Universitatea din Craiova, pregătită pentru un parteneriat cu japonezii

0
508

O delegaţie româno-japoneză s-a aflat, ieri, la Craiova, în vederea lansării unui proiect intercultural. Gazda întâlnirii a fost Universitatea din Craiova. S-a discutat doar preliminar, în perioada următoare urmând să fie puse la punct toate detaliile colaborării. 

Rectoratul Universităţii din Craiova a fost, ieri, gazda unei întâlniri între reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior şi cei ai Asociaţiei Româno-Japoneze de Educaţie şi Ştiinţe (ARJEŞ). Vizita a avut loc în cadrul Forumului Internaţional „Omul şi Universul” şi a avut drept scop lansarea proiectului „Orizonturi fără frontiere în ştiinţa şi educaţia interculturală”. Manifestarea are girul academicianului Gheorghe Păun, care, din păcate, nu a putut fi prezent la întâlnire, din motive obiective. La întâlnire, din partea ARJEŞ, au fost prezenţi Fukumori Masafumi, Koyama Masashi, Corina Oprescu, Gheorghe Rotaru, Emil Oprescu. Universitatea din Craiova a fost reprezentată de prorectorul prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prof, univ. dr. ing. Nicolae Giugea şi prof.univ. Cristian Valeriu Stanciu, purtător de cuvânt al Universităţii din Craiova.

E doar un început

Întâlnirea de ieri a fost una doar preliminară, dar cu şanse mari de reuşită în ceea ce priveşte încheierea unui parteneriat între Universitatea din Craiova şi japonezi. „Pentru noi, este un fapt de bun augur, care lansează o punte între culturile celor două ţări. Încercăm de mai mult timp să înfiinţăm şi o catedră de limba japoneză la Craiova şi sper să reuşim. Sunt multe legături culturale între noi, fiind deschişi oricărei colaborări. Va avea loc şi un schimb de experienţă între Universitatea noastră şi cele din Japonia, în cadrul căruia vom trimite studenţi şi cadre didactice la specializare”, a declarat prof.univ.dr. Cristiana Teodorescu.

„Cred că putem vorbi despre un pionierat”

Emil Oprescu, secretar al Consiliului Ştiinţific al ARJEŞ, a punctat, la rândul său: „Cred că putem vorbi despre un pionierat. Cu acest proiect, aflat şi sub egida UNESCO, venim la împlinirea a 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia. Este, acum, doar ceva preliminar, până la finalizarea parteneriatului trebuind să treacă doi ani, în timpul cărora se vor desfăşura mai multe schimburi de experienţă. Suntem convinşi că parteneriatul se va realiza”.

Japonezi fermecaţi de Craiova

Reprezentanţii japonezi au avut şi ei cuvinte de laudă. „La noi, este un ceremonial, cel de servire a ceaiului, când, în urma unei vizite, îi spunem gazdei că avem o singură viaţă şi întâlnirea ne va marca tot timpul, deoarece nu ştim dacă ne vom mai întâlni vreodată. Eu sper să continuăm să ne mai vedem”, a spus Fukamori Masafumi. La rândul său, Koyama Masashi a precizat: „Vrem să trecem peste reticenţa tinerilor japonezi şi să le arătăm că în România pot să-şi desăvârşească pregătirea. Am rămas plăcut impresionat de cele văzute aici. Aveţi un oraş frumos, plin de viaţă.”

Onoruri pentru Universitatea din Craiova

La sfârşitul întâlnirii, prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu a fost onorată, atât în nume personal, cât şi în cel al instituţiei de învăţământ universitar, cu mai multe premii. Cel care a înmânat distincţiile a fost Gheorghe Rotaru, vicepreşedinte al ARJEŞ. „Sunt onorat să înmânez, printre altele, „Steaua limbii române”, „Columna românismului” şi eşarfa care dă această aură de recunoaştere a promovării culturii naţionale de către Universitatea din Craiova. Este o instituţie de învăţământ superior care face cinste României”.