Col. dr. Constantin Florea, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj: „Ca să devii jandarm, ai nevoie de pasiune şi tărie de caracter”

0
1065

De 26 de ani poartă uniforma de jandarm  şi spune că asta e o meserie pe care o faci din pasiune. Privaţiunile acestei vieţi nu sunt pentru oricine, îţi trebuie tărie de caracter şi curaj să îmbraci uniforma în fiecare zi şi să pleci în misiune. Poate tocmai de aceea colonelul dr. Constantin Florea, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, îşi numeşte subordonaţii colegi şi spune că este mândru de ei, pentru că sunt cu toţii profesionişti în slujba legii şi a cetăţeanului.

Pentru anul care vine urez colegilor mei, colaboratorilor şi tuturor locuitorilor judeţului multă sănătate, bucurii, pace în suflete şi să ne rugăm lui Dumnezeu să ne lumineze mintea pentru a trăi în armonie unii cu alţii. La mulţi ani!

Îi vedem mereu pe stradă, lini ştiţi, dacă nu sunt probleme, sau în mijlocul evenimentelor, dacă acestea apar pe undeva. Ba, uneori, mai fac şi pe „Moş Crăciun” pentru cei mai puţin norocoşi, Centrul de Îngrijire şi Recuperare a Copilului cu Handicap Sever „Noricel” fiind unul din locurile unde merg periodic încărcaţi cu daruri. Îşi poartă uniforma cu mândrie şi rămân jandarmi chiar şi în timpul liber. Este sfâr- şit de an şi moment de bilanţ, de evaluări, de căutări şi de planuri pentru anul care vine. Comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, col. dr. Constantin Florea, a acceptat să ne prezinte câteva aspecte din activitatea desfăşurată de unitatea pe care o conduce pe parcursul anului 2013.

– Privind înapoi, cum a fost anul 2013?

– Anul 2013 a fost unul diferit atât ca încărcătură profesională, cât şi emoţională. Manifestaţiile publice neautorizate din Craiova, fie că a fost vorba despre proteste împotriva proiectului Roşia Montana, fie de nemulţumirile suporterilor celor două echipe de fotbal din Bănie, ne-au determinat să căutăm şi să găsim soluţii de moment, de aşa manieră încât să-i facem să înţeleagă şi să-i convingem că cea mai bună soluţie este să intre în legalitate. Mă bucur că am reuşit acest lucru. Numai că această reuşită s-a datorat colegilor mei, şi vorbim aici despre negociatori, dar şi despre ofiţerii specialişti, care s-au aflat în permanent dialog cu protestatarii. Cred că tocmai de aceea, la nivelul judeţului Dolj şi în municipiul Craiova nu s-au produs evenimente grave, blocări ale căilor de comunicaţii, iar jandarmii nu au fost obligaţi să folosească forţa sau echipamentele din dotare, ci au sancţionat contravenţional nişte tineri recalcitranţi. Ineditul unor situaţii ne-a determinat să ne adaptăm, în interesul menţinerii ordinii şi liniştii publice în Craiova, dar şi în judeţul Dolj.

– Cum a fost colaborarea cu celelalte instituţii din cadrul MAI?

– Un aspect forte, dacă pot să mă exprim aşa, al activităţii noastre, a fost colaborarea şi cooperarea cu Poliţia judeţeană, cu Poliţia locală şi structurile de informaţii. În plus, toate mandatele emise de instanţe pe parcursul anului pe care îl încheiem au fost puse în executare. De asemenea, am acordat un sprijin constant şi continuu instituţiilor cu care avem planuri de cooperare, cum ar fi Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj, pentru combaterea muncii la negru, dar şi Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Direcţiei Silvice Dolj sau Inspectoratului de Stat pentru Control în Traficul Rutier.

– E „grea” uniforma de jandarm?

– Cred că a devenit foarte grea în ultima perioadă. Aici rezi şti doar dacă ai pasiune, dacă asta te-a determinat să devii jandarm. În spatele uniformelor sunt oameni, care suportă zilnic privaţiuni de tot felul, stres, incertitudini, pentru că nici unul dintre noi nu ştie ce îl aşteaptă după ce a ieşit pe poarta unităţii şi a pornit în misiune. Ori, în condiţiile unor recompense mai degrabă simbolice, aceasta a devenit o meserie pe care o fac oamenii cu tărie de caracter şi cu curaj.

– Sunt mulţi contestatari ai activităţilor pe care le desfăşuraţi?

– Ne-am axat şi pe pregătirea profesională a tuturor angajaţilor, dar anul acesta am pus accent pe dezvoltarea capacităţilor profesionale ale agenţilor constatatori şi pot să vă spun că rezultatele se văd: în 2013 nu am pierdut în instanţă nici un process cu privire la sancţiuni aplicate de colegii mei, iar numărul contestaţiilor depuse de cei sancţionaţi a scăzut cu un procent de 50% faţă de anul 2012. În plus, numărul amenzilor achitate de contravenienţi a crescut cu aproape 20%. Acest lucru presupune profesionalismul agenţilor constatatori care au încadrat corect sancţiunile şi de aşa manieră încât omul să înţeleagă că a greşit şi să plătească pentru asta.

– Cum îi vedeţi pe tineri, mai ales că ei sunt, de multe ori, primii care protestează?

– Eu cred că au nevoie de îndrumare. Tocmai de aceea, un alt aspect al activităţilor desfăşurate de noi a avut un caracter preventiv-descurajator. Am încheiat şi desfăşurăm parteneriate cu instituţii de învăţământ preuniversitar, unde încercăm să le explicăm elevilor, pe înţelesul lor, prevederile legale, pentru că este important să ştie care sunt riscurile unor comportamente neadecvate. În plus, am încercat să popularizăm în rândul comercianţilor care desfăşoară activităţi în spaţiul public actele normative care îi privesc, pentru ca mai târziu să nu poată spune că nu au ştiut ce spune legea. Consider că interacţiunea, comunicarea cu oamenii, a devenit un mod de lucru al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj şi facem toate aceste lucruri în încercarea de a aduce un plus de siguranţă locuitorilor Craiovei, dar şi judeţului. Mai sunt multe de spus despre munca noastră, pentru că încheiem încă un an în care, în Dolj, nu s-a produs nici un atac la conductele de transport produse petroliere, pe cei 37 de kilometric cât tranzitează judeţul, şi nici o încercare de pătrundere în forţă sau vreun eveniment de acest gen în instituţii publice unde noi asigurăm paza. Aş vrea ca oamenii să ştie că suntem pe baricade, în continuare, în slujbalegii şi a cetăţeanului.

 

«Vorbeam de pasiune şi, ca să vă exemplific, anul acesta am avut câţiva colegi care, deşi erau în timpul liber, au intervenit pentru prinderea autorilor unor fapte de natură penală. Unul dintre ei este plt. Silviu Ştefan Dinu, care plecase către casă, după finalul programului. În timp ce era oprit la semafor, a văzut cum un copil a spart geamul unei maşini parcate, a luat o geantă din interior şi a fugit. Jandarmul nostru a lăsat maşina în intersecţie, a fugit după el şi a reuşit să-l prindă. Un alt coleg, plt. major Florin Mădălin Diaconu, de la Grupa de Supraveghere şi Ordine Publică Segarcea, a fost trezit noaptea de zgomote şi a văzut mai multe persoane care săreau din curtea unei vecine cu sacul plin cu găini. A pornit după hoţi, a sunat şi la Poliţie şi au reuşit să-i prindă pe doi dintre autori şi, mai ales să-i înapoieze femeii găinile. Sunt lucruri normale,care arată însă caracterul oamenilor care poartă uniforma bleu-jandarm».