Lucrările pentru construcţia unui nou spital municipal la Craiova ar putea fi demarate anul viitor. Un prim pas a fost făcut ieri, când consilierii muncipali, întruniţi în şedinţă extraordinară, au votat în unanimitate să ia înapoi un teren de opt hectare care, în urmă cu ceva timp, fusese concesionat către SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. Pe terenul din Valea Şarpelui ar urma să se ridice o unitate spitalicească care va fi proiectată astfel încât să ofere cele mai bune condiţii pentru pacienţii din Craiova.
La începutul acestei săptămâni, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, anunţa că îşi doreşte ca anul viitor, în luna septembrie, să fie demarate lucrările pentru construcţia noului spital muncipal. Edilul-şef a precizat atunci că municipalitatea este direct interesată să ridice din temelii o unitate spitalicească de categoria I în Bănie pentru a creşte, în acelaşi timp, şi posibilităţi de dezvoltare ale municipiului.
Bănia nu are un spital de categoria I
Construcţia unui nou spital la Craiova reprezintă cu adevărat o provocare pentru autorităţile locale având în vedere că, în judeţul Dolj, nu există nici o unitate de categoria întâi, care să ofere acces pentru pacienţi la servicii medicale de cel mai ridicat nivel. Nici măcar Spitalul Judeţean de Urgenţă nu a fost inclus pe lista – ce-i drept, destul de selectă – a unităţilor sanitare, aflate în cea mai înaltă categorie de competenţe. Nu mai vorbim de cele trei spitale aflate acum în subordinea Primăriei. Spitalul Municipal Filantropia se găseşte abia în categoria a patra a nivelului de competenţe, iar Spitalul de Neuropsihiatrie şi cel de Boli Infecţioase sunt în categoria II M. Această situaţie nu este deloc favorabilă nici uneia dintre cele trei unităţi sanitare şi asta nu numai din punct de vedere medical, ci şi financiar. Cu cât unităţile sanitare se află într-o categorie mai slabă, cu atât banii alocaţi sunt mai puţini. La un moment dat, se discuta chiar despre o comasare mult mai avantajosă a spitalelor din subordinea Primăriei Craiova, care să ducă la creşterea gradului de competenţe şi, implicit, să aiba ca efect sporirea bugetului.
Terenul din Valea Şarpelui, cel mai bun amplasament
Cel mai modern spital din Bănie va fi construit la marginea oraşului, pe un teren din Valea Şarpelui, care situat între Tancodrom şi cimitirul Craiova Nord. Consilierii municipali, care s-au întrunit ieri într-o şedinţă extraordinară, au votat în unanimitate preluarea unei suprafeţe de 8 hectare de la SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. În proiect se menţionează că acest teren a făcut parte din domeniul public al municipiului şi a fost concesionat, în 2011, de Primăria Craiova către administraţia pieţelor cu scopul ca, pe acesta, să fie construit un târg de produse en gros. Cum investiţia nu s-a mai realizat, municipalitatea s-a reorientat şi a cerut înapoi terenul, proiectându-şi aicii viitorul spital municipal. ”Terenul este sigurul care se preta din ceea ce are Craiova pentru un spital modern, aşa cum ne dorim. Era vorba de o suprafaţă care să depăşească patru hectare, pentru a avea suficiente parcări, pentru a avea acces separat pentru ambulanţă şi pentru personalul medical, faţă de aparţinători”, a declarat viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu. Aceasta a adăugat şi faptul că nu vor exista probleme legate de introducerea utilităţilor.
”În Studiul de Fezabilitate se vor strudia toate problemele legate de apă şi canalizare, despre care noi avem deja o idee. Ne-am informat la Compania de Apă şi există soluţii pentru ambele probleme”, a precizat Calangiu.
S-a renunţat la etaje
Spitalul va fi construit mai puţin pe verticală şi mai mult pe orizontală, autorităţile considerând că acest amănunt reprezintă un mare avantaj. În primul rând pentru că bolnavii nu vor mai fi plimbaţi de la un etaj la altul. ”Nu e nici un avantaj să te plimbi cu bolnavii prin lift. Este adevărat că pentru noi, care suntem obişnuiţi să plimbăm pacientul şi peste stradă, lucrurile de genul acesta ni se par de o fineţe extraordinară”, a mai spus Cristina Calangiu. Un alt atu al acestui teren constă în faptul că există două posibilităţi de acces. În plus, reprezentanţii Primăriei Craiova au mai spus că au la îndemână şi a treia soluţie, aceea a exproprierii, în cazul în care este nevoie de mai mult spaţiu pentru amenajarea intrărilor în spital. ”Există, de asemenea, posibilitatea ca, dacă cei care fac studiul de fezabilitate vor solicita pentru respectarea tutror fluxurilor unui spital, conform normelor europene, există şi posibilitatea de expropriere pentru a avea un acces direct din centura ocolitoare. Cred că nu există nici un impediment. Oricum faptul că se utilizează această zonă este un beneficiu secundar pentru locuitorii Craiovei. Era păcat să lăsăm pârloagă o suprafaţă de şapte hectare căreia putem să-i dăm o utilitate atât de frumoasă şi atât de necesară”, a menţionat viceprimarul Cristina Calangiu.
Probleme financiare pentru actualul spital municipal
În acest moment, cel mai mare spital din subordinea Primăriei Craiova este Spitalul Filantropia. Acesta este, însă, şi cel mai greu de administrat pentru că, în ultimii ani, a reuşit să acumuleze o datorie uriaşă, care depăşea, în luna octombrie, suma de 9 milioane de lei. Din cauza restanţelor foarte mari către furnizorii de utilităţi, dar şi către cei de medicamente şi materiale sanitare, unitatea sanitară a ajuns pe marginea prăpastiei. Dse investiţii materiale nu mai poate fi vorba, în condiţiile în care spitalul abia îşi asigură existenţa de pe o lună pe alta. Chiar în şedinţa CLM de ieri, consilierii locali au avut pe masă un proiect de hotărâre în care autorităţile locale, în calitate de ordonator principal de credite, au propus acordarea unei suplimentări de fonduri, în valoare de 36.000 de lei. Aleşii locali au votat în unanimitate, fără nici un comentariu, acest proiect. Numai că banii sunt, în continuare, insuficienţi pentru a rezolva problemele spitalului. Pentru că s-a ajuns chiar la fundul sacului, unitatea spitalicească este aprovizionată, în acest moment, mai mult din sponsorizări. Inclusiv masa pacienţilor este asigurată datorită bunăvoinţei unor firme cu profil alimentar care pun la dispoziţia bolnavilor produsele necesare pentru hrană.
LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU
Vad , stupefiat, cum , pe terenuri inca ale Primariei, se fac fel si fel de propuneri. Intreb:stiut fiind ca au ramas f. multi proproetari de terenuri , nepusi i posesie, de ce oare nu se gaseste un consilier, absolut dezintersesat, dar care sa propuna ca mai toate teerenurile libere, sa fie retrocedate , dupa care, Primaria, sa cumpere de la proprietar, astfel, am putea vorbi de o restituire,cat d e cat, multumitoae si pentru fostii proprietari?!Cand spun asa , ma gandesc si la celelalte terenuri ,la dispozitia Primariei, cum ar fi fost si cele aproape 5 ha de la “Sorin International”, si multe altele, date Primariei, la cele ramase nefolosie de la Tancodrom, din restul vecinatatilor!Insa aici, ar cam terbui cativa alesi, care saeprezinte cu adevarat pe cetatean, nu doar pe eiinsisi!!
Comments are closed.