Antonescu, după realegerea ca preşedinte al PNL: „Dacă nu câştig prezidenţialele în 2014 mă retrag din conducerea partidului”

0
144
Crin Antonescu

Crin Antonescu a fost reales, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al PNL, delegaţii la Congresul partidului exprimând în favoarea moţiunii şi echipei propuse de acesta 1.343 de voturi „pentru” şi 44 „împotrivă”, 50 de voturi fiind nule. Echipa de conducere propusă de Antonescu este formată dintr-un prim-vicepreşedinte – post care i-a revenit prospătului liberal Klaus Iohannis, primarul Sibiului – un secretar general (Eduard Hellvig), 15 vicepreşedinţi cu atribuţii executive şi alţi 16 vicepreşedinţi. Cei 15 vicepreşedinţi executivi sunt: Daniel Chiţoiu, Radu Stroe, Eugen Nicolăescu,  Norica Nicolai, Mihai Voicu (deputat de Dolj şi liderul PNL Dolj), Relu Fenechiu, Varujan Vosganian, Puiu Haşotti, Dan Motreanu, Rareş Mănescu, Marcel Vela, Tudor Chiuariu, Mircea Diaconu, Ovidiu Silaghi şi Florin Alexe. Pentru funcţiile de vicepreşedinte au fost desemnaţi: Cristian Adomniţei, Cristinel Bîgiu, Ilie Bolojan, Aristotel Căncescu, Ciprian Dobre, Răducu Filipescu, Sorin Frunzăverde, Mircea Moloţ, Marian Petrache, Cornel Popa, Nicolae Robu, Dan-Radu Ruşanu, Marius Stan, Romeo Stavarache, Florin Ţurcanu şi Horea Uioreanu. După realegerea sa în funcţie, Antonescu şi-a surprins colegii declarând că „am, chiar şi de această dată – a câta oară? – emoţii, nu doar cauzate de recunoştinţa în faţa încrederii, ci mai ales cauzate de gândul că este ultima oară când particip, cel puţin ca preşedinte al PNL, la un Congres al partidului nostru”. Întrebat ulterior la ce s-a referit când a făcut această afirmaţie, liderul PNL a explicat că „nu am limitare la numărul de mandate, dar am avut în vedere faptul că în intervalul de până la următorul Congres, cel din 2016, vor fi alegeri prezidenţiale în 2014, pe care, dacă le voi câştiga, voi deveni preşedintele României, deci nu voi mai putea fi membru al PNL, şi cu atât mai puţin preşedinte. Dacă nu le voi câştiga, oricum mă voi retrage din conducerea PNL şi atunci, deci, acesta este ultimul Congres al PNL la care am participat în calitate de preşedinte”.

Aşa cum era de aşteptat, la Congresul liberal nu toată lumea a fost mulţumită, deputatul Ludovic Orban, spre exemplu, declarând, cu referire la relaţia dintre PNL şi PSD, că „luna de miere s-a terminat” şi că mireasa nu poate fi mulţumită dacă în locul unui naş integru mirele alege ca naş pe Gabriel Oprea sau pe Traian Băsescu. „Conduc maşina şi trăiesc în România, dar mie îmi place sistemul englezesc, în care volanul este pe dreapta. Din păcate, în România astăzi volanul e pe stânga. (…) Nu prea mă simt în siguranţă atunci când la volan nu se găseşte pilotul, ci un copilot, care poate ştie să se uite pe hărţi, dar s-ar putea să nu ştie să ţină volanul în mână”, a comentat Orban. Fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, le-a reamintit colegilor că PNL a fost un „partid mare” încă din 2004, lucru reconfirmat în 2008, precizând că liberalii trebuie să-şi asume modernizarea României, însă acest lucru trebuia început din PNL, cu modificarea Statutului, care a fost în opinia sa „un eşec”.