La Cetate vor ancora în curând vasele mari, de croazieră, care îi vor plimba pe turiştii interesaţi să descopere ţinuturile pe care Dunărea şi le croieşte până la vărsarea sa, în Marea Neagră. Împinşi de curiozitatea care-i îndeamnă în acest circuit, turiştii vor coborî de pe puntea ambarcaţiunilor şi vor dori să descopere specificul acestei localităţi. Această imagine, care pare desprinsă din catalogul unei firme de turism, are şanse să fie regăsită pe malul Dunării, la Cetate, unde urmează să se amenjeze un port turistic pentru ambarcaţiuni de agrement.
Primarul comunei, Marin Duţă, spune că localitatea sa a fost inclusă, anul trecut, de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu un port turistic pentru ambarcaţiuni de agrement, care urmează să se facă la malul navigabil din dreptul conacului poetului Mircea Dinescu. “Există un proiect frumos pe care trebuie să-l facă Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu. Se vor face amenajările necesare ca toate vasele de croazieră care vor trece pe Dunăre înspre Marea Neagră şi vor dori să facă un popas la noi pentru a descoperi aceste locuri să o poată face. Este un lucru foarte bun, poate că acei turişti vor şi dori să stea câteva zile şi atunci o să se schimbe perisajul. În primul rând o să se vorbească în mai multe locuri despre localitatea noastră şi numai lucrul acesta înseamnă că am reuşit ceva, că am ieşit în lume”, spune primarul comunei Cetate, Marin Duţă. Există, tot pe malul Dunării, şi Portul Cultural Cetate, administrat de Fundaţia “Mircea Dinescu”, care a organizat o serie de manifestări culturale, prin care a pus în valoare, în primul rând, specificul gastronomic al acestor locuri, încununat de preparatele pe bază de raţă şi gâscă, păsări care nu lipsesc din gospodăriile localnicilor.
Taxă pentru tranzitarea localităţii
În aşteptarea voluptoaselor vase de croazieră care vor descinde la mal, primarul Marin Duţă s-a gândit să exploateze ceea ce îi oferă în acest moment fluviul Dunărea. Fiindcă la pontonul din dreptul localităţii Cetate se opresc multe bacuri încărcate cu camioane care transportă îndeosebi produse cerealiere, autorităţile din comună au luat iniţiativa introducerii unei taxe de tranzitare a drumului care leagă acest port de localitate. “Până una-alta am pus taxă pe drumul care duce în şi dinspre port pentru transportatorii de cereale. Vom propune Consiliul Local Cetate o taxă de 1,5 lei pe tona de cereale. Tot ce vom încasa, atât cât va fi, mult sau puţin, va merge la bugetul comunei şi ne vom folosi de aceşti bani la diferite lucrări”, spune primarul Marin Duţă. Cu acceptul Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu, Primăria Cetate va amenaja chiar în port un post de încasare a acestei taxe, transportatorii urmând să plătească în funcţie de cantitatea de marfă pe care o au menţionată în acte. “Nu vor putea să conteste această taxă pentru că ei trebuie să treacă prin localitatea mea ca să ajungă la Craiova sau invers, la Dunăre. Suntem perfect îndreptăţiţi să o instituim atâta timp cât acest drum de legătură le înlesneşte foarte mult drumul”, mai spune primarul. Este prima dată când se pun această taxă, fiind lansată ca un experiment, iar banii se vor întoarce tot la reabilitarea drumurilor comunale. Cel mai mare proiect în privinţa infrastructurii este amenajarea unui drum de exploatare, pe o distanţă de 10 kilometri, care ar costa 1 milion de euro.
Problema gunoiului, rezolvată prin programul Phare
Comuna Cetate este cu un pas înaintea multor alte localităţi, nu doar din Dolj, în ceea ce priveşte investiţiile care s-au făcut aici. În localitate există de mai mulţi ani o reţea de alimentare cu apă potabilă – cu excepţia satului Moreni, care este şi el prins într-un proiect cu finanţare europeană în acest sens. “Există mulţi abonaţi care plătesc 1,2 lei pe metru cub de apă. La început au fost sceptici, nu prea au vrut să-şi vină să-şi întocmească contracte. Dar când au văzut că nimeni nu îţi aduce o găleată cu apă în casă fără să-i dai bani, iar cu 1,2 lei aveau nu una, ci nu ştiu câte caniste cu apă, s-au răzgândit oamenii şi acum mai toţi au apă la robinete”, spune primarul Marin Duţă. În Cetate există şi sistem de canalizare, însă numai pentru jumătate din comună. “Ne-ar mai trebui vreo 20 de milioane de lei pentru continuarea şi în restul localităţii, precum şi la Moreni. Avem proiect scris şi aşteptăm doar banii”, afirmă edilul. Autorităţile de aici au rezolvat recent şi problema gunoiului menajer. În urmă cu trei ani, Primăria Cetate a accesat un proiect pe programul Phare 2005 pentru dotarea cu pubele, tomberoane şi maşini pentru compactarea şi transportul deşeurilor. “Din vara trecută, proiectul a început să funcţioneze. Am înfiinţat o societate comercială, în subordinea Primăriei Cetate, care se ocupă de gestionarea acestei activităţi. În ceea ce îi priveşte pe oamenii, aceştia sunt destul de receptivi. Şi-au primit pubelele şi când e ziua de ridicare a gunoiului le scot la porţi de unde sunt luate de maşinile noastre”, spune, cu mulţumire, Marin Duţă.
Sănătatea şi educaţia sunt pe primul plan
Primarul Marin Duţă s-a îngrijit şi de partea socială a comunei, acesta având ca deviză că sănătatea şi educaţia sunt pe primul plan în viaţa oricărei comunităţi. În comuna Cetate se află o unitate medico-socială care este echipată cu tot ce are nevoie, începând de la clădiri şi terminând cu aparatura medicală. Potrivit primarului, această unitate spitalicească are o capacitate de 38 de paturi pentru pacienţii cu diferite afecţiuni, care nu necesită intervenţii medicale complicate. Tot aici există şi două cabinete pentru medicii de familie, un cabinet de stomatologie, precum şi două farmacii. “Ţin foarte mult ca această unitate medico-socială a noastră să fie bine echipată şi să aibă medici buni care să-i ajute pe oameni ori de câte ori au o problemă medicală. Am investit avolo pentru ca să nu mai fie nevoie să se ducă pentru o consultaţie tocmai la spital la Calafat”, mai spune primarul Marin Duţă. La fel de bine reprezentate sunt şi şcolile din localitate. Reţeaua şcolară este una relativ mare, fiind compusă din două şcoli primare, una generală, un liceu şi trei grădiniţe. “Toate spaţiile şcolare au parchet, termopane, grupuri sanitare în interior şi centrale termice proprii”, afirmă edilul comunei. La şcolile din comuna Cetate învaţă 1000 de elevi şi mulţi dintre aceştia s-au remarcat cu rezultate bune la testele naţionale.
Agenţii locali vor patrula prin comună
Primarul Marin Duţă şi-a pus în plan ca, în acest an, să înfiinţeze Poliţia Locală Cetate. “Vreau să angajez şase agenţi locali, care să fie plătiţi din banii noştri pentru a asigura ordinea şi siguranţa cetăţeanului”, a declarat primarul. În Cetate există şi o secţie de Poliţie Rurală, care deserveşte şi localităţile Maglavit şi Unirea.
Actele de identitate se întocmesc în localitate
Localnicii din Cetate nu mai trebuie să facă drumul până la Calafat pentru întocmirea actelor de identitate. Primarul Marin Duţă a precizat că, în comună, a fost înfiinţat un birou pentru Evidenţa Informatizată a Persoanelor. “Funcţionează foarte bine şi oamenii sunt mulţumiţi că pot să rezolve problema actelor chiar aici, în comună”, a spus primarul Marin Duţă.
Trotuarele vor fi modernizate
În acest an, primarul Marin Duţă intenţionează să pună la punct trotuarele din comună. “Am de gând ca să alocăm sumele necesare de la buget pentru a putea reabilita trotuarele din comună fiindcă nu s-a mai intervenit asupra lor de mult timp”, a explicat edilul localităţii Cetate.
Două baze sportive, la Cetate şi la Fântâna Banului
Primarul comunei Cetate, Marin Duţă, caută finanţare pentru amenajarea a două săli de sport, una de capacitate mai mare pe terenul din faţa hotelului şi alta la Fântâna Banului. “Avem echipă de fotbal în localitate şi vreau să facem şi terenuri de joacă”, a declarat acesta. Localitatea este reprezentată de echipa de fotbal Tractorul Cetate, care se aflată în Divizia D.
LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN