Sclavia modernă, „povestită” într-un documentar CNN şocant

0
314

Un documentar, filmat timp de patru ani pe cinci continente şi difuzat la acest sfârşit de săptămână de postul de televiziune CNN, în cadrul Freedom Project, descrie practicile traficului de fiinţe umane şi ale sclaviei moderne la nivel global, conţinând inclusiv exemple din România. Intitulat „Not My Life”, documentarul prezintă, în prima sa parte, difuzată sâmbătă seara, mărturiile a doi traficanţi de persoane români, aflaţi într-o închisoare din Bucureşti, Traian şi Ovidiu, care povestesc ororile comise. Deşi au comis infracţiuni grave, ei nu au fost pedepsiţi în mod adecvat. Traficanţii de persoane primesc, de obicei, între patru şi şapte ani de închisoare, dar după patru ani pot fi eliberaţi pentru bună purtare, explică Iana Matei, care conduce o organizaţie neguvernamentală specializată pe recuperarea şi reabilitarea victimelor traficanţilor de persoane.

„Nu le dădeam să mănânce. Le băteam (…). Le băteam cu picioarele, cu pumnii”, explică Ovidiu, care, potrivit jurnalistului de investigaţii Radu Paul, provine dintr-o familie înstărită. Multe victime provin din rândul romilor, care, din cauza sărăciei, nu au altă alternativă decât să îşi vândă băieţii pentru cerşit şi fetele pentru prostituţie.

În film apare şi un interviu care descrie cum procedează traficanţii de persoane în Albania. Înainte ca un grup de fete să fie dus în capitalele occidentale – Roma, Paris, Madrid – traficanţii le strâng într-o cameră. Ei aleg una dintre ele, o aduc în faţa grupului, şi o execută rapid: fie o ard de vie, fie o împuşcă. Acesta este modul special în care traficanţii le spun celorlalte fete: „Nu încercaţi să fugiţi”.

Ana, o supravieţuitoare româncă povesteşte cum a fost bătută până i-a căzut un dinte. Ea afirmă că era însărcinată, dar nu a spus acest lucru nimănui, încercând să îşi ascundă sarcina. Ea povesteştee cum a fost bătută până a căzut pe jos, încercând să îşi protejeze copilul.

„Traian şi Ovidiu au ieşit din închisoare. Dar sunt sute ca ei în lume. Ei există pentru că li se permite să existe”, conchide comentatorul.

„Not My Life” este primul film documentar care descrie practicile oribile şi periculoase ale traficului de fiinţe umane şi sclaviei moderne la nivel global. Timp de patru ani, regizorul Robert Billheimer şi-a făcut documentarea în Europa, America de Nord şi de Sud, Asia şi Africa, pentru a ne putea descrie munca forţată din Africa, cerşetoria şi sortarea deşeurilor de către copii din India, traficul de persoane din Statele Unite şi Asia de Sud-Est şi formele variate de sclavie şi abuz al copiilor din America de Nord şi de Sud.