţi dintre bolnavi, dar şi pacienţii care nu de puţine ori renunţă la tratamentul prescris înainte să se vindece.

Specialiştii spun că boala este una vindecabilă în condiţiile în care se respectă tratamentul, însă, un motiv de îngrijorare în ultimul timp îl reprezintă creşterea numărului de îmbolnăviri în rândul tinerilor şi adolescenţilor.

„Incidenţă mare înseamnă şi depistare bună”

În privinţa ratei de incidenţă în judeţul Dolj, aceasta a scăzut de la 165 de cazuri la suta de mii în anul 2008, la 113 cazuri în 2013. Cu toate acestea, Oltenia rămâne pe primul loc din punct de vedere al numărului de pacienţi cu TBC. Potrivit specialiştilor acesta este, pe de-o parte, şi un semn că medicii reuşesc să diagnosticheze mai mulţi bolnavi decât în alte regiuni. „Incidenţă mare înseamnă şi depistare bună. Nu aceasta este neapărat o problemă. E bine că îi luăm în evidenţă. În primul rând, ne interesează dacă rata de vindecare este bună. În plus, chiar dacă bolnavul este din Gorj, Mehedinţi sau Olt şi îşi doreşte să se trateze la Craiova, noi îl luăm în evidenţă”, a declarat  dr. Cornel Miu, coordonator judeţean al Programul Naţional de Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

În Dolj, dispensare TB funcţionează la Craiova, Filiaşi, Bechet, Segarcea, Calafat şi Băileşti. La sfârşitul anului 2013, se aflau în evidenţă aici 987 de bolnavi din care 647 cazuri noi. 54 de persoane au murit din cauza acestei boli.

Tratament gratuit, vindecare în şase luni

Cornel Miu

Potrivit medicilor, un tratament complet împotriva tuberculozei, desfăşurat sub supraveghere medicală, aduce, în mod normal, vindecarea în şase luni de zile. În situaţia în care pacientul abandonează tratamentul şi revine atunci când simptomatologia este mult mai gravă, acesta riscă să nu mai răspundă la medicaţie, adică să dobândească multidrog rezistenţă. În plus, costurile cresc de zece ori, întrucât medicamentele sunt mai puţin eficiente, mult mai scumpe iar tratamentul poate să dureze şi doi ani. În aceste condiţii, specialiştii spun că pentru bolnavii de tuberculoză care refuză să facă tratamentul ar trebui poate să se introducă o serie de măsuri care să-i oblige să urmeze medicaţia la timp şi în mod corect, adică sub supravegherea medicului.

„Facem eforturi cu anumiţi pacienţi care nu doresc să facă tratamentul până la capăt, deşi acesta este gratuit. Este drept că unii oameni, mai ales din mediul rural, nu au suficienţi bani nici măcar pentru transport. Ori, scăderea numărului bolnavi nu se poate realiza decât prin creşterea standardului de viaţă”, a mai spus dr. Cornel Miu.