Propunere MAI: Rămâi fără permis dacă nu îţi plăteşti amenzile în 90 de zile

0
99

Şoferii amendaţi care nu achită valoarea sancţiunii în termen de 90 de zile  vor avea permisele suspendate până fac dovada plăţii, potrivit unei propuneri de modificare a Codului rutier lansate, vineri în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). 

„Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept în situaţia în care conducătorul de autovehicul ori tramvai sau, după caz, proprietarul vehiculului ori deţinătorul mandatat nu face dovada achitării amenzii contravenţionale aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor prezentei ordonanţe-de-urgenţă (n.r. – OUG nr.195/2002), în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului-verbal”, se arată în proiect.

Sancţiunea ar urma să fie aplicată până când şoferul face dovada achitării amenzii. În prezent, maximum 35% din amenzile aplicate în trafic sunt plătite de contravenienţi, în condiţiile în care doar până la 2% din ele sunt contestate în instanţă, a declarat, pentru Mediafax, comisarul-şef Florin Catană, de la Direcţia Rutieră a Poliţiei Române.

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta, însă plata amenzii nu va fi suspendată prin contestarea sancţiunii decât în situaţia în care instanţa de judecată, la cererea contravenientului, dispune suspendarea până la emiterea unei hotărâri definitive şi irevocabile, „în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente”, se arată în proiectul de OUG.

Dacă, pe lângă amendă, contravenientul a fost sancţionat şi cu suspendarea dreptului de a conduce, prin contestarea în instanţă, executarea acestei sancţiuni complementare va fi suspendată până la emiterea unei hotărâri definitive şi irevocabile. Dacă este menţinută măsura suspendării dreptului de a conduce, serviciul poliţiei rutiere competent îl va înştiinţa pe titularul permisului cu privire la data începerii suspendării şi durata acesteia, în termen de 30 zile de la momentul comunicării dispozitivului hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile. La rândul său, şoferul va avea obligaţia să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere, în termen de 15 zile de la data înştiinţării. Neprezentarea la poliţie în termenul prevăzut va atrage majorarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce cu 30 de zile, se mai spune în proiect.