Festivalul „Maria Tănase”, pe mai multe voci

0
343

O scenă ca un imens cer azuriu, străjuit de chipul Mariei Tănase… Şi în liniştea sălii pline a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” – glasul unei copile în costum popular rostind „blestemul” Cine iubeşte şi lasă… Apoi acordurile nu mai puţin cunoscutei melodii Dragi mi-s cântecele mele a Doamnei Cântecului Popular Românesc, în interpretarea orchestrelor reunite ale Ansamblurilor „Maria Tănase” din Craiova (dirijor Nicu Creţu) şi „Lăutarii” din Chişinău (dirijor Nicolae Botgros). Astfel s-a deschis, aseară, cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Naţional „Maria Tănase” – eveniment care, pe parcursul a trei zile, scoate la rampă, în prezentarea Iulianei Tudor, realizator de emisiuni la TVR, voia bună a nu mai puţin de 45 de interpreţi consacraţi ai folclorului românesc, dar şi emoţiile a 39 de tineri care aspiră la un premiu, veniţi din peste 15 judeţe ale ţării, din Republica Moldova, Serbia şi Ucraina. „Marcă înregistrată” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, dar şi a Consiliului Judeţean Dolj, care anul acesta îl susţine financiar cu aproape 400.000 de lei, Festivalul continuă astă-seară, de la ora 18.30, cu un nou spectacol, iar mâine – cu Gala Laureaţilor.

Despre Maria Tănase la timpul prezent…

«Nu ştiu dacă, poate, copii, tineri, părinţi sau bunicii fiind, vă mai amintiţi care a fost clipa aceea în care v-aţi întâlnit cu Maria Tănase, cum a rezonat ea în inima dumneavoastră. Într-o epocă sau alta, se pare că Maria Tănase rezistă şi ne copleşeşte de fiecare dată cu o emoţie specială atunci când o ascultăm», le-a spus Iuliana Tudor, aseară, la deschiderea celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”, atât spectatorilor din sala TNC, cât şi telespectatorilor, evenimentul fiind transmis în direct de TVR Craiova şi TVR 3.

«Nu mi-am propus în ediţia din acest an să vă vorbesc despre Maria Tănase, am făcut-o de atâtea ori pe această scenă. Mă gândesc că cel mai potrivit ar fi ca în anul 2011 să ne întrebăm – şi vreau să lansez această întrebare către dumneavoastră, publicul, dar şi către membrii juriului şi către invitaţi – care ar fi fost destinul Mariei Tănase dacă s-ar fi născut în acest timp, cum ar fi arătat traseul său artistic, cine ar fi fost Maria Tănase în timpul prezent, acesta pe care îl traversăm împreună. Răspunsul sunt sigură că va fi unul singur: ea va exista indiferent de timpul în care s-ar fi născut. Dar mi-ar plăcea să ştiu concret cam cum vedeţi dumneavoastră traseul ei în anul 2011, dacă ar fi fost să debuteze cum o fac, iată, tinerii din ziua de astăzi», a adăugat prezentatoarea Iuliana Tudor.

Mihai Fifor: „Festivalul merită şi trebuie dus mai departe”

Invitat în scenă, directorul Festivalului, Mihai Fifor, a reamintit că această gală a folclorului ce poartă numele Marii Doamne a Cântecului Popular Românesc a debutat în anul 1969 şi s-a desfăşurat fără întrerupere, din doi în doi ani, până astăzi. «Prezenţa atât de numeroasă a dumneavoastră în sală ne indică faptul că Festivalul „Maria Tănase” merită şi trebuie dus mai departe. Este o instituţie care, la doi ani o dată, lansează vedete. De altfel, ideea acestei ediţii, construită împreună cu realizatoarea Elise Stan, a fost aceea de a readuce în faţa dumneavoastră câteva nume „grele” ale scenei româneşti, dar şi tineri laureaţi din ultimele cinci-şase ediţii, pentru că am vrut să facem dovada, dacă mai era nevoie, că festivalul acesta, scena aceasta lansează vedete. Ei bine, o să spuneţi dumneavoastră dacă aşa este sau nu, pentru că eu nu cred că este cineva care pleacă cu un „certificat” de calificare de la „Maria Tănase” şi care să nu fi reuşit pe o scenă foarte importantă a ţării», s-a adresat acesta publicului. Totodată, Mihai Fifor a salutat prezenţa în sală a lui Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, şi a mulţumit acestei instituţii pentru efortul financiar pe care îl face pentru ca Festivalul să continue.

Ropote de aplauze pentru reprezentanta Doljului

Prima seară de spectacol a adus în scenă 20 de concurenţi, „gheaţa fiind spartă” de o tânără de numai 16 ani, din judeţul Gorj. Tot aseară au evoluat două dintre cele trei reprezentate ale Doljului, toate soliste vocale: Ionela Ciucă şi Livia Celea, aceasta din urmă primind ropote de aplauze din partea publicului. Astă-seară este rândul altor 19 concurenţi să-şi demonstreze în faţa publicului şi a juriului prezidat de maestrul Tudor Gheorghe dragostea pentru folclor şi talentul interpretativ.

Concursului propriu-zis îi vor urma recitaluri susţinute de îndrăgiţi interpreţi de muzică populară, această seară fiind una rezervată în special doljenilor: Lavinia Bârsoghe, Vasile Ciobanu, Nicu Dumitrică, Constantin Enceanu, Viorica Macovei, Manuela Motocu, Maria Rotaru, Modălina Stoica, Cosmin Streaţă, Izabela Tomiţa, Mioara Velicu, Sirma Granzulea, Mirela Zisu.

Mâine-seară, de la ora 18.30, în aceeaşi sală a Naţionalului craiovean va avea loc Gala Laureaţilor, cadru în care vor fi acordate Marele Premiu şi Trofeul Festivalului „Maria Tănase”, Premiile I, al II-lea şi al III-lea, la cele două secţiuni – solişti vocali şi solişti instrumentişti –, dar şi alte distincţii, valoarea totală a acestora ridicându-se la peste 5.000 de euro. Totodată, câştigătorii vor primi diplome şi trofee create de renumitul artist sticlar Mihai Ţopescu.