Filarmonica „Oltenia” a fost, sâmbătă, gazda unei conferinţe care a abordat un subiect pe cât de incitant pe atât de actual – „Respectul vieții private sau libertatea de exprimare ?”. La invitaţia decanului Baroului Dolj, Ion Turculeanu, printre invitaţii care au luat cuvântul s-au numărat Marisa Mac Isaac, ofițer politic în cadrul Ambasadei SUA, specialist în problematica statului de drept, jurnalistul Corina Drăgotescu şi Gabriel Caian, judecător detașat, agentul guvernamental al României la C.E.D.O.
Dezbaterea fost deschisă de prof. univ. dr. Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj, care a precizat că astfel de conferinţe sunt binevenite în contextul în care România face parte din marea familie europeană. „Cred că asemenea conferințe sunt binevenite, pentru că, într-un final, va trebui să demonstrăm celor care ne-au primit în marea familie europeană că merităm acest loc, nu numai prin poziția geostrategică a statului nostru, dar și prin calitatea vieții sociale pe care o trăim în România. Este evident că întâlnim foarte des situații în care nu știm dacă ne aflăm în respectul vieții private sau în libertate de exprimare. Unde începe și unde se termină? Libertatea de exprimare față de persoanele publice trebuie să fie mai largă, trebuie să fie mai restrânsă față de persoanele private? Viața privată a persoanelor publice este mai vizibilă decât a oamenilor obișnuiți. Încercăm astăzi să deslușim acest lucru într-o perioadă în care statul de drept în care trăim și pe care încercăm să-l construim dă, ca să spun așa, semne de oboseală”, a precizat prof. univ. dr. Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj.
Marisa Mac Isaac: „Este într-adevăr, foarte importantă organizarea unor astfel de conferințe”
În cadrul conferinţei, Marisa Mac Isaac, ofiţer politic la Ambasada SUA de la Bucureşti, a prezentat studiul unui caz din Statele Unite despre comunicarea judiciară cu publicul. „Este într-adevăr, foarte importantă organizarea unor astfel de conferințe, nu numai în România, ci și în SUA și în întreaga lume. Faptul că respectarea vieții private este un subiect atât de mediatizat în momentul de față, arată câte asemănări există, de fapt, între România și SUA. La noi, un procuror nu poate oferi informații dintr-o anchetă către presă. Nu se prezintă dovezi dintr-un dosar în media, nu se fac declarații de presă sau alte intervenții publice pentru că la finalul unei anchete, îți poți da seama că nu există un caz solid. Există și situații în care procurorii adună dovezi și fac cercetări, dar persoana anchetată este nevinovată, până la sentința judecătorilor”, a afirmat Marisa Mac Isaac.
Corina Drăgostescu: „De la o presă de informare, am ajuns, foarte mult, la o presă de explicare”
La rândul său, jurnalistul Corina Drăgostescu, folosindu-se de câteva grafice, dar şi de mai multe filmuleţe, a încercat să surprindă care este limita dintre ştire şi invazie în viaţa oamenilor: „Eu practic meseria de jurnalist de 25 de ani și sunt absolut uluită de cum a evoluat presa în anii aceștia. Practic, am pornit de la nimic și am ajuns foarte departe. Am ajuns la online, am ajuns la o interacțiune directă a consumatorilor de știri, de informații, o interacțiune neintermediată pentru că ceea ce au refuzat ei constant, cel puțin după apariția internetului, a fost această intermediere în materie de informații. Așa că ziaristul a trebuit să își caute altă menire, alt loc de muncă, uneori și a trebuit să regândim și noi rolul presei: de la o presă de informare, am ajuns, foarte mult, la o presă de explicare și cred că ăsta este trendul pe care îl vedem în toată lumea. Informația o putem găsi foarte ușor pe online”.
Şi Gabriel Caian, judecător detașat, agentul guvernamental al României la C.E.D.O., a vorbit despre interferenţa a două drepturi fundamentale: un drept civil şi un drept politic – dreptul la viaţă privată, sub forma dreptului la imagine, şi libertatea de exprimare. „Linia de demarcaţie între libertatea de exprimare şi dreptul la imagine al altei persoane nu e simplu de trasat, iar efortul juriştilor a foost acela de aprinde în formule potrivite, suficient de precise şi destul de elastice deopotrivă, un fenomen multidisciplinar, care interesează în acelaşi timp ontologia, sociologia, politologia, ştiinţele comunicării, psihologia”, a explicat Gabriel Caian.