Miza play-off-ului amplifică orgoliile

0
45

Dinamo – Universitatea Craiova

Bucureşti, Arena Naţională, ora 20.30

Dinamo: Penedo – Romera, Nedelcearu, Dielna, St. Filip – Busuladzic, Nistor – Hanca, Palic, Mahlangu – Nemec. Antrenor: Cosmin Contra. Rezerve: I. Popescu – Maric, Oliva, Bumba, Rivaldinho, Bawab, D. Popa.

Universitatea Craiova: Mingote – Popov, Kelic, Acka, Briceag – Mateiu, Zlatinski, Bancu – Băluţă, Ivan, Măzărache. Antrenor: Gigi Mulţescu. Rezerve: Calancea – Barthe, Gustavo, Madson, Nuno Rocha, R. Petre, Fajic.

Derby-ul dintre Universitatea Craiova şi Dinamo parcurge astăzi o etapă foarte importantă, cele două formaţii având acelaşi obiectiv: intrarea în Top 6

craiovaMulţescu îşi îndemna jucătorii să nu fie dominaţi de ură cu Steaua, dar cine ştie ce înseamnă pentru olteni un meci cu Dinamo nu poate trece cu vederea şi astfel sentimente. Actualei echipe i se poate pretinde să scoată „câinii” din play-off, ca o revanşă peste timp. Sigur, timpurile în care Dinamo fura trofee şi jucători Craiovei sunt parcă din altă eră, iar cele în care cohorte de fotbalişti crescuţi în Bănie erau mânate de Neţoiu spre Groapă devin şi ele tot mai îndepărtate, dar rivalităţile din astfel de momente se crează şi ele dăinuiesc peste generaţii. Până la urmă, Craiova s-a dezbinat şi interior, şi-a creat scandal în propria casă, dar în paralel trebuie să gestioneze şi eternul  conflict cu Capitala.

Dinamo şi Craiova de azi sunt două echipe destul de tinere, dar diferite ca şi concept. Negoiţă s-a luptat cu insolvenţa în care au adus clubul Borcea, Badea & co., şi este nevoit să vândă orice are preţ, echipa fiind în continuă schimbare, în vreme ce la Craiova omogenitatea şi stabilitatea sunt puncte forte, fiindcă nici aici nu sunt bani pentru super-transferuri. Cele două rivale îşi vor decide sezonul actual în decurs de o lună, iar meciurile directe sunt cruciale, fiindcă se vor disputa în penultima etapă a sezonului regulat şi în sferturile Cupei României. Dinamo şi-a micşorat şansele la Top 6 după ce a început anul cu 2 eşecuri, dar pare să-şi fi refăcut moralul prin debutul victorios şi norocos al entuziastului Cosmin Contra. În cazul Craiovei, situaţia este opusă: a început în trombă, cu o manita în faţa Voluntariului, dar a ajuns cu moralul la pământ şi cu presiune pe umeri după cele două eşecuri consecutive. Partida din seara aceasta este decisivă pentru „câinii roşii”, victoria fiind sinonimă cu intrarea în play-off, întrucât ultimul meci va fi facil, cu Pandurii, iar Gazul nu poate câştiga cu FCSB. Craiova are şansa de a-şi rezolva problemele cu un egal. Un punct cu Dinamo nu are însă aceeaşi valoare ca unul contra Mediaşului, dacă Gazul produce surpriza cu FCSB, iar victoria ar fi unica variantă în ultima etapă. Ştiinţa este de 4 meciuri la mâna ei şi doar pe aceasta poate pierde obiectivul principal anul acesta. Deşi a fost mobilizare generală pentru ca fanii olteni să ia cu asalt Arena Naţională, e greu de crezut că poporul alb-albastru să se mobilizeze ca în toamnă, la celălalt derby. Eşecul cu FCSB a tăiat sever din avântul şi încrederea fanilor, care se tem de un deja vu. Acum 8 ani, Craiova avea nevoie de 1 punct în 2 meciuri pentru a merge în Europa, dar a pierdut cu Steaua şi FC Vaslui, iar de atunci a început declinul, al cărui final a fost chiar dispariţia echipei. Acum este o situaţie asemăntoare. O ratare a play-off-ului poate însemna un cataclism greu de gestionat tocmain preajma inaugurării noului „Ion Oblemenco”. Pentru fanii care nu concep să rateze un derby cu Dinamo la faţa locului, biletele se vând şi în Bănie, la magazinul oficial al clubului, la preţul de 10 lei. Pentru cei care vor apela la transportul cu autocarul, firma Star Tours organizează deplasarea la Bucureşti, sâmbătă, la ora 14.30, de la Sala Polivalentă, preţul deplasării fiind de 25 de lei, la care se adaugă costul biletului.

Bawab, în toamnă: „Băieţi, vreau încă un 3-0 cu Dinamo!”

Dacă vorbim de „ecşi”, de la Craiova, cu excepţia antrenorilor Mulţescu şi Timofte, doar Măzărache a trecut prin Ştefan cel Mare, în vremea junioratului. În schimb, Thaer Bawab era idol în Bănie acum 2 ani, iar în acel timp a făcut şi un meci de pomină contra „câinilor roşii”, realizând o „dublă” într-un 3-0 pe „Extensiv”. Iordanianul nu a uitat acel meci nici după ce a plecat din Bănie şi între timp a trecut şi pe la FCSB, iar înaintea disputei Craiova – Dinamo din toamnă le-a trimis foştilor coechipieri un mesaj de încurajare. „Salut băieţi! Am auzit că aveţi luni derby-ul cu Dinamo şi am vrut să fiu alături de voi, să vă susţin, să vă încurajez. Sper să fie încă un 3-0, să luaţi toate cele trei puncte. Vă doresc multă baftă! Hai băieţii! Hai Craiova! Hai Ştiinţa” a fost îndemnul lui „Baba”, care nu-şi imagina că peste câteva luni poate juca tocmai în tricoul alb-roşu împotriva Ştiinţei. În lotul dinamovist se află şi fostul căpitan al echipei de juniori a Universităţii, Alin Dudea.

Apropo de „foşti”, staff-ul Craiovei le-a dăruit elveţienilor de la St. Gallen, cu ocazia unui amical din iarna aceasta, un tricou al lui Jerry Gane, care a evoluat pentru ambele echipe, iar acum este secundul lui Cosmin Contra la Dinamo. Gane, care a învins acum un an Universitatea cu 1-0, pe vremea când antrena Petrolul, a evoluat şi la Dinamo, unde a fost coleg cu Contra şi Mutu, la sfârşitul anilor 90.

Contra: „Vom avea agresivitate, trebuie să câştigăm neapărat”

Noul antrenor al dinamoviştilor, Cosmin Contra, a prefaţat meciul de astăzi: „Este a doua finală de când sunt eu la echipă. Vom trata bine acest meci cu Craiova, nu vom mai face greşelile pe care le-am făcut în prima parte a meciului cu Botoşaniul. Sunt convins că vom arăta ca în repriza a doua  a aceului joc. Vom avea agresivitate, dar trebuie să avem şi puţin noroc, în sport şi în viaţă trebuie să ai noroc ca să-ţi îndeplineşti obiectivele, iar cu Botoşanul am avut şansă. Craiova este una dintre echipele bune, are un antrenor foarte experimentat, trebuie să fim atenţi la tranziţia lor pozitivă, care este foarte rapidă, au jucători care fac diferenţa de la mijloc în sus. Am analizat jocul lor, sunt periculoşi pe contraatac şi nu ne vor ierta dacă vor avea ocaziile pe care le-a avut Botoşaniul. Ei au două variante, egalul şi victoria, pe când noi trebuie să câştigăm neapărat”.

Dan Nistor a declarat: „Ne aşteaptă un meci dificil, Craiova are jucători cu viteză de la mijloc în sus, dar victoria este singurul lucru la care ne gândim. Nu avem nicio revanşă de luat, ne gândim doar la puncte. Trebuie să fim mai agresivi şi să nu mai facem greşeli”

Ionel Dănciulescu a adăugat: „Tensiune a fost cu Botoşaniul, acum suntem mai liniştiţi, nu ne gândim nici la problemele domnului Negoiţă, nu ne afectează. Sprijinul suporterilor este foarte important şi mă aştept la abundenţă de fani. Întâlnim o echipă destul de bună, dar sper ca atmosfera să ne poarte spre o victorie.

Statistică

Duelul dintre Dinamo şi Ştiinţa şi-a câştigat statutul de derby graţie meciurilor memorabile pe durata a 53 de ani. Prima întâlnire a avut loc în 1964, când oltenii lui Nicolae Oţeleanu au cedat cu 3-1 în faţa echipei lui Angelo Niculescu cu 3-1, iar pentru oaspeţi a înscris Haralambie Eftimie. Primul succes din contul studenţilor s-a consemnat în 1969, 1-0 la Craiova (marcator Decebal Neagu). În ediţia 1970/1971, s-a consemnat întâia dublă într-un sezon de partea Ştiinţei (1-0 Craiova, 2-1 Bucureşti). Apoi, în sezonul 1972/1973, cele două au luptat cap la cap pentru campionat. Dinamo l-a obţinut fraudulos, dar Craiova şi-a câştigat supranumele „Campioana Unei Mari Iubiri”. Răzbunarea a venit un an mai târziu, când elevii lui Constantin Cernăianu au câştigat pentru prima oară titlu, devansându-i chiar pe dinamovişti. În campionatul 1980/1981, Craiova lui Oblemenco s-a impus cu 2-0 în tur, pe Centralul din Bănie, prin golurile lui Geolgău şi Crişan, succes în urma căruia a preluat  şefia clasamentului de la adversari şi a păstrat-o până la final, atunci când, în ultima rundă, oltenii au sărbătorit cucerirea celui de-al treilea titlu cu un meci disputat chiar împotriva dinamoviştilor (scor 1-1).

28 octombrie 1994, Dinamo – Universitatea 0-1 (gol înscris de Ionel Gane) a fost ultimul succes reuşit de craioveni pe terenul dinamoviştilor. De la revenirea Craiovei pe prima scenă din 2014, echipele s-au mai întâlnit de cinci ori, un joc s-a încheiat cu victoria bucureştenilor, de două ori s-au impus oltenii, iar alte două partide s-au terminat la egalitate. Ultimul succes bifat de gruparea alb-roşie: în 2015, Dinamo – U Craiova 1-0 (gol Dorin Rotariu). Cea mai recentă dispută: 17 octombrie 2016, U Craiova -Dinamo 2-1 (marcatori Ivan, Briceag / Hanca). Cosmin Contra s-a confruntat de două ori cu Gigi Mulţescu, în  Petrolul – Gaz Metan Mediaş 1-1 şi Dinamo – Petrolul 1-1.