Unirea Principatelor Române, sărbătorită cu fast la Craiova

0
374

Câteva sute de craioveni au participat, ieri, la ceremonialul militar-religios, organizat în Piaţa ”Al. I. Cuza” şi prilejuit de împlinirii a 154 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. În mesajul său, primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a promis participanţilor că va face tot posibilul să aducă rămăşiţele pământeşti ale banului Craiovei, Mihai Viteazul. 

Parlamentari de Dolj, autorităţile judeţene şi locale, reprezentanţi ai Garnizoanei Craiova, cadre militare active, în rezervă şi retragere, reprezentanţi ai partidelor politice, ai serviciilor deconcentrate au depus coroane de flori şi jerbe la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din faţa Primăriei Craiova, apoi s-au prins în hora unirii. ”Craiova se numără printre oraşele care au trăit din plin evenimentele unioniste, Hora Unirii jucată în faţa actualei clădiri a Colegiului Naţional „Carol I” fiind imortalizată de către pictorul Theodor Aman într-o operă de referinţă pentru patrimoniul cultural al României. La 154 de ani de la Mica Unire, România a parcurs paşi importanţi în evoluţia sa, înfăţişându-se astăzi ca o naţiune puternică şi democratică, solidară cu propriii săi cetăţeni şi puternic preocupată de afirmarea şi consolidarea statului de drept, de asumare a unei viziuni europene de funcţionare. Trecutul ne obligă să continuăm eforturile înaintaşilor noştri de a ne întări şi de a rămâne o naţiune demnă în faţa partenerilor noştri europeni”, a fost mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Osemintele lui Mihai Viteazul vor fi aduse în Bănie

Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a spus craiovenilor că banul Craiovei, Mihai Viteazul, va fi sărbătorit cu mare cinste în Bănie de acum încolo. Începând din acest an, municipalitatea va organiza un festival care îi va fi dedicat în întregime. Mai mult, edilul le-a promis participanţilor la manifestări că va face tot posibilul să aducă în oraş rămăşiţele pământeşti ale lui Mihai Viteazul. „Nu trebuie să uităm niciodată că ideea Unirii a plecat de aici, din oraşul nostru, pentru că asta a fost ”pohta ce a pohtit” banul Craiovei Mihai Viteazul pe care anul acesta îl vom sărbători într-un mod excepţional, prin organizarea Zilelor „Mihai Viteazul”. Îmi doresc foarte mult să îl aducem acasă, în Casa Băniei, motiv pentru care am făcut demersuri pentru aducerea rămăşiţelor lui pământeşti. Vreau să vă amintesc şi că, la Craiova, Hora Unirii a fost sărbătorită cu doi ani mai devreme, iar mărturie stă celebra pictură pe pânză a lui Theodor Aman care îi înfăţişa pe craioveni jucând Hora Unirii la 1857, la câţiva paşi de locul în care ne aflăm acum, în faţa Colegiului Carol I”, le-a spus craiovenilor primarul Olguţa Vasilescu.