Laborator de Fizică şi Limba germană la C.N. “Fraţii Buzeşti”

0
612

Elevii Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova, au acum un laborator de Fizică nou care a beneficiat de proiectul “Physik Deutsch – Un laborator de Fizică şi Limba germană”, în valoare de 20.000 de euro. Proiectul încurajează atât studiul Fizicii, cât şi al Limbii germane. Alături de Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, în proiect este cuprins şi Colegiul Naţional “Traian” din Drobeta-Turnu Severin. La inaugurarea care avut loc ieri, prestigioasa unitate de învăţământ craioveană a avut oaspeţi de seamă precum directorul Institutului “Goethe” din Bucureşti, un reprezentat al Ambasadei Germaniei la Bucureşti, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi ai Primăriei Municipiului Craiova care au tăiat panglica inaugurală a laboratorului. Deschiderea evenimentului a fost una aparte, elevii prezentând o scenetă care l-a avut drept personaj principal pe fizicianul Albert Einstein. 

“Este o oportunitate pentru elevi”

Proiectul “Un laborator de Fizică şi Limba germană” doreşte să încurajeze şcolile cu predare în limba germană ca limbă modernă să introducă în programă ore de Fizică şi sistem bilingv. Având în vedere profilele promovate de pieţele de muncă internaţionale, combinaţia dintre ştiinţele exacte şi limbile străine atrag atenţia din ce în e mai multor părinţi şi copii. Alături de limbile străine şi de Matematică, Fizica oferă premise valoroase pentru o formare solidă. Prin urmare, orele de Fizică necesită, în conformitate cu cerinţele unui sistem bilingv, pe lângă activitatea şi orientarea practică, şi o componentă puternic experimentală. Şcolilor din România le lipseşte adesea baza materială şi didactică pentru a putea corespunde cerinţelor, motiv pentru care orele de Fizică au fost până acum excluse din programele bilingve. Participarea la proiect presupune ca profesorul de Fizică să stăpânească limba germană la un nivel cel puţin mediu şi să fie dornic să desfăşoare experimente de laborator împreună cu elevii săi. Profesorul va participa atât la selecţia echipamentelor de laborator în funcţie de profil – mecanică, acustică, optică, electrică, precum şi la planificarea şi desfăşurarea metodico-didactică a activităţi. Pentru partea metodico-didactică în limba germană va beneficia de sprijinul unui profesor care predă această limbă. “Este un eveniment special pentru Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti». Cu ajutorul Institutului «Goethe», împreună cu Colegiul Naţional «Traian» din Drobeta-Turnu Severin am reuşit să intrăm în proiectul «Un laborator de Fizică şi Limba germană» şi ne mândrim cu asta. Este o oportunitate pentru elevi, în special pentru cei de la clasele a IX-a şi a X-a să fie implicaţi într-un astfel de proiect important atât pentru dezvoltarea lor, a elevilor, cât şi a profesorilor de Fizică şi de Limba germană. Sunt convins că proiectul va avea succesul aşteptat şi că elevii împreună cu profesorii vor forma o adevărată echipă”, a precizat prof. Petrescu Zamfirică, directorul Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti”.

“Germania este un partener comercial important al României”

Reprezentantul Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, le-a spus elevilor prezenţi la inaugurarea laboratorului de fizică din cadrul Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti” că a cunoaşte o limbă străină înseamnă a avea mai multe uşi deschise. “Cunoaşterea limbii unei alte ţări îţi deschide uşa către cunoaşterea culturii acelei ţări. Limba germană ocupă, alături de engleză şi franceză, un loc important în Europa, fiind una dintre limbile oficiale Uniunii Europene. Toate acestea constituie motive suficiente pentru a ne gândi la îmbunătăţirea metodelor de predare a Limbii germane şi de adaptare a acestora la realitate. Ne aflăm astăzi aici pentru a îmbogăţi pregătirea lingvistică cu un element nou, şi anume pregătirea fizicii în limba germană. Se pune întrebarea de ce s-a recurs la această metodă. Răspunsul este că limba prin intermediul căreia ne identificăm trebuie să acopere toate aspectele vieţii şi este un important criteriu de calificare profesională, în special sub forma multilingvismului. Germania este un partener comercial important al României şi cel de-al treilea mare investitor în această ţară. Aproximativ 20 la sută din exporturile României au ca destinaţie Germania şi una dintre principalele surse de venit ale statului român sunt investiţiile directe din Germania care s-au ridicat în anul 2011 la aproape 7 miliarde de euro. Atât pentru aceste investiţii cât şi pentru unele viitoare trebuie asigurate condiţii adecvate. Una dintre problemele cele mai acute în domeniul industrial este lipsa personalului specializat, care ar fi bine să aibă cunoştinţe de limba germană dacă activează la o astfel de companie. Datorită unor cunoştinţe bune de limba germană aveţi acces la alte posibilităţi de pregătire preprofesională, precum stagiu de pregătire în Germania în cadrul cursurilor de vară oferite de diferite instituţii. Toate acestea constituie un motiv în plus de a aprofunda şi mai mult cunoştinţele de limba germană şi de a le completa cu o componentă vizuală şi ştiinţifică prin intermediul echipamentelor de laborator prezentat în cadrul proiectului de astăzi”, a declarat reprezentantul Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

 

Cristina Calangiu, viceprimarul Craiovei:

“Laboratorul de Fizică şi Limba germană reprezintă un real avantaj pentru elevii din acest liceu. Mulţumesc factorilor implicaţi în implementarea acestui proiect care este extrem de important. Realizarea laboratorului are ca obiectiv principal încurajarea studiului celor două discipline. Laboratorul face parte din proiectul internaţional „Psihyk deutsch“, în care a fost inclus doar Colegiul Naţional „Traian“ din Drobeta-Turnu Severin şi Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”.

 

Beate Köhler, directorul Institutului ”Goethe” Bucureşti

“Este o provocare pentru profesorii de Limbă germană care trebuie să înveţe acum şi fizică, dar şi pentru cei de Fizică pentru că şi ei trebuie să înveţe germană.”