Craiovenii au fost oltenii pragmatici

0
40

Universitatea s-a apărat supranumeric la Târgu Jiu, dar a speculat prin Bawab un contraatac purtat de Băluţă şi  Nuno Rocha

 

În derby de Oltenia, Pandurii şi Craiova au putut alinia doar câte doi olteni în formulele de start, Buleică şi Roman, respectiv Vătăjelu şi Băluţă. Oltenii nu au abundat însă nici în tribune, doar vreo 3.000 fiind interesaţi de disputa fratricidă, dintre care vreo 200 veniţi din Bănie, care aveau să domine fondul sonor pe arena „Tudor Vladimirescu”. Dacă Săndoi şi Cârţu au ales primul „11” pe poftă, Iordănescu junior nu i-a putut folosi pe suspendaţii Matulevicius, Nistor şi Răduţ şi accidentaţii Erico, Paraskevas şi Elton, în timp ce Eric mai are de slăbit până la a prinde un loc de titular. Craiova a dat tonul ocaziilor cu una mare, cu Nuno Rocha nimerind transversala cu un lob pentru Gliwa, dar gorjenii au ripostat furios, cu torpila lui Anton şi mingea înălţată de Roman din 6 metri până spre vârful Coloanei Infinitului. Pintilii le-a confiscat centrul terenului lui Brandan şi Madson, iar pe benzi Nicoară şi Buleică i-au terorizat pe Achim şi Vătăjelu, „pandurii” având la discreţie prima jumătate de oră. Gazdele au cerut vehement şi un penalty când Băluţă a întrerupt pătrunderea lui Nicoară, dar Haţegan n-a intervenit, asumându-şi o nouă fază controversată, după golul egalizator al lui Feyenoord la Roma. Partea a doua a reprizei întâi a adus doar câteva cartonaşe galbene, meciul calmându-se spre plictiseală.

Pandurii a preluat frâiele jocului cum a luat start partea a doua, în timp ce Craiova părea ruptă în două, cu cei 8 oameni care s-au apărat şi vârfurile izolate, Nuno Rocha şi Bawab. Numai că Băluţă a ieşit din defensivă cu o minge pe care i-a dus-o până în careul advers lui Rocha, acesta l-a asistat perfect pe Bawab, prilejuindu-i deschiderea scorului şi o dedicaţie pentru fiul nou-născut, Tarek.

Constatând că nu a scăpat de ce s-a temut, contrele Craiovei, fiul selecţionerului a apelat la plinuţul Eric, în speranţa unui moment de geniu al brazilianului. Acesta a avut puţine mingi şi spaţii restrânse către buturile lui Bălgrădean, craiovenii apărându-se supranumeric. A surprins prestaţia extrem de modestă a lui Pablo Brandan, căpitanul Craiovei oferind impresia că nu vrea sau nu poate să alerge, iar obişnuitele sale pase precise s-au adresat de această dată cu predilecţie adversarilor.

Craiova ajunge la 12 meciuri consecutive în campionat fără înfrângere şi aşteaptă duminică derby-ul cu Steaua, pe „Extensiv”.

Pandurii – Universitatea Craiova 0-1

A marcat: Bawab 57.

Stadion: „Tudor Vladimirescu”, spectatori: 3.000.

Pandurii: Gliwa 7 – Unguruşan 6 (74 Pleaşcă) 6, Vasilijevic 6, Cordoş 7, Momcilovic 6 – Anton 7, Pintilii 8 – Buleică 7 (64 Eric) 7, Brata 7 (59 Smrekar) 5, Nicoară 7 – M. Roman 6. Antrenor: Eduard Iordănescu.

Craiova: Bălgrădean 7 – Achim 6, Frăsinescu 7, Acka 6, Vătăjelu 6 – Târnăcop 6, Madson 6 (46 Mateiu) 7, Brandan 5, Băluţă 7 (69 Briceag) 6 – Nuno Rocha 7, Bawab 8 (85 Herghelegiu). Antrenori: Sorin Cârţu, Emil Săndoi.

Arbitri: Ovidiu Haţegan – Octavian Şovre, Mircea Grigoriu.

Observatori: Viorel Ilinca, Cornel Sorescu.

Declaraţii:

Sorin Cârţu: „Întotdeauna primul joc oficial este mai greu, până intri în ritm, în intensitate, dar e bine că s-a terminat cu trei puncte pentru noi. Mi-aş fi dorit un joc mai consistent, dar până la urmă ne-a interesat şi rezultatul. Nu pot să spun dacă am meritat sau nu să câştigăm, dar sunt bucuros pentru victorie. Am avut ceva emoţii, mai ales că ni se schimbă obiectivele din mers, dar asta nu e ceva rău, e bine şi pentru noi că ne ţin mai mult în priză. Suntem pe un drum bun, avem 12 meciuri fără înfrângere. Acum vine jocul 13 şi sper să nu avem ghinion, că şi data trecută a fost tot 13 şi tot cu Steaua. O să vină mai rănită, o să vrea să recupereze punctele pierdute cu Rapid. Vom face o figură frumoasă şi în retur dacă vom rămâne la fel de umili – pozitivi în joc, cum am fost până acum, uniţi şi conectaţi la ceea ce trebuie să facem. Dacă suntem la fel de disciplinaţi tactic, atunci suntem o echipă grea a campionatului. Meciul cu Steaua va fi greu, e un meci special. Atmosfera de pe Extensiv va fi mai intimă, pentru că tribunele sunt mai aproape de teren şi probabil că şi dragostea şi simpatia publicului se va transmite mult mai rapid. Asta e şi o presiune în plus pe jucători, dar de aia sunt fotbalişti, trebuie să reziste la acest lucru”.

Emil Săndoi: „Suntem foarte bucuroşi, a fost o victorie obţinută cu muncă şi dăruire, după o partidă grea, cu o echipă dificilă, formată din jucători valoroşi, care nu trebuie să se regăsească la sfârşitul clasamentului, ci în prima parte. Am jucat bine din punct de vedere tactic, ne-am creat ocazii, cea mai importantă fiind bara lui Rocha, însă trebuie să recunosc că dacă ar fi marcat Roman la început s-ar fi schimbat datele problemei. Am aglomerat bine zona din faţa careului, am făcut şi nişte greşeli individuale, care sper să nu se mai repete în următoarele jocuri. Am fost dominaţi, dar sperăm să creştem ca joc de la meci la meci”.

Thaer Bawab: „Importantă a fost victoria. Pandurii a jucat bine, dar noi am fost bine organizaţi în apărare şi periculoşi pe contraatac. Golul l-am dedicat familiei, soţia mea a născut acum câteva zile, iar conducerea mi-a dat voie să merg acasă şi eu i-am răsplătit cu gol. Sper să-l fac fotbalist pe Tarek şi să mă depăşească”.

Cristi Bălgrădean: „Ne bucurăm că am reuşit să câştigăm, acum o aşteptăm pe Steaua, va fi un alt meci foarte greu. Eu am spus de la început, de când am semnat cu Craiova, că vreau să prind un loc de cupă europeană, dar mai sunt 16 etape grele”