Sindicaliştii doljeni au pichetat Prefectura

0
393

Reprezentanţi ai Blocului Naţional Sindical (BNS) au pichetat, ieri după-amiază, sediile prefecturilor din 29 de judeţe şi sediul Guvernului în Bucureşti, nemulţumiţi de lipsa de reacţie a Executivului în ceea ce priveşte solicitarea BNS de renunţare la măsura de transfer a contribuţiilor sociale integral în sarcina salariaţilor. La Craiova, o mână de sindicalişti s-a instalat sub geamul prefectului, începând cu ora 15.00, scandând împotriva măsurilor luate de acest Guvern în planul fiscal.

Acţiunea de protest s-a desfăşurat în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Iaşi, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Vaslui, Vrancea şi în Municipiul Bucureşti.  În toate oraşele pichetarea a început la ora 15.00.

Victor Peţa, vicepreşedintele BNS Dolj a subliniat faptul că acţiunea se înscrie în calendarul de proteste aprobat de Biroul Executiv BNS în şedinţa din 12 octombrie. În funcţie de reacţia Guvernului se vor continua acţiunile de protest, conform calendarului deja anunţat, respectiv organizarea a cel puţin 10 manifestaţii de stradă la nivel local, în intervalul 30.10 – 10.11.2017, şi a unui miting de amploare în Bucureşti. “Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de intenţia Guvernului de a transfera contribuţiile sociale integral în sarcina salariaţilor. BNS consideră că această măsură nu este una bună, ea nu se aplică nicăieri în Europa şi solicit renunţarea chiar dacă ea face parte din programul de guvernare, mai ale că şi alte măsuri din acest program au fost anulate”, a subliniat Peţa.

„Nu înţelegem de ce numai România doreşte să experimenteze aceste lucruri”

La acţiunea de pichetare de ieri au participat şi sindicalişti din mediul privat. Ovidiu Cioroianu, preşedintele Sindicatului Ford a susţinut punctual de vedere al BNS şi a spus că măsura pe care intenţionează să o ia acest Guvern, de la 1 ianuarie 2018, este efectiv un experiment social. „Am demarat o campanie la nivel naţional, prin care ne exprimăm dezacordul privind transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajatului. Nicăieri în ţările UE sau în lume, care au sisteme de protecţie bine puse la punct sau sisteme de monitorizare fiscale, nu s-a experimentat acest lucru. Nu înţelegem de ce numai România, doreşte să experimenteze aceste lucruri. În Suedia, o ţară cu o democraţie mult mai consolidată şi o economie mult mai bine pusă la punct, când a dorit să facă schimbări majore în domeniul fiscalităţii, a chemat la aceeaşi masă patronatele şi sindicatele. Abia după ce au căzut de acord, s-a trecut la implementarea efectivă măsurilor”, a precizat liderul sindicaliştilor de la Ford.