DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea

0
309

         DNA cere aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru de Interne şi senatorului Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu în baza unui protocol.

Senatorul Gabriel Oprea a declarat, ieri, după anunţul DNA de solicitare a avizului pentru urmărirea sa penală, că a respectat şi respectă legile acestei ţări, că se consideră nevinovat şi că va sprijini toate demersurile pentru aflarea adevărului, iar în egală măsură îşi va apăra drepturile. În urma solicitării DNA, Gabriel Oprea a susţinut o declaraţie de presă, arătând că se consideră nevinovat şi mulţumindu-le celor care i-au transmis susţinerea şi încrederea lor. ”În primul rând, respect şi am respectat legile României în toată activitatea mea. Mă consider nevinovat, iar acest lucru se va confirma mai devreme sau mai târziu”, a afirmat Oprea, spunând că este obligaţia procurorilor să verifice orice suspiciuni privind posibile încălcări ale legii.

        El a subliniat că, “după cum a anunţat DNA în comunicatul de presă”, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi că îşi va apăra drepturile ”prin toate pârghiile şi mecanismele la îndemâna unui cetăţean român”. Oprea a mai susţinut că orice activitate politică presupune riscuri, inclusiv acela de a deveni o ”victimă colaterală” în lupta pentru putere a unora sau altora. ”Ştiu că viaţa politică presupune riscuri dintre cele mai variate, inclusiv acela de a deveni o victimă colaterală în luptele pentru putere purtate de alţii. Nu regret deciziile politice pe care le-am luat şi nu îmi voi schimba principiile niciodată, indiferent de situaţia în care mă voi afla”, a mai spus fostul ministru.

            Procurorii DNA trebuie să obţină avizul Senatului pentru a începe urmărirea penală pe numele lui Gabriel Oprea. În acest sens, procurorul şef al DNA a trimis procurorului general referatul cauzei în vederea sesizării Senatului, precum şi un număr de 15 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală. Potrivit DNA, Oprea se face vinovat de două infracţiuni de abuz în serviciu, una constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate în perioada în care era ministru cu echipaje ale Poliţiei Rutiere, iar cealaltă constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general, Tiberiu Niţu, a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale Poliţiei Rutiere.

În perioada ianuarie 2014 – noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deţinut funcţia de ministru al Afacerilor Interne (iar începând cu martie 2014 şi pe cea de viceprim-ministru pentru securitate naţională). În toată această perioadă, demnitarul a beneficiat de însoţire permanentă cu echipaje ale Poliţiei Rutiere, cu încălcarea condiţiilor prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 (ce prevede că beneficiază de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere preşedintele României, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi prim-ministrul), arată DNA.