Rezultate nemulţumitoare, obţinute în Dolj, la Simularea Naţională a Evaluării Naţionale, de elevii clasei a VIII-a

0
1119

În ziua de 23 februarie, au fost făcute cunoscute rezultatele obţinute de elevii clasei a VIII-a, la Simularea Naţională ,  pentru Examenul de Evaluare Naţională, care va fi susţinut în vară. Testările au avut loc la începutul acestei luni. În Dolj, procentul de promovabilitate este mai scăzut, cu câteva procente, faţă de anul anterior, dar faptul este pus şi pe defalcarea susţinerii simulărilor din acest an, în februarie, faţă de martie, în anul precedent. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj vine cu precizări în acest sens. Practic, acum, vorbim de un procent de promovabilitate de 60,64%, în teritoriu nefiind înregistrată nicio medie generală maximă. În datele prezentate, au fost fost  cuprinse  o notă de 10 la “Limba şi literatura română” şi alte şapte la Matematică. Prezentăm situaţia oficială aşa cum este ea, în acest moment.

La începutul acestei luni, pentru pregătirea  susţinerii, în vară, a examenului de Evaluare Naţională, de către elevii clasei a VIII-a, s-au desfăşurat probele Simulării Naţionale ale acestui examen. În Dolj, rezultatele nu sunt mulţumitoare, vorbind de un procent scăzut de promovabilitate, comparativ cu anul precedent. “La proba de Limba şi literatura română, au fost prezenţi 3.163 elevi, iar la Matematică 1.191. Peste media de promovabilitate, procentajul a fost de 74% la Limba română şi de peste 44% la Matematică. La prima probă a fost o notă maximă, iar la cea de-a doua şapte. Practic, avem 2.567 medii generale peste 5,00. Procentajul scăzut are şi o altă conotaţie. Anul trecut, simularea s-a susţinut în martie, iar diferenţa de timp poate să conducă la aceste rezultate” , a precizat prof. Aida Ionescu, preşedinte al Comisiei Judeţene pentru Evaluare Naţională, inspector şef – adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Cum arată datele

În perioada 05-06 februarie 2024, s-a desfășurat Simularea Națională a Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a. La nivelul județului Dolj, situația statistică este următoarea:

  • 64% procent de medii peste 5.00
  • note peste 5.00 la Limba și literatura română ≃ 74% (3163)
  • o notă de 10.00 (zece)la Limba și literatura română – LiceulTeoretic ”Ctin Brâncoveanu” Dăbuleni
  • note peste 5.00 la Matematică ≃ 44% (1891)
  • 7 note de 10.00 (zece) la Matematică: Școala Gimnazială ”Gh. Țițeica” – 1, Școala Gimnazială ”Mircea Eliade” – 1, Școala Gimnazială ”Traian” – 1, Școala Gimnazială ”Terraveda” – 1, Colegiul Național ”Carol I” – 1, Colegiul Național Pedagogic ”Șt. Velovan” – 1, Liceul Teoretic Bechet -1.

 

Cele mai bune rezultate au fost obținute în următoarele unități școlare:

SCOALA GIMNAZIALA “TERRAVEDA” CRAIOVA 100.00%
SCOALA GIMNAZIALA “MIRCEA ELIADE” CRAIOVA 99.26%
SCOALA GIMNAZIALA “TRAIAN” CRAIOVA 99.14%
COLEGIUL NATIONAL “FRATII BUZESTI” CRAIOVA 98.41%
SCOALA GIMNAZIALA “GHEORGHE TITEICA” CRAIOVA 95.56%
COLEGIUL NATIONAL “CAROL I” CRAIOVA 93.88%
COLEGIUL NATIONAL “ELENA CUZA” CRAIOVA 93.88%
SCOALA GIMNAZIALA “SF. GHEORGHE” CRAIOVA 92.45%
SCOALA GIMNAZIALA ȚUGLUI 92.31%
SCOALA GIMNAZIALA “SF. DUMITRU” CRAIOVA 90.82%

La polul opus, 15 unități de învățământ au avut procent de medii peste 5.00 = 0% . Rezultatele obținute la simulare nu se publică, nu se afișează și nu se contestă.Acestea sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Notele obţinute la simulările naţionale nu se trec în catalog. La solicitarea scrisă a elevului sau părintelui/tutorelui, notele obţinute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Ce este de făcut

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj are în vedere mai multe căi de remediere a situaţiei, până în vară . “Cred că aceste rezultate pot fi percepute ca un impuls pentru copii, cadre didactice, părinţi.  Este foarte importantă comunicarea între toate părţile implicate. În unităţile de învăţământ unde va fi cazul, se va supune spre aprobare un plan de măsuri remediale. În perioada 4 – 6 martie, acestea vor fi trimise la ISJ Dolj. În funcţie de aceste  rapoarte, ISJ Dolj va monitoriza permanent activitatea desfăşurată pentru remediere “, a mai spus Aida Ionescu.