Prima zi a Simpozionului „Stat și Societate În Europa”

0
350

Astăzi, s-a desfășurat prima zi a Simpozionului Internațional Științific „Stat și Societate în Europa”. Lucrările au fost deschise în sala Aula Magna a Facultății de Drept și Stiințe Sociale din Craiova. În prezența invitaților, a participanților, dar și a numeroșilor studenți care au dorit să ia parte la aceste lucrări s-au lansat două volume omagiale: Permanențele istoriei. Profesorul Corneliu-Mihail Lungu la 70 de ani, coordonatori Sorin Liviu Damean, Marusia Cîrstea, Mihaela Damean, Lucian Dindirică, Târgoviște, Editura Cetatea de Scaun, 2013, respectiv Profesioniștii noștri 10. Corneliu Mihail-Lungu, profesor, arhivist, istoric la 70 de ani, ediție îngrijită de Vilică Munteanu și Ioan Lăcătușu, Sfântu Gheorghe, Editura Eurocarpatica, 2013.

Cu această ocazie, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, a declarat: „Este un moment festiv pentru noi, pentru craioveni și lumea academică. Nu e nimic întâmplător, accidental, în prezența domnului profesor Corneliu-Mihail Lungu în mijlocul nostru. Ne-am propus ca acum, în ajunul celei de-a 70-a aniversări pe care domnia sa se pregătește să o marcheze, sa-l cinstim și să-i arătăm prețuirea noastră, a tuturor, cum altfel dacă nu prin lansarea acestor două volume omagiale, culegeri de texte din parcurgerea cărora se poate lesne desena profilul omului, al istoricului și al arhivistului Corneliu-Mihail Lungu. Faptul că istorici de renume, dar și cercetători sau oameni care-i poartă o vie admirație i-au dedicat texte, gânduri și amintiri reprezintă, dacă vreți, o mostră indiscutabilă de respect, reprezintă măsura prestigiului de care s-a bucurat profesorul Corneliu-Mihail Lungu în sfera academică și nu numai. Nu o spun doar eu, domnul profesor a lăsat o impresie putenică asupra fiecărei persoane cu care s-a intersectat. Profesionalismul lipsit de cusur, omenia și înțelegerea profundă față de om și istorie fiind doar câteva dintre calitățile, munițiile acestui bun și apreciat profesor. Doresc, respectuos, să-l felicit pentru activitatea domniei sale și să-l asigur de toată considerația mea.”

În același context, Sorin Liviu Damean, directorul Centrului ale Relațiilor Internaționale, a declarat Am stabilit, în acord cu toți cei care l-am prețuit și admirat pe profesorul Lungu, să inaugurăm lucrările celei de-a VI-a ediții a Simpozionului “Stat și Societate” printr-un moment festiv, printr-un omagiu pe care-l dedicăm profesorului, arhivistului și istoricului Corneliu-Mihail Lungu. Volumul pe care l-am pregătit, unul de mari proporții, este o lucrare care reunește texte provenind din partea celor care fie au colaborat, fie s-au hrănit din profesionalismul și bunătatea proverbiale ale acestui veritabil istoric. Doresc, în numele colegilor de breaslă, să-l felicit pe profesorul Lungu pentru întreaga activitatea desfășurată în serviciul științei istorice și să-l asigur că întotdeauna, aici la Craiova, va fi binevenit și respectat.

Vizibil emoționat de solemnitatea evenimentului, profesorul Corneliu-Mihail Lungu s-a arătat încântat de inițiativa organizatorilor, declarându-se măgulit de intervențiile celor prezenți în sală. Totodată, profesorul Lungu a subliniat importanța centrului universitar craiovean, dar și a aliatului său, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”, afirmând că, nu de puține ori, tineri specialiști din Bănie au realizat lucrări reprezentative, mulți dintre ei afirmându-se în domenii precum istoria și relațiile internaționale și studiile europene.

Începând cu ora 15:30, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește comunicările participanților,  prelegeri urmate de dezbateri organizate pe trei secțiuni. Mâine, 25 octombrie, tot la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, va continua seria susținerilor, acestea debutând, tot pe secțiuni, la ora 10:00.