La invitaţia primarului municipiului Craiova Lia Olguţa Vasilescu, Alteţa Sa Regală Principele Radu se află, astăzi, într-o vizită în municipiul Craiova. Evenimentul este prilejuit de ceremonia de dezvelire a bustului Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, amplasat în Piaţa Tricolorului din vecinătatea Universităţii din Craiova, instituţie fondată în anul 1947, prin semnătura Suveranului. Sculptura a fost realizată de artistul craiovean Marcel Voinea. Tot astăzi, la ora 17.30, Principele Radu va lansa la Opera Română Craiova volumul „Crăciunul Regal”, realizat împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta. Seara, de la ora 19.00, ASR Principele Radu este invitat la concertul Filarmonicii „Oltenia” din cadrul Festivalului Internațional „Craiova Muzicală” – eveniment care se desfășoară în perioada 21 noiembrie – 17 decembrie, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I.
În ultimii ani, Alteţa Sa Regală Principele Radu a fost o prezență constantă la Craiova, unde a participat la mai multe evenimente culturale. În mai 2011, spre exemplu, era invitatul Teatrului Național „Marin Sorescu” la „Întâlnirile SpectActor”, prilej cu care a susținut conferințe „Înțeleapta cârmuire”. Pe 15 noiembrie 2013 promova la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” primele zece volume din colecția „Cărțile copilăriei”, tipărită de Curtea Veche Publishing. În aceeași zi deschidea suita de manifestări din cadrul celei de-a 40-a ediții a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală”, prilej și de a-și lansa volumul „Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 și 2003”, apărut tot la Curtea Veche Publishing. De asemenea, pe 1 iunie a.c., Principesa Margareta și Principele Radu ai României au fost invitații de onoare ai grandiosului concert i de Carl Orff, audiat în Piața „Mihai Viteazul” de aproximativ 15.000 de craioveni.
Crăciunul, așa cum a fost petrecut în Familia Regală a României timp de 150 de ani
Astăzi, Alteța Sa Regală Principele Radu al României revine la Craiova, la invitația municipalității, tot pentru a participa la o suită de evenimente culturale. La ora 14.30, împreună cu reprezentanți ai administrației locale și județene, ia parte la ceremonia de dezvelire a bustului Majestății Sale Regele Mihai, amplasat în Piața Tricolorului. La ora 16.00, Alteța Sa Regală va susține o prelegere la Colegiul Național „Carol I”, în cadrul Simpozionului „Moștenirea Regelui Carol I – România modernă”, iar la ora 17.30 va lansa, la Opera Română Craiova, volumele „Crăciunul Regal” – semnat împreună cu Principesa Margareta, și „Eticheta Regală” de Sandra Gătejeanu Gheorghe
Principesa Moştenitoare şi Principele Radu ai României au ales să evoce în preajma sărbătorilor de iarnă cea mai intimă, mai personală şi mai definitorie sărbătoare a familiei fiecăruia dintre noi: Crăciunul, aşa cum a fost petrecut de-a lungul timpului de Familia Regală a României. Astfel, în volumul „Crăciunul Regal” cititorul este invitat la o călătorie de un secol şi jumătate, în care vehicul nu e o trăsură, nici un vagon de tren sau o maşină, ci reşedinţele regale.
Eticheta care a însoţit şi însoţeşte în continuare evenimentele desfăşurate sub egida Casei Regale
Bogat ilustrat cu imagini de epocă și fotografii recente ale membrilor Familiei Regale sau detalii ce țin de protocolul regal, volumul „Eticheta regală” prezintă, într-un mod concis şi structurat, eticheta care a însoţit şi care însoţeşte în continuare evenimentele desfăşurate sub egida Casei Regale. Găsim, astfel, de la un scurt istoric al ceremonialului regal la semnificaţia conceptului de „ordine de precădere” şi la simbolurile autorităţii supreme – însemnele regale; de la regulile de etichetă în prezenţa membrilor Familiei Regale (atât în cadrul întâlnirilor, cât şi în scris) la ţinutele adecvate pentru diferite tipuri de evenimente; de la recepţiile tematice la ceremoniile de decorare; de la titlul de „Furnizor al Casei Regale” la relaţiile dintre membrii Familiei Regale şi reprezentanţii Corpului Diplomatic; de la dineurile oficiale la vizitele regale (atât în ţară, cât şi în străinătate) și principalele sărbători regale.
Cele două volume sunt disponibile în librării și pe site-ul www.curteaveche.ro, alături de „Calendarul regal” 2015 și care, de asemenea, va fi lansat astăzi la Craiova. Calendarul de perete dedicat Familiei Regale, într-o grafică elegantă, este primul dintr-o serie lansată de Curtea Veche Publishing. Fiecare dintre cele douăsprezece file ilustrând lunile anului cuprind o fotografie regală de mari dimensiuni, zilele lunii, precum și o amplă serie de evenimente care s-au petrecut în ultimii 150 de ani, în luna respectivă.
Seară de festival, cu orchestra și corul Liceului de Arte „Marin Sorescu”
Și pentru că Familia Regală susține educația, ASR Principele Radu a ales – din programul celei de-a 41-a ediții a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală” – să ia parte la concertul Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, prezentat astă-seară, de la ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia”, de corul și orchestra școlii, sub bagheta dirijorului Florian-George Zamfir. În foaierul instituției, publicul poate admira, în aceste zile, expoziția „Familia Regală a României în imagini”, cu lucrări realizate de Daniel Angelescu, fotograful oficial al Casei Regale a României. Manifestare artistică de tradiție, emblematică pentru (re)prezentarea identității culturale a orașului Craiova, festivalul se află, de anul trecut, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I.
Majestatea Sa Regele Mihai I al României este din anul 2013, Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova, „în semn de recunoştinţă pentru complexa sa personalitate, pentru eforturile întreprinse de-a lungul istoriei pentru a menţine România liberă, pentru loialitatea pe care a arătat-o poporului român, pentru propriul sacrificiu, pentru toate activităţile şi proiectele sale care au promovat imaginea pozitivă a ţării noastre şi îndeosebi pentru contribuţia adusă la dezvoltarea oraşului nostru”.