APIA corespondează cu fermierii: Banii vin prin SMS!

0
420

Fermierii, beneficiari de fonduri europene şi din bugetul naţional, care au telefon mobil şi/sau adresă de e-mail, primesc, începând de astăzi, mesaje scrise cu privire la plăţile derulate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Fie că este vorba de date de tip financiar, fie de notificări, solicitări de clarificare sau alte informaţii privitoare la activităţile derulate de APIA, acestea le vor fi transmise fermierilor prin e-mail sau SMS. Bineînţeles, doar acelora care deţin astfel de mijloace electronice… Este vorba de 150.000 de fermieri, din totalul de 1,08 milioane, care au în baza de date a APIA un număr de telefon mobil şi/sau e-mail.

Potrivit reprezentanţilor APIA, în această săptămână  aceştia vor fi anunţaţi în momentului efectuării plăţii avansului de 42 euro/ha pentru campania SAPS 2011. „De regulă, transmiterea se realiza prin intermediul serviciilor poştale sau chiar prin deplasarea la fermieri a unor funcţionari ai APIA sau ai primăriilor, ceea ce implica nişte costuri mari”, au motivat specialiştii Agenţiei, care estimează că transmiterea în format mesaj telefonic şi/sau e-mail va asigura o reducere de peste 90% a costurilor specifice.

GPS pe cererea de plată

De altfel, depunerea cererilor pentru accesarea plăţilor directe pe unitatea de suprafaţă, din FEGA, plăţile pentru zone defavorizate, măsurile de agromediu din FEADR, respectiv plăţile complementare de la bugetul naţional, se realizează în format electronic, prin aplicaţia informatică IPA Online, încă de anul trecut. În Dolj, toţi cei aproximativ 55.000 de fermierii au completat electronic cererea pentru sprijinul pe suprafaţă, cu sprijinul autorităţilor locale. „Se doreşte ca în viitor procesul în sine să fie on-line integral, pentru ca fermierii – cei care au mijloacele necesare – să poată derula această procedură de depunere a cererii de sprijin fără a fi nevoie să se deplaseze la Centrele locale sau judeţene ale APIA”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Totodată, APIA doreşte ca, începând cu campania SAPS 2012, să creeze pe site-ul oficial (www.apia.org.ro) o fereastră de dialog, prin care fermierii, în baza unei parole şi a unui identificator primite acasă, să poată afla stadiul în care se regăseşte cererea de plată depusă pentru plăţile directe.