Reinserția doljenilor de etnie romă, în atenția francezilor

0
346

O delegație formată din reprezentanţi ai Oficiului Francez pentru Imigrație și Integrare, precum şi ai comunităţilor franceze Nantes Métropole şi Val de Marne a fost prezentă miercuri, 22 octombrie a.c., la Prefectura Dolj, pentru a dezbate subiectul reinserției cetățenilor de etnie romă din județul Dolj.

În data de 9 iunie 2013, la Craiova a fost semnat un Acord-cadru între Oficiul Francez pentru Imigrație și Integrare, Colectivitatea locală Nantes Métropole și Consiliul Județean Dolj, acord contrasemnat de Instituţia Prefectului Județului Dolj. Acest acord reprezintă transpunerea la nivel local a Acordului-cadru, încheiat în septembrie 2012 între Oficiul Francez pentru Imigrație și Integrare (OFII), Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și Ministerul Administrației și Internelor din România privind demararea procesului de implementare a unui program experimental pentru reinserția familiilor de cetățeni români de etnie romă care revin voluntar din Franța în localitățile de origine. Acest Acord prevede ca un număr de 20 de familii aflate în prezent în localitatea Nantes să fie sprijinite material de OFII pentru procesul de repatriere acolo unde au domiciliul în județul Dolj. Comunitatea Nantes Métropole a asigurat finanțarea unor programe de dezvoltare la nivel teritorial local, pe baza principiului cooperării descentralizate, în acest sens fiind semnate la Nantes două acorduri cu comunitățile locale Sălcuța și Vârtop din județul Dolj. La Sălcuța printr-o cofinanțare din partea comunității Nantes de 15.000 euro a fost implementat un proiect de reabilitare a școlii din satul Mârza, școală unde toți copiii sunt de etnie romă, iar la Vârtop a fost implementat un proiect pentru construcția de vestiare de stadion destinate echipei locale de fotbal, cofinanțat de Nantes Métropole cu 10.000 euro. Din suma globală de 20.000 de euro pentru Vârtop, a mai fost finanțată reabilitarea unui cabinet stomatologic cu suma de 5.000 euro. Ca urmare, din rezerva de 5.000 euro va fi implementat un alt proiect local în Vârtop. În cadrul reuniunii cu primarii, care a avut loc miercuri, Comunitatea Nantes Métropole s-a angajat că va asigura finanțarea realizării grupurilor sanitare la școala din Mârza în vederea asigurării unor condiții igienico-sanitare corespunzătoare pentru copii.

„Cele două acorduri s-au dovedit o excelentă cale pentru accelerarea incluziunii sociale”

De asemenea, în data de 4 iulie a.c., tot la Craiova fost semnat un Acord-cadru între Oficiul Francez pentru Imigrație și Integrare, Colectivitatea locală Val de Marne și Consiliul Județean Dolj, acest acord fiind contrasemnat de Instituţia Prefectului Județului Dolj. Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a evidenţiat buna colaborare cu reprezentanţii Oficiului Francez pentru Imigrație și Integrare şi a apreciat implicarea celor două comunităţi franceze în ceea ce priveşte procesul de reinserţie a cetăţenilor români de etnie romă.

„Cele două acorduri s-au dovedit o excelentă cale pentru accelerarea incluziunii sociale a cetățenilor români aparținând minorității rome. Totodată, în calitate de conducător al serviciilor publice deconcentrate din județul Dolj, constat implicarea și mobilizarea deosebită a Inspectoratului Școlar Județean, a Direcției de Sănătate Publică și a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. De asemenea, în spiritul abordării integrate ce caracterizează acest acord, trebuie subliniat aportul autorităților administrației publice locale, reprezentate de Consiliul Județean Dolj și primăriile din localitățile în care au fost repatriați cetățeni români de etnie romă. În plus, țin să remarc rolul organizațiilor neguvernamentale în realizarea proiectelor economice ce au fost sau urmează a fi demarate și în analiza complexă a fiecărui caz (condiții de locuire, acces la servicii medicale, întocmirea documentații pentru venit minim garantat, ajutor de șomaj). O componentă de succes a acordului este reprezentată de finanțarea de către comunitatea Nantes Métropole a programelor de dezvoltare la nivel teritorial local, pe baza principiului cooperării descentralizate, din Sălcuța și Vârtop. În final, vă asigur de întregul suport al Instituției Prefectului în implementarea acordurilor la nivelul județului Dolj”, a afirmat prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan.

„La nivelul Guvernului României există preocupări în acest sens”

La rândul său, subprefectul judeţului Dolj, Ionel Ciobotea, a apreciat rezultatele celor două Acorduri-cadru semnate de comunităţile franceze. „Ne bucurăm că aveţi prilejul de a cunoaşte mai bine cetăţenii judeţului Dolj, şi îndeosebi categoria la care se referă proiectul – integrarea celor de etnie romă. Am înţeles că deja aţi preluat în modul cel mai serios aceste probleme şi aţi încercat să accesaţi finanţări din partea unor organizaţii neguvernamentale. Nouă, ca instituţie a Guvernului în teritoriu, nu ne este indiferent modul în care ne sprijiniţi în ceea ce priveşte reintegrarea cetăţenilor de etnie romă, precum şi modul în care monitorizaţi buna desfăşurare a activităţilor. La nivelul Guvernului României există preocupări în acest sens, sunt programe bine stabilite şi strategii pe o perioadă îndelungată. Vă asigurăm de sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj”, a declarat subprefectul judeţului Dolj, Ionel Ciobotea.

La întrunirea desfăşurată miercuri au mai luat parte şi reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj, Direcției de Sănătate Publică Dolj, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj, primarii localităţilor doljene Vârtop şi Sălcuţa, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor partenere.