Excelenţa Sa Ambasadorul statului Israel a sărbătorit Purimul la sinagoga din Craiova

1
702

Evreii din Craiova au celebrat, ieri, Purimul, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul iudaic. Anul acesta, printre invitaţii de onoare ai comunităţii din Bănie s-au numărat Excelenţa Sa Ambasadorul statului Israel în România, El Eliezer, care a sosit la sinagogă pentru a se ruga împreună cu toţi ceilalţi membri ai comunităţii şi a degusta tradiţionalele preparate culinare. Înaltul diplomat s-a aflat pentru prima dată la Craiova şi a promis că va reveni într-o vizită oficială, pentru că a fost încântat de oraş. 

Respectând tradiţia, câteva zeci de membri ai comunităţii, dar şi invitaţi speciali, au fost prezenţi, ieri, la orele prânzului, la sinagoga din Craiova pentru a celebra, aşa cum se cuvine, această sărbătoare. Purimul, care este una dintre cele mai importante evenimente din viaţa spirituală a evreilor de pretutindeni, a fost prefaţat cu o scurtă lecţie de istorie, susţinută de prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, preşedintele comunităţii evreieşti din Craiova. În faţa membrilor comunităţii, acesta a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii, dar şi despre obiceiurile cu care este întâmpinată această zi. De altfel, momentul întâlnirii a fost marcat încă de la început cu intonarea celor două imnuri de stat, al României şi al Israelului.

„Ziua de Purim, o zi a bucuriei”

Într-o atmosferă solemnă, evreii s-au ridicat în picioare şi au spus mai multe rugăciuni. „Este un moment deosebit pentru noi să avem alături, la o asemenea sărbătoare, nu un oficial de cult, ca altădată, ci pe Ambasadorul statului Israel aici, în România. În acelaşi timp, vreau să salut prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, cu ocazia unei sărbători de primăvară, cum este Purimul. Se spune că această sărbătoare este însoţită întotdeauna fie de zăpezi, fie de ploi abundente. Azi este o zi de veselie. Acest Purim este o sărbătoare a sorţilor. Sunt aici, alături de noi, prieteni din partea tuturor cultelor religioase existente în Craiova. Fie că sunt din partea Bisericii Ortodoxe sau Catolice, sunt aici să demonstreze ataşamentul faţă de tot ce înseamnă comunitatea din Craiova. Sărbătorile evreieşti au în spate nişte eroi formidabili din trecut şi nişte minuni. Evenimentele de Purim, spre exemplu, se petrec în Persia antică, în jurul anului 3400 de la Facerea Lumii. Ziua de Purim, una a bucuriei, se însoţeşte şi de nişte prăjituri special făcute cu această ocazie, prăjituri ce conţin nucă şi care au un aluat precum cel de cozonac. Acestea reprezintă pălăria lui Haman”, a spus Corneliu Sabetay, preşedintele comunităţii evreieşti din Craiova – Oltenia.

Ambasadorul statului Israel: „Există o prietenie excepţională între cele două popoare”

Excelenţa Sa El Eliezer, Ambasadorul statului Israel în România, a fost pentru prima dată în mijlocul comunităţii evreieşti din Craiova. Pentru că a fost încântat de primirea care i s-a făcut, a promis că va reveni aici, cu siguranţă. În discursul său, diplomatul israelian a subliniat şi relaţiile bune de prietenie dintre cele două state. „Pentru mine este o mare plăcere să fiu aici, în Craiova, pentru prima dată. Am privilegiul să fiu ambasador în România din septembrie 2010. Am privilegiul de a reprezenta statul Israel care este un stat tânăr, pluralistic şi democratic cu o economie puternică. Am privilegiul de a fi ambasador în România, o ţară cu care Israelul are de 65 de ani relaţii diplomatice excelente. Există o prietenie excepţională între cele două popoare şi în fiecare sector avem o cooperare minunată, fie că vorbim de sectorul politic, economic, cultural şi de relaţii strategice. Israelul este un partener strategic pentru România şi România este un partener strategic pentru Israel şi pot spune că, peste toate, cel mai important lucru este de a construi legături între generaţiile tinere ale celor două ţări. Sunt foarte fericit să fiu astăzi în rândurile comunităţii evreieşti din Craiova, care este recomandată de activitatea ei. Voi reveni, cu siguranţă, pentru o vizită oficială la Craiova pentru a mă bucura de frumuseţea acestui oraş”, a declarat Excelenţa Sa El Eliezer.

Preşedintele Ion Prioteasa: „Suntem aici alături de o comunitate foarte inimoasă”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, l-a însoţit pe înaltul diplomat pe tot parcursul vizitei, participând şi la ceremonia religioasă din sinagogă. „Suntem aici alături de o comunitate nu foarte mare, dar foarte inimoasă, sunt prieteni statornici, oameni care sunt stâlpi ai acestei comunităţi. Îl aveţi alături de dumneavoastră pe profesorul Corneliu Sabetay, care cunoaşte jumătate din judeţ, iar cealaltă jumătate îl cunoaşte pe dumnealui. Sunt aici oameni foarte importanţi”, a arătat preşedintele Ion Prioteasa, felicitându-i apoi pe liderii comunităţii evreieşti din Craiova. Fiind o sărbătoare aparte, comunitatea şi-a invitat oaspeţii în jurul unei mese festive pe care s-au aflat bucate tradiţionale. Nu a lipsit nici celebra prăjitură tradiţională de Purim, Hummentaschen sau „pălăria lui Hamman”, în formă de triunghi şi preparată dintr-un aluat fraged de cozonac şi nucă, dar nici platourile de pe care se puteau servi curmale.

De Purim se oferă cadouri între cei apropiaţi

Simbolic, Purimul comemorează eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian antic după execuţia lui Hamman şi în urma decretului reginei Estera care duce la executarea celor 10 fii ai lui Haman. Sărbătoarea este celebrată în fiecare an, în funcţie de calendarul ebraic, la a 13, 14 şi 15 ale lui Adar. Conform tradiţiei evreieşti, cu această ocazie se oferă cadouri simbolice între cei apropiaţi. Tradiţia iudaică spune că Purimul se va sărbători chiar dacă toate celelalte sărbători vor dispărea. Atmosfera din zilele de Purim este una de carnaval: toată lumea poartă măşti, atât în timpul ceremoniei religioase, cât şi după aceasta. Se organizează petreceri şi se pun în scenă diferite piese.

RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.