22 de asociații din Craiova s-au reunit în Consiliul Consultativ pentru Probleme de Tineret

0
551

Nu mai puțin de 22 de asociații de tineret s-au constituit în Consiliul Consultativ pentru Probleme de Tineret din Craiova. Tinerii își propun să se implice în activitatea orașului, iar autoritățile locale doresc, la rândul lor, să îi sprijine în acțiunile lor. Reprezentanții municipalității i-au invitat pe tineri să depună proiecte în cadrul programului de bugetare participativă, care pornește la drum, în acest an, cu o finanțare de 200.000 de euro.

  Ședința de constituire a avut loc, ieri, într-o ședință publică, în care primarul Mihail Genoiu a dat citire dispoziției de primar prin care se înființează acest organism. „Ne-am întâlnit astăzi (n.r. – ieri) cu primul Consiliu al Tinerilor din Craiova. Ne-am mișcat foarte repede cu această constituire. Este format din 22 de membri, dar lista rămâne deschisă pentru înscrieri. Orice ONG poate să se înscrie, e o listă deschisă”, a declarat primarul Mihail Genoiu.

„Marea majoritate a funcționarilor din primărie sunt oameni care au ani în spate. Ei intră într-un automatism, într-o vâltoare a muncii de zi cu zi care, în mare parte, înseamnă respectarea legislației și să facă de așa natură ca lucrurile să fie corecte. Partea de oportunitate la ceea ce trebuie în orașul Craiova, din patru în patru ani se alege primarul și consiliul local, din care se aleg apoi cei doi viceprimari. Și atunci viziunea orașului trebuie să fie adaptată sau trebuie să fie împrospătată de această nouă echipă. Voi sunteți cei care trebuie să trageți de mână primarul și consiliul local, pentru că voi nu sunteți în această cutie închisă care se numește primărie. Voi sunteți cei care circulați și aveți contact cu colegii voștri, sunteți cei care moșteniți mai departe aceste scaune”, le-a spus Mihail Genoiu tinerilor. 

De asemenea, primarul Craiovei i-a îndemnat pe tineri să depună proiecte în cadrul programului de bugetare participativă, care devine funcțional de la data de 1 noiembrie. ”Voi trebuie să veniți cu proiecte pe care primăria le finanțează, le execută, dar ideile să vă aparțină”, a punctat Genoiu.

Invitați să vină cu proiecte pe bugetarea participativă

Tinerii au fost încurajați și de Stelian Bărăgan, viceprimarul Craiovei, care i-a felicitat pentru această frumoasă inițiativă. „Vă mulțumesc pentru că ați continuat ceea ce noi nu am putut face în 2003 și 2004, când am încercat, la nivelul Primăriei Craiova, să facem un astfel de consiliu. Sunt tare mândru că ați reușit și că ați găsit deschidere pentru un astfel de proiect, care este unul ambițios. Sunt ferm convins că veți realiza o serie de proiecte care vor aduce plus valoare municipiului Craiova”, a declarat viceprimarul Craiovei. Stelian Bărăgan a amintit și el de bugetarea participativă – un concurs de proiecte cu o finanțare de 200.000 de euro – invitându-i pe tineri să vină cu idei, în următoarea perioadă. 

Ședințe de lucru, în paralel cu cele ale CLM Craiova

Primarul Craiovei le-a propus tinerilor ca, o dată pe lună, așa cum se întrunește Consiliul Local Municipal (CLM) Craiova, să existe o întâlnire și a Consiliului Tinerilor. „Ziua o vom stabili împreună, dar este bine să avem aceste discuții. Nu mi-aș dori să fim în situația ca, peste câteva luni sau un an, să spunem că acest Consiliu nu s-a întâlnit niciodată. În momentul în care s-a definitivat constituirea, trebuie să avem stabilită prima ședință de lucru, cu materiale, cu tot. Vom lucra în felul acesta: vom propune o ordine de zi, ordinea de zi însemnând ce ne propunem să discutăm, toată lumea are materialul și, când ne întâlnim, discutăm pe domeniul respectiv – dezvoltarea durabilă, transport, evenimente culturale, etc”, a mai spus primarul Craiovei.

„Venim cu idei care să crească importanța tinerilor în societate”

Ovidiu Fudulache, reprezentantul Organizația Studenților din Facultatea de Mecanică din Craiova, a afirmat că dezvoltarea municipiului depinde și de tineri. „Consiliul este un organism consultativ, la nivelul primăriei. Încercăm să venim cu idei de acțiuni ce ar putea fi implementate, idei de reglementări care pot să crească cumva importanța pe care o au tinerii în societate sau rolul pe care îl au aceștia în administrarea eficientă a vieții lor”.

Ana Maria Păvălean, care reprezintă Societatea Studeților Stomatologi din Craiova, a punctat, la rândul ei, importanța unui astfel de organism care îi reunește pe tineri. „Sunt sigură că toți facem lucruri minunate. Cred că acesta ar fi un pas foarte important. Trebuie să ne susținem în proiectele pe care le are fiecare asociație, fiecare organizație”.