Spitalul Regional, trecut în intravilanul Craiovei

0
421

Spitalul Regional se va construi, aşa cum s-a stabilit, pe terenul aflat pe centura de nord a Craiovei. Autorităţile locale au întocmit PUZ-ul pentru suprafaţa pe care urmează să fie ridicat şi îl supun spre aprobare consilierilor municipali. După ce va fi votat de aleşii locali, se consideră că amplasamentul a fost bătut în cuie, astfel că documentaţia urbanistică va fi trimisă către CNI, finanţatorul acestei investiţii.

Consilierii municipali votează, în şedinţa de joi, proiectul de hotărâre privind amplasamentul viitorului Spital Regional ce urmează să fie construit la Craiova, simultan cu cele din Iaşi şi Cluj. După ce s-a vorbit şi s-a stabilit unde va fi poziţionată această unitate medicală, care va fi cea mai mare din regiune, acesta constituie primul pas concret în privinţa reglementării urbanistice a investiţiei. Concret, municipalitatea propune acum trecerea în intravilanul oraşului a două suprafeţe de teren – parcelele 162 şi 164 – care sunt situate pe centura de nord a Craiova (tarlaua 18). În total, este vorba de o întindere de aproximativ 270.000 de metri pătraţi (27 de hectare), conform măsurătorilor, care, aşa cum prevede proiectul de hotărâre, vor fi trecute în intravilanul oraşului Craiova, pentru a putea găzdui construcţii.

Proprietarii de terenuri nu au ridicat obiecţii

În documentaţia elaborată pentru municipalitate de SC Expert Design Bam S.R.L din Craiova, se precizează că terenul respectiv se afla până acum în extravilanul oraşului şi era încadrat, conform PUG-ului din anul 2000, la categoria de folosinţă curţi – construcţii. Arhitecţii spun că, pentru încadrarea în noul PUZ, s-au respectat toate procedurile cerute de lege, în sensul că au fost notificaţi de către Primăria Craiova, în calitate de beneficiar al spitalului, toţi proprietarii parcelelor implicate. Acestora li s-au transmis, potrivit autorităţilor, adrese prin poştă şi le-a fost adusă la cunoştinţă posibilitatea ca, într-un termen de 25 zile, să vină cu eventuale observaţii sau propuneri. La expirarea acestui termen, autorităţile spun că nu au primit nici măcar o observaţie din partea acestora, introducerea în intravilan având astfel drum liber.

OMV Petrom şi-a dat acordul

Cu excepţia unui singur aviz, cel de la Ministerul Dezvoltării Regionale, care este în curs de soluţionare, autorităţile locale susţin că au fost obţinute toate celelalte avize. Inclusiv cel de la Ministerul Culturii, dat fiind faptul că, în documentaţia studiată, se precizează că terenul este „afectat de zona de protecţie sit arheologic “Brazda lui Novac”. De asemenea, o problemă şi mai mare pe care a ridicat-o iniţial acest teren a fost şi faptul că era traversat de două conducte  OMV Petrom active. Autorităţile însă spun că s-a discutat cu reprezentanţii OMV, care şi-au dat acordul favorabil de folosire a terenului. În plus, documentaţia este însoţită, mai spun autorităţile locale, şi de un studiu geo-tehnic, care a fost întocmit pentru această suprafaţă de teren în anul 2017.