Pensionarii cu venituri de până la 710 lei primesc tichete sociale

0
130
Primăria Craiova acordă, în continuare, tichete valorice, de 30 de lei, persoanelor defavorizate, printre care şi pensionari cu veniturile mici. În şedinţa CLM, de joi, se propune consilierilor municipali să modifice pragul maxim până la care se acordă aceste bonuri valorice pensionarilor prin programul Solidaritatea, de la 640 de lei la 710 lei.                             
De anul trecut, municipalitatea oferă tichete sociale mai multor categorii de persoane, care au posibilităţi materiale limitate, prin programul„Solidaritatea”. Între cei care primesc aceste bonuri valorice se află şi pensionarii cu venituri mici. În 2017, când a fost aprobat acest program de către consilierii municipali, s-a stabilit că beneficiază de tichete pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi obţinute din pensie sau, după caz, din pensii şi indemnizaţii cumulate sunt de până la 520 de lei pe lună, inclusiv. Autorităţile spun acum că acest prag valoric trebuie să fie modificat deoarece pensia minimă garantată, pe care o au majoritatea beneficiarilor acestui program, a fost majorată începând cu 1 septembrie, de la 640 de lei la 704 lei.
Modificările, supuse votului consilierilor
Astfel, autorităţile propun consilierilor să se revină asupra acestui criteriu şi să se modifice hotărârea de consiliu iniţială. Articolul care stabilea categoria de pensionari care primeşte aceste tichete se  modifică şi stabileşte un nou prag valoric până la care trebuie să ajungă veniturile nete ale acestora, şi anume suma de 710 lei. Tichetele de acordă, în noile condiţii, „pensionarilor sistemului public de pensii, fără a se ţine cont de vârst şi tip de pensie, dar ale căror drepturi obţinute din pensie sau, după caz, din pensii şi/sau venituri nete cumulate sunt cel mult egale cu 710 lei pe lună”, sună noul articol din programul social al municipalităţii. 
Veniturile nete ale pensioarilor să nu depăşească 710 lei
Pe lângă modificarea sumei-limită până la care se ajunge, se observă că se modifică şi veniturile pe care pot să le aibă pensionarii. Autorităţile spun că, în anul trecut, au depus solicitări şi pensionari care mai obţineau şi alţi bani decât cei din pensie şi indemnizaţie, unii primiţi din dividende şi dobânzi, care, deşi erau valoric foarte mici, chiar şi de 1 leu pe lună, nu le dădeau dreptul pensionarilor să obţină aceste tichete şi au fost respinşi. De această dată, prin modificările de conţinut ale articolului mai sus prezentat, se elimină veniturile obţinute din indemnizaţii şi se merge pe o variantă mai generală, de venituri nete, care înglobează şi aceste surse de venit pe care le mai au unii dintre pensionari.
Banii sunt alocaţi de la bugetul local
O altă modificare pe care o aduce municipalitatea acestui program se referă la banii din care sunt oferite aceste tichete sociale. În vechea hotărâre se spune că sumele provin de la bugetul local, dar în limita execuţiei bugetare pe anul 2017. Autorităţile consideră că nu mai este de actualitate nici acest aspect şi vin cu o variantă generală şi aici. De această dată, municipalitatea stabileşte că banii necesari pentru acest program se oferă de la bugetul local, dar „în limita sumelor aprobate în bugetul local al municipiului Craiova cu această destinaţie”. Este de aşteptat ca acest detaliu să provoace discuţii în consiliu, la momentul votului care are loc joi, consilierii opoziţiei acuzând, de obicei, social-democraţii că, prin acest program social, au şi un câştig electoral.
Tichetele au o valoare de 30 de lei
Tichetele sociale are o valoare de 30 de lei şi se acordă de două ori pe an, cu ocazia sărbătorilor de Paşte şi Crăciun. Potrivit prevederilor, cu aceşti bani, beneficiarii pot să îşi cumpere alimente, dar nu şi băuturi alcoolice sau ţigări. Printre categoriile care primesc bonurile se mai află persoane încadrate în grad de handicap, neinstituţionalizate; şomeri care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sau se află în căutarea unui loc de muncă; persoane care beneficiază de ajutor social conform legii nr. 416/2001 privind ajutorul minim garantat şi persoane fără nici un venit cu vârsta peste 60 de ani. Toţi beneficiarii trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în municipiul Craiova.
Peste 3.100 de persoane au beneficiat de tichete, în primăvară
Cu ocazia Sărbătorii Paştelui, potrivit autorităţilor,  au beneficiat de tichete sociale un număr de 510 pensionari ai sistemului public de pensii, 2.259 persoane încadrate într-un grad de handicap, neinstituţionalizate; 32 de şomeri care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, 304 persoane beneficiare de ajutor social, potrivit Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare şi 30 de persoane fără niciun venit, cu vârsta peste 60 de ani.