Iohannis: Sper că vom avea un an electoral decent. Nu putem continua înşelând speranţele oamenilor

0
221

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri,la Iaşi, că speră ca 2016 va fi un an electoral decent şi că este nevoie de abordări, idei şi oameni noi care au înţeles că “metehnele trecutului trebuie să rămână ale trecutului”, precizând că îşi va face auzită vocea, dar nu pentru a intra în campanie.

Şeful statului a spus, în discursul susţinut la Iaşi, în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Unirii Principatelor, că speră ca 2016 să fie un an electoral în care să câştige profesionalismul. El a precizat că nu doreşte să se implice în campania electorală, dar îşi va face auzită vocea pentru a arăta că este nevoie de un nou mod de a face politică. “Sper că vom avea un an electoral decent, în care tenacitatea, munca şi profesionalismul vor câştiga. Vocea mea se va face auzită în tot acest an, dar nu pentru a intra în campanie, ci pentru a vorbi despre înnoirea clasei politice şi continuarea schimbării modului de a face politică. Avem nevoie de abordări, idei şi oameni noi, care au înţeles că metehnele trecutului trebuie să rămână ale trecutului, că nu putem continua înşelând speranţele oamenilor”, a spus şeful statului.

Iohannis a mai spus că politicienii au şansa, în 2016, de a se conecta la dorinţele cetăţenilor. “2016 este un an electoral, urmează perioada în care clasa politică are şansa de a se reconecta la aşteptările cetăţenilor, de a reconstrui încrederea ştirbită în timp şi de a asuma responsabilităţi. Cred că cetăţenii noştri îşi doresc lucruri simple de la politicieni: să se ţină de cuvânt, să îşi pună puterea şi priceperea în slujba interesului public şi să respecte legile. Partidele au ocazia să probeze că au înţeles aceste lucruri, prin modul de conduită, prin oamenii pe care îi vor propune în competiţiile politice şi prin acţiunile lor din acest an” a afirmat preşedintele.

Şeful statului a mai declarat că lecţia Micii Uniri este mai actuală ca niciodată, precizând că “doar împreună putem reuşi modernizarea României”. România este membru cu drepturi depline a UE, face parte din cea mai puternică alianţă militară care a existat vreodată şi românii au demonstrat că sunt o naţiune care ştie să ducă la bun sfârşit mari proiecte, a mai afirmat el, adăugând că unul dintre proiectele pentru care face apel la clasa politică este modernizarea sistemului de educaţie.

“Suntem la câţiva kilometri de frontiera cu Republica Moldova şi cred că este un moment potrivit pentru a ne îndrepta gândurile către fraţii noştri de peste Prut. Istoria şi limba comune contribuie la consolidarea identităţii şi solidarităţii dintre statele noastre. Vă asigur că România sprijină cu tot ce este posibil aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi rămâne un partener de încredere” a mai transmis şeful statului.