Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : „Ianukovici este principalul responsabil pentru evenimentele tragice care au avut loc în ţara vecină”

0
109

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de situaţia din Ucraina despre care a spus că este foarte complicată şi că, în această perioadă, este foarte important să nu se facă presiuni asupra Chişinăului, indiferent sub ce formă.

Marian Jean Marinescu

Prezent la Iaşi, alaturi de colegii săi din PDL, europarlamentarii Theodor Stolojan şi Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele grupului Partidului Popular European şi raportor din partea acestui grup în problema ridicării vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, a anunţat că aceasta măsura urmează să fie supusă votului în plen, la Strasbourg, pe 27 februarie. „Moldova este privită foarte bine în Parlamentul European, cu foarte multă simpatie. Se apreciază foarte mult eforturile depuse în aceşti cinci ani pentru că lucrurile au mers foarte repede”, a declarat eurodeputatul PDL.

„Oamenii de afaceri din Moldova vor putea să se ducă simplu în Europa”

Referindu-se la avantajele liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeana, Marinescu a spus că „abolirea vizelor va duce la o integrare individuală, pentru că toţi cei care sunt în Moldova şi au rude în UE vor putea să se vadă fără probleme. De asemenea, cei care sunt în UE pot să meargă acasă fără probleme. Apropierea între membrii unei familii este un lucru foarte bun. La fel de important este şi din punct de vedere economic. Oamenii de afaceri din Moldova vor putea să se ducă simplu în Europa, mai găsesc o afacere, stabilesc legături economice. Plus că altfel te priveşte lumea. Ştiu cum se uitau la noi, românii, dar şi la cehi, polonezi, înainte de a fi ridicate vizele, ca să nu mai vorbim de cozile interminabile de la ambasade”. Marian Jean Marinescu este cel care a reuşit şi devansarea cu o luna a datei pentru votarea acordului cu privire la ridicarea vizelor, din martie în februarie. „Eforturile în această privinţă le-am făcut cu plăcere”, a comentat eurodeputatul roman, „pentru că am vrut să se termine cât mai repede, ca efectele să intre în vigoare cât mai curand si la vară moldovenii să meargă în vacanţă oriunde în Uniunea Europeana fără viză”.

„Situaţia în Ucraina este foarte complicată”

Cu acelasi prilej, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a declarat că situaţia în Ucraina este foarte complicată şi că este foarte important să nu se facă presiuni asupra Chişinăului în această perioadă, indiferent sub ce formă. Marian Jean Marinescu a arătat în acest context că PDL urmărește cu atenţie evoluția situației din Ucraina. Pierderile de vieţi omeneşti şi confruntările violente care au avut loc, în urma cărora protestatarii au căzut victime, nu pot avea nicio justificare, iar președintele Ianukovici este principalul responsabil pentru evenimentele tragice care au avut loc în ţara vecină. Evoluţia situaţiei din Ucraina dă însă speranţe că lucrurile merg către reinstaurarea principiilor democraţiei şi că drumul ţării vecine către Uniunea Europeană va fi reluat. „Anunţarea alegerilor anticipate în Ucraina pentru sfârşitul lunii mai este binevenită şi sper că va duce la stingerea definitivă a conflictului. Ucrainienii sunt cei care trebuie să-şi stabilească drumul pe care vor merge”, afirmă eurodeputatul PDL.

 

Marian Jean Marinescu este vicepreşedinte al Grupului PPE si preşedintele Grupului de lucru pentru Buget si politici Structurale. În clasamentul realizat de Institutul European pentru Democraţie Participativă, care a analizat activitatea delegaţiei României în Parlamentul European, Marian Jean Marinescu a fost desemnat drept europarlamentarul român cu cea mai bună activitate.