Sunt pregătite autorităţile pentru o situaţie extremă?

0
3121

Coronavirusul  a pus pe jar întreg judeţul, după  ce, în noaptea de duminică/luni, o aeronavă, care venea din Italia, a aterizat pe Aeroportul Internaţional Craiova. Starea de alertă are drept cauză lipsa de comunicare între instituţiile abilitate, reprezentanţii acestora bâjbâind în declaraţii şi neoferind nimic concret în ceea ce se poate face într-un caz de maximă urgenţă. Ieri, la sediul Prefecturii Dolj, a avut loc o conferinţă de presă,  având ca temă fenomenul semnlat, dar, din păcate, nu s-a spus ceva care să lămurească oamenii.

Totul a început noaptea trecută, când, pe Aeroportul Internaţional Craiova, a aterizat o cursă venită din Italia, de la Bergamo. În ea se aflau 139 de pasageri şi intrau sub incidenţa verificărilor, după ce, în urmă cu o zi, în Italia se depistaseră două cazuri de infestare cu coronavirus. Aeronava a aterizat cu bine, la Craiova, iar de aici începe povestea. Grăbindu-se cu declaraţiile, prefectul de Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a anunțat că la o locație din Bechet, într-un campus școlar, dar  nefolosit , însă bine utilat şi funcţional, vor sta în carantină cei care sunt suspecţi de îmbolnăvire. Anunţul i-a revoltat pe oamenii din oraşul Bechet, care au protestat în faţa Primăriei, acuzându-l pe primarul localităţii că ar fi transmis prefecturii disponibilitatea cazării celor suspecţi de coronavirus.  Ulterior, pe pagina sa de Facebook, primarul din Bechet a negat acest fapt, susţinând că este vorba doar de un zvon. Revenim şi spunem că aeronava din Italia a aterizat la ora 00:30, iar anunţul a fost făcut, din partea Instituţiei Prefectului, cu câteva ore înainte, iar de aici au început încurcăturile. Prefectul de Dolj a afirmat că , în jurul orei 16:30,  avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de  Urgenţă Dolj, când s-au adoptat unele măsuri de siguranţă pentru ora 00:30, însă un comunicat de presă nu a răzbătut spre mass – media.

Posibililor bolnavi li se ia temperatura, semnează chestionare şi sunt trimişi acasă în … carantină

Încurcăturile au continuat, iar ieri, într-o conferinţă de presă, situaţia nu a fost lămurită pe deplin, mai mult, continuă secretomania, autorităţile încurcându-se în explicaţii. „Populaţia trebuie să ştie că sunt două ipostaze. În prima este vorba despre persoanele direct contaminate care sosesc în România şi sunt preluate de echipe specializate în boli infecţioase şi transportate la unităţi medicale specializate, iar în cea de-a doua vorbim de persoane care vin din localităţi aflate în carantină şi nu din regiune. Noaptea trecută, a aterizat acea cursă, iar pasagerii au completat chestionare cu datele personale şi locurile din care au venit, fiind investigaţi medical şi au plecat acasă. La Bechet avem un centru pentru aceste cazuri, dar mai avem unul şi în Craiova, a cărui locaţie nu o putem spune. Sunt convins că suntem pregătiţi să facem faţă unei situaţii de pericol ”, a precizat Dan Narcis Purcărescu. 

Pe lângă secretomania privind centrul din Craiova, nu s-a putut preciza, din partea prefectului, de ce, la întâlnirea cu mass – media , nu au fost prezenţi şi reprezentanţi ai ISU Dolj, IPJ Dolj sau ai Jandarmeriei. Mai mult, sunt, sub monitorizare, două persoane care ar putea prezenta semne de îmbolnăvire, însă … Prezent la conferinţă , purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, nu a fost nici el foarte explicit: „Le-am luat temperatura celor veniţi din Italia, au completat nişte chestionare, şi au fost trimişi acasă, unde trebuie să stea în carantină, timp de 14 zile”.

Întrebat de modul în care posibilii bolnavi sunt controlaţi, Ştefan Popescu a menţionat: „Păstrăm legătura telefonică cu aceştia şi, dacă au unele simptome, gen temperatură, ameţeli, etc, îi vom transfera la spitalele de boli infecţioase”. Cum am amintit, două persoane sosite aseară din Italia se află aflate sub strictă supraveghere, la domiciliu. Din toate cele prezentate până acum, se pare că Doljul este într-o situaţie critică în ceea ce priveşte intervenţia în cazuri de gravitate maximă, cum ar fi coronavirusul, şi asta din cauza bijbâielilor autorităţilor, care nu  par pregătite. Sigur, nu trebuie creată panică, dar există suficiente semne de întrebare în ceea ce priveşte modurile de intervenţie.