Universitatea Craiova a pierdut la Kumanovo un meci pe care la turaţie normală trebuia să-l câştige lejer
Prima deplasare a Craiovei în cupele europene la baschet a fost una nereuşită din toate punctele de vedere, de la programare până la joc şi rezultat. Alb-albaştrii au trebuit să joace la mai puţin de 48 de ore de la disputa contra Oradei, care i-a consumat fizic şi psihic, iar la Kumanovo au intrat pe parchet parcă umbrele lor. O deplasare de 500 de kilometri cu autocarul, chiar dacă acesta era dotat cu paturi, nu este una deloc facilă, dar adversarul a ărut atât de accesibil încât putea fi bătut chiar şi dacă alb-albaştrii îl întâlneau imediat după meciul cu Oradea. Recital a dat fostul jucător al Ştiinţei din sezonul trecut, Ivan Miskovic. Cu un alt look şi cu o dorinţă de revanşă enormă, „Misko” a contabilizat 19 puncte şi 7 recuperări şi alături de fostul jucător al Asesoftului, Vukasin Mandic, au fost artizanii unei victorii neaşteptate a echipei macedonene. Una care şi-a arătat carenţele în special în ultimul sfert, când Craiova putea reveni şi întoarce rezultatul, în ciuda unui deficit de 26 de puncte pe care-l avea la un moment dat. Prima repriză a fost una de coşmar pentru oaspeţi, la fel ca procentajul total al lor la aruncări libere, unul puţin peste 50 la sută, cu nu mai puţin de 13 ratări de la linie. Mandic a trimis din primul minut rezervele, cu Seals inserat, iar această formulă a părut că face faţă adversarului doar în primele minute, fiindcă finalul primului sfert avea să consemneze o diferenţă netă, decisivă până la urmă pentru gazde. Paradoxal, „banca” obişnuită a pierdut meciul, deşi jucătorii ar fi trebuit să fie mai odihniţi decât cei care învinseseră Oradea. Kovac a ratat de 4 ori consecutiv din afara semicercului, dar nici colegii săi n-au avut reacţie, de la 6-4 pentru noi ajungându-se la 23-7 pentru macedoneni la finalul celui dintâi parţial. Diferenţa a continuat să crească, pe fondul unui joc ofensiv execrabil al nostru, speculat prin contraatacuri de Miskovic şi ai săi. După ce fostul jucător al Ştiinţei s-a accidentat în urma unui duel cu Bogdan Popescu, formaţia din Kumanovo a înregistrat o cădere evidentă în joc şi pe tabelă, speculată doar parţial de băieţii lui Mandic. Kovac a reintrat cu altă „mână” şi a devenit cel mai bun marcator al Craiovei, cu 11 puncte, Mocanu a fost şi el prezent eficient sub panou şi s-a redus diferenţa la -10, însă aici s-a oprit revenirea noastră. Şi perioada următoare este destul de aglomerată pentru Universitatea. Liderul Ligii Naţionale are sâmbătă seara, de la ora 19, derby-ul Olteniei, la Târgu Jiu, cu Energia Rovinari, urmat din nou la 48 de ore, de a treia partidă din Liga Balcanică, marţi seara, în Sala Polivalentă, cu formaţia muntenegreană Teodo Tivat.
KK Kumanovo 2009 – Universitatea Craiova 73-60 (23-7, 12-14, 20-16, 18-23)
„Sports Hall Sokolana” – Kumanovo, spectatori: 2.000
Kumanovo: Vranjes (2), Stanimijrovic, Mandic (19), Miskovic (19), Sarlija (6). Au intrat: Janeski (13), Mladenovic (3), Radulovic (11). Antrenor: Goran Dimitrevic.
Universitatea: Sokk (6), Seals (5), Kovac (11), Căpuşan (3), Topchov (2). Au intrat: Dzambic (9), Popescu (6), Maric (7), Mocanu (8), Bureau (2). Antrenor: Andelko Mandic.
Arbitri: Vladimir Tsekov, Ventislav Velikov (ambii din Bulgaria), Ademir Zurapovic (Bosnia).
În sala din Kumanovo este permis orice, cu excepţia intrării cu arme de foc!
Situat în nordul FYR Macedonia, Kumanovo este un oraş de aproape 80.000 de locuitori, al cărui nume derivă de la tribul de cumani, care a invadat zona în secolul al XII-lea. Macedonenii sunt majoritari în localitate, secondaţi de o importantă comunitate de albanezi. Sala care a găzduit meciul, „Sports Hall Sokolana” din Kumanovo, seamănă cu o hală modificată, fiind o minimă încercare a municipalităţii locale pentru a satisface dragostea macedonenilor pentru baschet. Tribunele sunt înălţate pe schelet metalic, în loc de scaune au nişte scânduri care vor să semene cu băncile, iar cele de la peluze produc un zgomot infernal când sunt înghesuite la final lângă perete. Parchetul este unul pe care poţi bate mingea dar rişti să nu-ţi revină întotdeauna cum intenţionezi, iar panourile, coborâte din tavan, se zgâlţie serios atunci când mingea le loveşte şi se leagănă de-a dreptul la slam-dunk-uri. Printre condiţiile impuse de organizatori la intrare este cea ca spectatorii să nu aibă asupra lor arme de foc, în rest este liber la fumat şi la ronţăit seminţe. Biletele la meci au costat 2 lei, în banii noştri sala nu s-a umplut doar pentru că mulţi erau încă la serviciu la ora startului partidei. Fanii, la fel ca în toată sunt destul de entuziaşti, în frunte cu o galerie compusă din brigăzile „Kumani”, „Sokolanii”, „Blue Elite”, „Ultras Lions”, formate din tineri între 14 şi 25 de ani, care, începând din sfertul al doilea, au cântat permanent şi au sărit, oferind uneori impresia că tribuna s-ar putea prăbuşi. Universitatea a fost însoţită de un mic grup de suporteri, care s-a auzit la un moment dat de la peluză şi care a intrat la un moment dat în conflict cu fanii gazdă. Unul dintre aceştia a reuşit să se infiltreze şi să subtilizeze un fular al unei tinere de origine albaneză care susţinea echipa din Bănie. Abia atunci s-au hotărât organizatorii să creeze un cordon de stewarzi pentru protecţia oaspeţilor. Galeria craiovenă a primit întăriri, câteva românce din Teleorman, care muncesc în Macedonia, ţinând să vină special pentru a încuraja echipa lui Mandic. Grupul de suporteri din Bănie l-a aplaudat şi i-a strigat numele fostului jucător al Ştiinţei, Ivan Miskovic, care a venit la final să-i îmbrăţişeze. Miskovic a suferit o accidentare serioasă anul trecut, când juca în maioul alb-albastru, fiind indisponibil aproape o jumătate de an.
meci prost al craiovenilor, desi au intalnit o echipa modesta. cu un asemenea joc, n-ai ce cauta in europa, in afara faptului ca rade lumea de tine. oricat de dragi ne-ar fi trebuie sa recunoastem ca n-au valoare. nu stiu ce salarii au acesti jucatori, dar din ce joaca s-ar putea incadra la minim pe economie. mai mult, nu merita.
Comments are closed.