Formarea profesională, un drum la capătul căruia ar trebui să existe o slujbă

1
1036

Proiectul „Catalizatori pentru formare profesională”, cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-213 şi promovat de Blocul Naţional Sindical, cu sprijinul unor parteneri din Germania şi Portugalia, a fost lansat, ieri, la Craiova. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai instituţiilor şi întreprinderilor cu rol strategic pe piaţa muncii din Regiunea Sud-Vest Oltenia.

Proiectul îşi propune să echilibreze raportul dintre cererea şi oferta de pe piaţa muncii din Oltenia. Studiul în baza căruia s-a stabilit acest obiectiv arată că la nivelul judeţului Dolj există diferenţe majore între cei doi poli. Dacă în privinţa cererii cele mai multe solicitări din partea celor interesaţi de o slujbă ţintesc profesii precum agent de vânzări, inginer, muncitor calificaţi, medic, programator, agent de asigurări, farmacist, resurse umane, instalatori sau manichiurist, de cealaltă parte profilul cursurilor de formare este orientat spre domenii precum Managementul proiectelor, Resurse umane, Alimentaţie publică, Contabilitate, Cosmetică, Manichiură-pedichiură.

„Ne propunem să dezvoltăm o reţea de experţi capabili să facă analize-diagnostic la nivel de companii în plan local, la nivel regional şi naţional şi să dea diagnosticele cele mai bune referitoare la calificările cerute pe piaţa muncii într-o regiune, oraş şi aşa mai departe, pentru ca instituţiile de învăţământ şi centrele de formare să nu mai scoată şomeri pe bandă rulantă”, a explicat preşedintele BNS Dumitru Costin.

În consecinţă, 20 de multiplicatori provenind din companii diferite din regiunea Olteniei vor fi selectaţi pentru a participa la un curs de formare. La rândul lor, aceştia vor crea o reţea de diseminare a conceptului de învăţare dobândit şi vor consilia liderii de sindicat în vederea promovării şi efectuării de activităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii. Pe parcursul implementării proiectului sunt prevăzute vizite de studiu în Germania şi Portugalia, de unde vor fi preluate exemple de bune practici.

„Această reţea va avea rolul de a stimula diferiţii actori sociali-sindicate, angajatori, reprezentanţi ai comunităţilor locale pentru a colabora în vederea promovării formării profesionale continue, a adaptării ofertei de training la cerinţele pieţei muncii, la găsirea de soluţii eficiente de finanţare, având ca rezultat creşterea ocupării şi reducerea ratei şomajului”, a explicat Mihaela Bonaţiu, manager de proiect.

 

1 COMENTARIU

  1. Madam tirtbeja ce cauta intafosata acolo??//va faceti de ris cu ea ma pdlistilor, de risul risului..mai bine statea la electroparc, era mai potrivita

Comments are closed.