Săptămâna limbii italiene în lume : Craiova, masă rotundă online

0
882

Cu ocazia celei de a XX-a ediții a Săptămânii limbii italiene în lume, 19-25 octombrie a.c., având ca temă „L’italiano tra parola e immagine: graffiti, illustrazioni, fumetti / Italiana între cuvânt și imagine: graffiti, ilustrație, benzi desenate”, Societatea Culturală Dante Alighieri” din Craiova, Comitet Local al Societăţii Dante Alighieri” din Roma, şi secția de Limba și literatura italiană a Facultății de Litere a Universității din Craiova, în colaborare cu Editura AIUS și revista de cultură Mozaicul  organizează sâmbătă, 24 octombrie, cu începere de la ora 10.00, o masă rotundă online la care vor participa: prof. univ. dr. Elena Pîrvu, lector univ.dr. Gabriel Nedelea, prof. Carmen  Făgeţeanu (Liceul Teologic Adventist – Craiova), prof. Raluca Velişcu Gavrilescu (Liceul Tehnologic de Transporturi Auto), prof. Iulia Mănăchescu (Liceul Teoretic “Ioniță Asan” din Caracal), prof. Alexandra Olariu (Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși), prof. Paula Mladin (Liceul de Industrie Alimenrară), prof. Aurelian Velea (Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” Bucureşti), traducătorii Carla Manuela Buică, Claudia Vulpan, Lorena Petcu și Rareș Dinu, studenții Cristiana-Nicoleta Tămbălău (anul III, secţia română-italiană),  Felix Radulian (anul I, secția engleză-italiană) și prof. Nicolae Marinescu, directorul Editurii AIUS Craiova.

Coordonatorul programului este prof. univ. dr. Elena Pîrvu, preşedinte executiv al Societăţii Culturale Româno-Italiene Dante Alighieri” – Comitet Local al Societăţii Dante Alighieri” din Roma.

Săptămână limbii italiene în lume s-a desfășurat pentru prima dată în octombrie 2001 – anul european al limbilor, la inițiativa lui Francesco Sabatini, pe atunci Președinte al Accademiei della Crusca, iar din 2008 președinte onorific, împreună cu Direcția Generală pentru Promovare și Cooperare a Ministerului Afacerilor Externe.

Organizarea se află sub îndrumarea Ministerului Afacerilor Externe, a Accademiei della Crusca, cea mai importantă instituție de cercetare a limbii italiene, dar și cea mai veche academie lingvistică din lume, iar în străinătate este coordonată de Institutele Italiene de Cultură, Catedrele de italienistică, Comitetele Societății Dante Aligheri și Asociațiile italienilor, sub înaltul patronaj al Președintelui Republicii Italiene.

Această inițiativă se bucură de un succes din ce în ce mai mare, de la an la an, implicând un număr considerabil de participanți, prin intermediul diferitelor evenimente pentru toate categoriile de public, demonstrând și confirmând vitalitatea interesului pentru Limba și Cultura Italiană la nivel mondial.