Aşa am trăit 2014! Retrospectiva principalelor evenimente sportive pe plan internaţional

0
194

O săptămână ne mai desparte de finalul acestui an, unul în care ne-am desfătat cu o mulţime de evenimente sportive de cel mai înalt nivel. Principalele protagoniste – Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci şi Cupa Mondială de fotbal din Brazilia (ambele în foto). Ne-a ţinut în priză şi Simona Halep, cu cele două finale pierdute la French Open şi Turneul Campioanelor.

În cele ce urmează vom reliefa, într-o ordine cronologică, tot ce a fost mai important în 2014 în viziunea Cuvântului Libertăţii.

13 ianuarie

FOTBAL – Cristiano Ronaldo a cucerit al 2-lea său Balon de Aur, oprind supremaţia lui Lionel Messi, deţinătorul trofeului la precedentele 4 ediţii. Echipierul lui Real Madrid i-a învins, într-o gală ce a avut loc la Zurich, pe acelaşi Messi (FC Barcelona) şi pe Frank Ribery, francezul legitimat la campioana Europei la acea oră, formaţia germană Bayern Munchen.

25/26 ianuarie

TENIS – Chinezoiaca Na Li a câştigat competiţia feminină de la Australian Open, învingând-o în finală cu 7-6, 6-0 pe sportiva slovacă Dominika Cibulkova. O zi mai târziu, la masculin se impunea elveţianul Stanislas Wawrinka, 6-3, 6-2, 3-6, 6-3 cu spaniolul Rafael Nadal.

26 ianuarie

HANDBAL – Naţionala masculină a Franţei îşi adjudecă titlul continetal pentru a 3-a oară, dispunând cu 41-32 de gazda Danemarca. În poesesia bronzului a intrat Spania, 29-28 cu Croaţia.

8 februarie

FOTBAL ÎN SALĂ – Reprezentativa Italiei triumfă pentru a doua oară la Campionatul European, învingând, în finala competiţiei găzduite de Belgia, naţionala Rusiei, scor 3-1.

23 februarie

7/23 februarie

JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ – La Soci, gazda Rusia a ieşit prima în clasamentul pe medalii. În 98 de finale, Rusia a cucerit 33 de distincţii (13 de aur, 11 de argint şi 9 de bronz). Au urmat în ierarhie Norvegia (11-5-10), Canada (10-10-5) şi Statele Unite ale Americii (9-7-12).

15 martie

RUGBY – Naţionala Irlandei a câştigat Turneul celor şase Naţiuni, devansând la mustanţă Anglia, după o victorie cu 22-20, în deplasare, contra Franţei. A fost al 12-lea titlu cucerit de irlandezi şi al doilea obţinut în ultimii 28 de ani, aceştia triumfând în această perioadă doar în 2009.

5 mai

SNOOKER – Englezul Mark Selby se impune la Campionatul Mondial de la Sheffield, învingându-l cu 18-14 pe compatriotul său Ronny O’Sullivan.

14 mai

FOTBAL – Formaţia spaniolă FC Sevilla câştigă Liga Europa, trecând cu 4-2 după executarea lovitorilor de departajare de portughezii de la Benfica Lisabona. La capătul celor 120 de minute, scorul a fost 0-0.

24 mai

FOTBAL – Într-o finală spaniolă, Real Madrid îşi trece în palamares a 10-a Ligă a Campionilor, învingând cu 4-1, după prelungiri (1-1 în timpul regulamentar), pe concitadina Atletico Madrid.

25 mai

HOCHEI – Selecţionata Rusia câştigă Campionatul Mondial, la Minsk (Belarus), după o victorie cu 5-2 în faţa Finlandei. Bronzul l-a luat Suedia, învingătoare cu 3-0 în faţa Cehiei.

7/8 iunie

TENIS – Rusoiaca Maria Şarapova triumfă a doua oară în carieră la Roland Garros, dispunând cu 6-4, 6-7, 6-4 de Simona Halep. La masculin, prestigiosul turneu parizian este cucerit, record – pentru a 9-a oară, de spaniolul Rafa Nadal, 3-6, 7-5, 6-2, 6-4 cu sârbul Novak Djokovic.

5/6 iulie

TENIS – Sportiva cehoaică Petra Kvitova cucereşte pentru a doua oară turneul de la Wimbledon, 6-3, 6-0 contra canadiencei Eugenie Bouchard. În întrecerea băieţilor, câştig de cauză a avut, tot pentru a doua oară, sârbul Novak Djokovic, 6-7, 6-4, 7-6, 5-7, 6-4 cu elveţianul Roger Federer.

13 iulie

FOTBAL – Reprezentativa Germaniei bifează, în Brazilia, a patra Cupă Mondială, trecând cu 1-0, după prelungiri, de Argentina. În finala mică s-a impus Olanda, 3-0 în compania gazdei competiţiei.

27 iulie

POLO – Serbia câştigă CE de la Budapesta, învingând cu 12-7 în finală reprezentativa ţării gazdă, Ungaria. Pe trei a venit Italia, 11-9 cu Muntenegru.

27 iulie

CICLISM – Rutierul italian Vincenzo Nibali a câştigat Turul ciclist al Franţei, La capătul a 21 de etape, Nibali a terminat cursa cu un avans de 7 minute şi 37 secunde faţă de francezul Jean-Christophe Péraud şi cu 8 minute şi 15 sec faţă de alt francez, Thibaut Pinot.

12 august

FOTBAL – Real Madrid triumfă la Cardiff în Supercupa Europei, 2-0 contra Sevillei.

7/8 septembrie

TENIS – Serena Williams câştigă a 6-a oară turneul de la US Open, 6-3, 6-3 cu daneza Caroline Wozniacki. Surpriză, în schimb, la masculin, unde s-a impus, în premieră într-un turneu de Grand Slam, croatul Marin Cilic, un triplu 6-3 cu japonezul Kei Nishikori.

14 septembrie

BASCHET – Naţionala masculină a Statelor Unite şi-a respectat statutul de favorită, cucerind al 6-lea titlu mondial în Spania. Învinsa sa din finală s-a numit Serbia, 129-92. Bronzul a fost adjudecat de Franţa, 95-93 cu Lituania.

21 septembrie

VOLEI – Polonezii, gazde a competiţiei, a câştigat a doua oară CM, dispunând în ultimul act de Brazilia, 3-1. În finala mică a izbândit Germania, 3-0 în compania Franţei.

5 octombrie

BASCHET – Statele Unite au cucerit al 9-lea mondial la feminin, 77-64 cu Spania. Pe ultima treaptă a podiumului a încheiat Australia, 74-44 contra gazdei Turcia.

12 octombrie

MOTO GP – Prin locul 2 obţinut în Marele Premiu al Japoniei, de la Motegi, spaniolul Marc Marquez şi-a apărat titlul mondial, devenind, la 21 de ani, 7 luni şi 25 de zile, cel mai tânăr dublu campion din istorie.

12 octombrie

VOLEI – Echipa feminină a SUA a câştigat în premieră un Campionat Mondial, trecând cu 3-1 de China. Pentru bronz s-au bătut Brazilia şi gazda Italia, impunându-se sud-americancele, scor 3-2.

26 octombrie

TENIS – Serena Williams s-a impus a 5-a oară la Turneul Campioanelor, trecând cu 6-3, 6-0, la Singapore, de Simona Halep.

16 noiembrie

TENIS – Novak Djokovic şi-a trecut în palmares, la Londra, al 4-lea titlu la Turneul Campionilor. Trofeul a venit însă fără a juca, Roger Federer declarând forfait cu o oră înainte de joc, din cauza unor dureri la spate.

23 noiembrie

FORMULA 1 – Graţie unei victorii la Abu Dhabi (Emiratele Unite), britanicul Lewis Hamilton a cucerit al doilea titlu mondial, după cel din 2008.

23 noiembrie

TENIS – Elveţia câştigă pentru întâia dată Cupa Davis, trecând cu 3-1, în deplasare, de Franţa. Punctul victoriei a fost adus de Roger Federer, care l-a învinc în minimum de seturi pe Richard Gasquet.

20 decembrie

FOTBAL – Real Madrid se impune la Campionatul Mondial al Cluburilor, învingând cu 2-0 în finală formaţia argentiniană San Lorenzo.

21 decembrie

HANDBAL – Naţionala feminină a Norvegiei a câştigat, în Ungaria, al 6-lea titlu european, după un 28-25 contra Spaniei. Bronzul a revenit unei alte reprezentative nordice, Suedia, 25-23 contra Muntenegrului.