BERD a redus prognoza de creştere economică a României de la 1,1% la 0,8%

0
146

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a încetinirii economice din zona euro, şi a avertizat că două din cele 29 de ţări monitorizate, Ungaria şi Slovenia, vor intra în recesiune. În precedentul raport privind perspectivele ţărilor în care operează BERD, din octombrie, banca a înrăutăţit puternic estimarea de creştere economică a României, de la 3,8% la 1,1%.

„Până recent, economia României se afla pe drumul de a înregistra o creştere economică robustă în acest an, după o recuperare modestă anul trecut. Încetinirea economică din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor României, iar o continuare a înrăutăţirii este probabilă în lunile următoare”, se arată în raportul BERD. Criza din Grecia afectează economia românească mai ales pe canalul bancar, în timp ce sprijinul continuu din partea FMI oferă o protecţie importantă.

Încetinirea economică din ţările în care activează BERD se datorează, în mare parte, creşterii economice semnificativ mai slabe în Europa de Sud-Est, expusă în mod deosebit la problemele din zona euro. Mai multe ţări din regiune vor intra în recesiune în acest an, estimează analiştii băncii. Creşterea economică încetineşte şi în Europa de Est şi Caucaz, în timp ce Rusia şi Comunitatea Statelor Independente, mai puţin integrate cu Europa de Vest, vor continua, probabil, să înregistreze rate de creştere „respectabile”, presupunând că preţurile la materii prime se menţin ridicate.

Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte şi România, BERD a înrăutăţit estimarea de creştere a PIB de la 1,6% la 1%. Scăderea de 0,6 puncte procentuale este de două ori mai amplă decât în cazul României.

Economia Ungariei se va contracta cu 1,5%, iar cea a Sloveniei cu 1,1%. Anterior, instituţia financiară anticipa un avans economic de 0,5% pentru ambele state. Dintre cele 29 de state incluse în raport, BERD a înrăutăţit estimările de creştere economică pentru 13 state, le-a îmbunătăţit pentru 8 şi a menţinut datele anterioare pentru restul de 8 ţări.