Sute de craioveni şi-au depus CV-urile la Târgul de Cariere

0
373

Studenţi şi şomeri cu sau fără indemnizaţie au trecut, ieri, pragul Teatrului Naţional din Craiova pentru a se întâlni cu angajatorii, la Târgul de Cariere. 40 de companii locale şi naţionale, le-au venit în întâmpinare cu pliante şi informaţii despre aproape 1.000 de locuri de muncă, disponibile atât în ţară cât şi în străinătate. Recrutările nu se fac însă imediat, iar toţi cei interesaţi de domeniile de activitate prezentate s-au întrecut în a depune câte un CV şi au rămas în aşteptare să fie contactaţi pentru interviuri. Cei care nu au trecut pragul târgului mai au la dispoziţie şi ziua de astăzi, pentru a intra în contact cu reprezentanţii companiilor economice.

În oferta Târgului de Cariere predomină recrutările în domeniul vânzărilor, pentru care angajatorii mai cer şi experienţă, motivând că este necesară pentru a se integra mai uşor în condiţiile companiei. Există însă şi locuri de muncă în industrie, servicii, şi IT, adresate atât celor cu studii medii cât şi studii superioare.

„Cele mai bine reprezentate domenii sunt din sfera industriei cu locuri de muncă pentru cei calificaţi, fiind nevoie în primul rând de ingineri de toate tipurile, cât şi pentru cei necalificaţi. Sunt bine reprezentate şi domenii precum asigurările. Şi, totodată,  e foarte important că am reuşit să aducem din nou la Craiova cele mai importante companii de recrutare din ţară. Fiecare companie reprezintă zeci de clienţi şi au o paletă extrem de variată de locuri de muncă. Estimările pe care le-am făcut pe baza declaraţiilor angajatorilor se ridică acum la 1.000 de locuri de muncă. Făcusem o estimare de 850 doar când erau 30 de companii, dar în ultimul timp s-au mai înscris 10 angajatori”,  precizat Ştefan Teişanu, organizatorul târgului.

Craiovenii au preferat posturi locale

Indiferent de aria de activitate, reprezentanţii companiilor au avut un număr mare de vizitatori la standuri şi spre deosebire de alţi ani, aceştia au observat  o schimbare în atitudinea celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. De această dată, oamenii au fost interesaţi de domeniile de activitate şi nu au întrebat deloc de cuantumul retribuţiei. Angajatorii au constat şi că majoritatea celor veniţi la târg caută să se angajeze în Craiova sau în zona oraşului, fiind mai reticenţi în privinţa ofertelor pentru străinătate.

„Avem posturi pentru ingineri de producţie, ingineri pentru calitate şi mentenanţă pentru companii multinaţionale Craiova – Slatina. Avem posturi şi pentru Italia,  de sudor,  lăcătuş şi chiar asistent medical. Nu ne aşteptam să fie aşa un număr mare de participanţi. Toţi au venit pregătiţi cu CV-uri. Preferinţele au fost pentru zona Craiovei”, a precizat unul dintre angajatori.

AJOFM Dolj oferă 70 de locuri de muncă şi cursuri de recalificare

Pentru zona Băniei, oferte au fost făcute şi din partea Agenţia Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj, care în această săptămână dispune de 70 de locuri de muncă. În plus, şomerii cu sau fără indemnizaţii pot să opteze pentru unul dintre cele 30 de studii de recalificare puse la dispoziţie.

«Toate posturile au fost afişate la sediul agenţiei noastre, iar agenţia a şi informat şomerii în plată şi şomerii neindemnizaţi şi de existenţa acestui târg de cariere. Săptămâna aceasta avem 70 de locuri de muncă în Dolj. De asemenea, dispunem şi de o  reţea de 30 de cursuri de calificare pe care le organizăm pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în diverse profesii precum administrator imobile, ospătar, dulgher, barman. Avem şi cursuri organizate prin proiectul „CALISIG, Calificare pentru o slujbă mai sigură”, care se adresează şi celor cu studii superioare», a declarat Aneta Bădulescu, purtător de cuvânt al AJOFM Dolj .

Absolvenţii de studii superioare în domeniul IT au posibilitatea să se angajeze ca programatori. Oferta vine din partea companiei Route 66, cu sediul în Braşov. Experienţa nu este obligatorie, ci doar dovada de preocupare, care se face pe baza proiectelor derulate până în prezent.

„Căutăm programatori juniori sau seniori, care să aibă portofoliu de proiecte făcut în timpul liber acasă cât să demonstreze că au cunoştinţe tehnice. Portofoliul înseamnă că la facultate s-au preocupat de proiecte. Chiar avem o echipă de cinci craioveni la Braşov şi ultimul angajat anul trecut este proaspăt absolvent de facultate din Craiova şi s-a dovedit a fi un programator foarte bun, chiar dacă nu are experienţă. Dacă sunt buni rezultatele vin pe rând. Toţi cei care vin să lucreze la noi au asigurată plata chiriei, au locuinţe de serviciu”, a precizat Ana Maria Săniuţă, analist resurse umane în cadrul companiei Route 66. Pentru a fi ales şi aici, ca şi în restul domeniilor de activitate, este nevoie de depunerea unui CV. Craiovenii mai pot interacţiona cu angajatorii şi astăzi în intervalul orar 10.00-16.00.