Au furat o statuetă din Cimitirul Ungureni, ca să o vândă la fier vechi – Craioveni reţinuţi pentru profanare de morminte

0
57

Doi craioveni au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar un al treilea este cercetat în stare  de libertate, cel puţin deocamdată, fiind acuzaţi de comiterea infracţiunilor de profanare de morminte şi furt calificat, ambele în formă continuată. Cei trei au creat un prejudiciu de aproximativ 18.000 lei furând o placă funerară şi o statuetă din bronz, cea din urmă fiind inclusă în patrimoniul cultural al judeţului, pe care au vrut să le vândă la fier vechi, şi distrugând soclul altei statuete, din cimitirul Ungureni. Ieri după-amiază, cei doi reţinuţi în acest dosar au fost prezentaţi Judecătoriei Craiova, cu propunere de arestare preventivă. 

Poliţiştii Secţiei 2 Craiova au fost anunţaţi, vinerea trecută, de Ion Firoiu, de 64 de ani, din Craiova, că s-a dus şi el în cimitirul Ungureni să pună o floare la mormântul rudelor şi a găsit soclul statuetei din bronz amplasate pe un mormânt, distrus. În baza plângerii craioveanului, oamenii legii au demarat cercetări, în urma acestora reuşind, în cursul zilei de luni, să-i identifice pe autorii faptei, respectiv Ilie Dumitraşcu, Adrian Bozgan, ambii de 27 de ani, şi Marius Mintilie, de 21 de ani, toţi din Craiova. Cei trei au fost ridicaţi şi duşi la sediul Secţiei 2 Poliţie, au fost audiaţi, iar extinzând cercetările poliţiştii au aflat că nu era prima dată când aceştia „dau atacul” în cimitir. Se pare că tinerii urmăreau obiectele din metal, cât mai grele, pe care le furau noaptea, pentru a le valorifica ulterior la centrele de colectare a fierului vechi din municipiu. Culmea e că au furat, tot de pe un mormânt din cimitirul Ungureni, şi o statuetă din bronz, inclusă pe lista obiectelor de patrimoniu, după cum au precizat reprezentaţii IPJ Dolj. Este vorba despre un bust sculptat în anul 1943 de Anghel Chiciu. „Prin extinderea cercetărilor, poliţiştii Secţiei 2 Craiova au stabilit că, în perioada 1-16 octombrie a.c., suspecţii au mai sustras o placă funerară din bronz şi o statuetă funerară, tot din bronz, reprezentând un bust de bărbat – sculptat în anul 1943 şi aflat în patrimoniul cultural al judeţului. Împotriva celor trei a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în formă continuată şi profanare de morminte în formă continuată”, a declarat agent principal Amelia Căprărin, din cadrul Biroului de Presă al IPJ Dolj. În baza probatoriului strâns, poliţiştii i-au reţinut, luni după-amiază, pe Ilie Dumitraşcu şi pe Adrian Bozgan, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, cei doi fiind introduşi în arestul IPJ Dolj. În ceea ce-l priveşte pe Mintilie, acesta a prezentat documente din care rezultă că suferă de afecţiuni psihice, motiv pentru care împotriva sa nu a putut fi luată măsura reţinerii, însă acesta urmează să fie supus unei expertize medico-legale pentru a se stabili dacă are discernământ.

Ieri după-amiază, Bozgan şi Dumitraşcu au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă, propunere promovată la instanţă, astfel că, în jurul orei 15.00, cei doi au fost duşi în faţa magistraţilor Judecătoriei Craiova. Prejudiciul total, în valoare de aproximativ 18.000 lei, a fost recuperat în procent de 50%, după cum au mai precizat reprezentanţii IPJ Dolj. Mai exact, oamenii legii au ridicat de la domiciliul unui dintre tineri statueta de patrimoniu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale.