Profesorii de religie din 15 judeţe, implicaţi în dezvoltarea Platformei E-learning

0
814

Platforma de tip E-learning pentru disciplina Religie, lansată la sfârşitul lunii septembrie cu implicarea profesorilor de religie din judeţele Dolj şi Gorj, s-a extins în doar două luni, astfel încât în prezent contribuie cu materiale de specialitate profesori de religie din 15 judeţe ale ţării ( judeţele Vâlcea, Mehedinţi, Olt, Brăila, Cluj, Tulcea, Maramureş, Sălaj etc). Platforma de tip E-learning iniţiată în Arhiepiscopia Craiovei este prima platformă pentru disciplina Religie, din ţară, şi poate fi accesată la adresa e-religie.ro, fiind lansată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

„Dat fiind acest stadiu de creație intensă, fiecare județ este invitat în continuare să își aducă contribuția acolo unde consideră că poate să aducă plus valoare. Doar împreună putem să devenim o comunitate profesională puternică și numai prin implicarea tuturor putem creşte contribuția disciplinei Religie la formarea personalităţii elevilor în concordanţă cu valorile creştine”,  a subliniat prof. metodist Carmen Oprea, iniţiatorul platformei.

Bibliotecă online, Sinaxar şi Videotecă

Proiectul a fost aplaudat de către profesori de specialitate din întreaga ţară, astfel că mulţi dintre aceştia şi-au exprimat intenţia de a contribui cu materiale, devenind autori în cadrul platformei. Reacţia de apreciere se reflectă şi în numărul utilizatorilor, între 2000 şi  2800 zilnic, care accesează în fiecare zi aproximativ 25.000 de pagini. Un rezultat foarte bun, după cum apreciază coordonatorii platformei, care astfel îşi propun să dezvolte tot mai mult conţinutul acesteia.

În acest scop, au fost introduse pe pagina platformei secţiuni noi, cu resurse foarte importante pentru cadrele didactice, şi anume Biblioteca online, Sinaxar şi Videoteca.

În cadrul bibliotecii virtuale pot fi găsite în format online cărţi reprezentative în acest domeniu, printre care „Biblia”, „Catehismul creştinului dreptcredincios”, „Despre post. Texte filocalice, maxime, cugetări”, „Despre rugăciune. Texte filocalice, maxime, cugetări”, „Educatori creştini ai neamului românesc” (autor: Preot Mihail Bulacu), „Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie”, „Simbolul de credinţă pe înţelesul copiilor” etc.

În cadrul Sinaxarului, utilizatorii platformei pot găsi informaţii despre vieţile Sfinţilor, iar Videoteca din cadrul platformei conţine aproape 600 de materiale video care pot fi utilizate în cadrul orelor de religie. „În contextual actual, platforma e-religie.ro vine ca un sprijin pentru continuarea activităţilor desfăşurate de elevi și profesori şi îşi propune creşterea calităţii şi eficienţei în educaţia asistată de calculator. Cum face acest lucru? Prin oferirea exemplelor de resurse didactice deschise, atât de necesare în procesul de predare-învățare-evaluare, prin oferirea documentelor curriculare, și aici vorbim de noile programe școlare în relație cu profilul de formare al absolventului, de manualele școlare prezentate atât în format digital, cât și PDF, ghiduri didactice, cât și prin oferirea unor mijloace de învățământ foarte importante, și aici facem referire la Biblioteca virtuală, Sinaxarul, Videoteca. Aceasta este prima platformă de tip e-learning pentru disciplina religie care își propune să acopere treptat resursele didactice pentru toate conținuturile, de la clasa Pregătitoare până la clasa a XII-a, potrivit planificărilor calendaristice, astfel că se comportă ca o construcție care se va întregi pas cu pas”, a completat prof. metodist Carmen Oprea.