Încrederea în economia naţională este în creştere

0
339

O veste bună, care ar trebui să ne încurajeze în a face investiţii. Încrederea în economia naţională este în creştere de la an la an, din 2013 crescând în continuu, de la 27% la 39% în 2015. În acelaşi timp, numărul românilor care aveau o încredere redusă în evoluţia economică a României este în scădere accentuată de la 70% in 2013 la 58% in 2015, reiese din studiile de piaţă derulate de BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) cu sprijinul IRSOP.

Sondajul IRSOP a revelat faptul că de la debutul crizei au stagnat planurile românilor de îmbunătăţire a locuinţelor, dar în 2015 a crescut interesul românilor în ceea ce priveşte îmbunătăţirea vieţii locative. Îmbunătăţirea sentimentului economic propulsează planurile locative cu 12% faţă de anul 2014, ponderea celor care au intenţia de a demara astfel de proiecte majorându-se de la 56% în 2014 la 68% în 2015.

„Ponderea celor care au o încredere scăzută în economie s-a redus de-a lungul anilor“

Conform sondajului proiectele cu costuri mari sunt mai dependente de credit decât cele mai puţin costisitoare, iar sumele necesare proiectelor locative au crescut de la o medie de 12.000 euro în 2014 la 13.200 euro în 2015.  “Oamenii au planuri, dar ca acestea să prindă contur este nevoie de o condiţie de bază. Încrederea ca aceste planuri se vor putea realiza. Şi ele se vor putea realiza în măsura în care economia va fi puternică şi în măsura în care oamenii vor crede acest lucru. Dar cred oamenii acest lucru? Ponderea celor care au o încredere scăzută în economie s-a redus de-a lungul anilor. În schimb a crescut procentul celor care au încredere în economie. Dar în continuare scepticii sunt mai mulţi. Câtă vreme oamenii nu au încredere deplină în economie, cât sunt încă temători ei nu se vor repezi cu mare uşurinţă să i-a credite. Vor aştepta. În schimb vor economisi în continuare şi vor aştepta momentul în care se vor întruni mai multe condiţii pentru ca să facă pasul pentru investiţie“, a declarat Petre Datculescu, directorul IRSOP.

Cei care vor să cumpere vor să se bazeze mai mult pe credit

Conform sondajului IRSOP, când sunt întrebaţi cum cred că vor refinanţa îmbunătăţirile locative pe care au de gând să le facă, se înregistrează o uşoară creştere din 2014 în 2015  a tendinţei de  a lua credit. Totodată, există şi o creştere mare sau o pondere mare a economiilor realizate de români pentru rezolvarea problemelor locative. Cei care vor să cumpere vor să se bazeze mai mult pe credit şi cei care vor să renoveze, vor să se bazeze mai mult pe economiile lor. Cei care vor să renoveze gospodăriile dispun de resurse mai puţine. Aceştia sunt mai temători, mai dependenţi de încredere şi sprijin. În consecinţă pentru ei, economiile proprii se reprezintă soluţia cea mai accesibilă.

Pe parcursul anilor 2014 şi 2015 frecvenţa de economisire regulată a crescut până la 27% iar cea ocazională la 25%. Ca şi motivaţie a economisirii se observă o creştere a numărului celor care intenţionează să folosească aceste economii pentru investiţii în îmbunătăţirea situaţiei locative. Astfel, în anul 2014 circa 56% dintre respondenţi spuneau că au în vedere o investiţie în casa în care locuiesc, în acest an procentul este de 60%.