Filarmonica „Oltenia”: Concert pentru corn, cu „un interpret ideal al lui Mozart”

0
356

„La noi se face prea puţin caz de vedetele instrumentelor de suflat, dar în Germania, Anglia, un cornist bun este cinstit cel puţin asemenea unui pianist, violonist, de aceeaşi talie. Petrea Gîscă este dintre cei ce ne aduc bucuria mozartiană în starea cea mai pură…”, nota, în 1991, în „România literară”, muzicologul Alfred Hoffman, afirmând că Petrea Gîscă este „un interpret ideal al lui Mozart”. „Este un cornist de mare calibru, care face cinste muzicii româneşti”, adăuga dirijorul Ovidiu Bălan.

Petrea Gîscă evoluează, într-un concert simfonic, şi pe scena Filarmonicii „Oltenia” din Craiova: astă-seară, de la ora 19.00, în compania Orchestrei conduse de dirijorul Alexandru Iosub, împreună cu care interpretează Concertul nr. 4 în Mi bemol major pentru corn, K. 495, de Wolfgang Amadeus Mozart. Mai puteţi audia, de asemenea, Divertisment pentru orchestră de coarde şi două clarinete (solo clarinete – Liviu Chisăr, Nicuşor Şerban), de Dumitru Capoianu, şi Simfonia a II-a în Re major, op. 36, de Ludwig van Beethoven.

Biletele se găsesc la Agenţia Filarmonicii „Oltenia” (tel. 0351.414.697), costă 15 lei (8 lei pentru elevi, studenţi, pensionari) şi, în limita locurilor disponibile, pot fi achiziţionate şi înainte de începerea concertului.

Petrea Gîscă

Născut în localitatea Horodniceni (judeţul Suceava), în anul 1962, Petrea Gîscă a studiat la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Octav Băncilă” din Iaşi (1973-1981), la clasa de corn a prof. Neculai Mustaţă, apoi la Conservatorul „George Enescu” (1981-1985), absolvind ca şef de promoţie. În 1984 a obţinut o bursă de studii, urmând cursurile de perfecţionare muzicală de la Lanciano (Italia), precum şi cursuri de orchestră şi muzică de cameră. În 1990 a participat la Cursurile de vară de la Bayreuth (Germania). A obţinut titlul de Doctor în Muzică (2009), cu summa cum laude (specializarea Interpretare muzicală), elaborând şi susţinând public teza cu tema „Cornul în creaţia lui Franz Strauss şi Richard Strauss”. Contribuţia lor la emanciparea tehnicii şi expresivităţii instrumentului”, conducător ştiinţific fiind prof. univ. dr. Nicolae Gîscă.

Pe parcursul carierei sale artistice, a deţinut statutele de instrumentist (1985-1991), prim-cornist, şef partidă (1991-2005), prim-cornist solist, şef partidă (2005-2010) în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, membru permanent al Orchestrei „Europa Symphony” din Viena (1995-1998, dirijor Wolfgang Gross). Din anul 2011 este colaborator permanent al Filarmonicii din Botoşani. Petrea Gîscă desfăşoară o activitate solistică constantă, cântând cu majoritatea orchestrelor simfonice româneşti. A susţinut recitaluri atât în ţară, cât şi în străinătate (în Germania şi Republica Moldova) şi a întreprins peste 90 de turnee artistice, în Europa şi Coreea de Sud. În paralel cu activitatea concertistică, Petrea Gîscă desfăşoară şi o intensă carieră didactică, din 2010 fiind conferenţiar al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.

De asemenea, este autorul volumelor „Cornul în creaţiile muzicale ale compozitorilor Franz Strauss şi Richard Strauss”, „Cornul, tradiţie şi mister” (Editura „Artes”, Iaşi, 2009) şi „Permanenţe în contemporaneitate. Dicţionarul corniştilor români” (Editura „StudIS”, Iaşi, 2012). A compus „Douăsprezece studii de dificultate medie pentru corn” (Editura „StudIS”, Iaşi, 2011) şi „Cincisprezece capricii pentru corn” (Editura „StudIS”, Iaşi, 2012).

 

Petrea Gîscă a concertat în prezenţa Papei Ioan Paul al II-lea, la Castel Gandolfo (Italia, 1984) şi, alături de Filarmonica „Moldova”, la toate ediţiile Festivalului Internaţional „George Enescu” (1985 – prezent), precum şi în mari săli de concerte din Europa.

 

Săptămâna viitoare, Filarmonica „Oltenia” vă invită la două manifestări muzicale. Miercuri, 30 ianuarie, în cadrul stagiunii de muzică de cameră, va susţine un recital de pian Mădălina Paşol, lucrările alese aparţinând  compozitorilor Frédéric Chopin, Béla Bartók, Paul Constantinescu şi Serghei Rahmaninov. Vineri, 1 februarie, sunteţi aşteptaţi la un concert pentru harpă de Händel. Îşi vor da concursul Orchestra Simfonică a instituţiei, condusă de dirijorul Leonard Dumitriu, şi solistul Ion Ivan-Roncea, programul mai cuprinzând Uvertura „Faust”, de Richard Wagner (200 de ani de la naştere), şi Simfonia în Re minor, de César Franck. Sâmbătă, 2 februarie, de dimineaţă, cei mici sunt aşteptaşi la atelierul de creaţie cu instrumente muzicale neconvenţionale, în cadrul proiectului „Filarmonica pentru copii”. Mai multe detalii despre evenimentele muzicale din următoarea perioadă găsiţi pe site-ul www.filarmonica-oltenia.ro.