Eugen Călinoiu, candidat la Senatul României: / „Imunitatea să fie doar la nivelului discursul politic, nu şi în faţa justiţiei”

0
477

calinoiuLiberalii doljeni au livrat deja mass-mediei o listă cu 14 nume şi prenume, aşezate momentan doar într-o ordine alfabetică, fiind vorba de cei care ar dori să ajungă în Parlamentul României. Şi pentru că se vorbeşte foarte mult de candidatul-profesionist, de candidatul care să nu vină din şomaj în Parlament, ci să aibă o carieră, am vrut să stăm de vorbă cu  Eugen Călinoiu, fost director al Serviciului de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei municipiului Craiova, fost director executiv al Finanţelor doljene, care şi-a construit cariera pe mai multă muncă şi mai puţine vorbe. Acelaşi lucri face şi în prezent, la Direcţia Finanţelor Publice Dolj şi credem noi că ar fi potrivit să reprezinte judeţul într-o Comisie de Buget-Finanţe.

 R : Să începem exact cu ce ne doare mai mult în această regiune. Cu investiţiile şi inevitabil vorbim de investitori…străini şi români. Sunt mai avantajate firmele străine decât cele româneşti, vedem sloganul ăsta….?! Îi pasă statului român mai mult de firmele cu capital străin şi îi sunt indiferente cele cu capital românesc. 

E.C : Eu nu cred, dar nici nu am vreo informaţie despre vreun ajutor faţă de o anumită firmă cu capital străini sau raportându-ne la ceea ce înseamnă capitalul autohton. Cred că este important să plecăm de la ultimile statistici făcute publice şi să  vedem de ce avem cel mai mic salariu mediu, cel mai mic PIB pe cap de locuitor, să vedem de ce suntem cu şomajul atât de ridicat într-un oraş care a fost puternic industrializat. Sunt societăţi comerciale de apreciat în  judeţul Dolj, care, în condiţii grele a menţinut o anumită structură şi o anumită activitate care de-a lungul timpului a avut tradiţie în zona noastră. Eu cred că ar trebui să vedem ce se poate face mai bine decât până acum. Nu sunt adeptul să ştergem tot şi să o luăm mereu de la capăt. Nu, să continuăm şi să facem ceva mai mult. De exemplu, în domeniul infrastructurii, pentru ca tot ce înseamnă investiţie venită pe ruta Arad-Timiş să nu se oprească doar acolo şi să poată să ajungă şi la noi în Oltenia. Asta înseamnă noi locuri de muncă.

R: A fost o întâlnire la Ford şi s-a dat un termen, 1 noiembrie a.c  lansarea licitaţiei şi vreo doi ani până la finalizare. Se vor respecta de data aceasta termenele ?! Ce credeţi ?!

E.C : Nu cred în aceste termene. Este un Masterplan care nu este al actualului ministru, un ministru de bună credinţă, domnul Buşe, din punctul meu de vedere, ele au fost date doar să liniştescă apele… Din 2012 se tot dau termene în ceea ce priveşte Autostrada Craiova-Piteşti, pe care ne-o dorim foarte mult şi perspectiva Ford,  iar în 2015, prin luna aprilie, premierul Ponta, anunţa chiar de aici, de la Craiova, că la finele lunii mai se licitează Autostrada Craiova-Piteşti. Sper să nu fie şi de data asta la fel. Eu cred foarte mult în premierul Dacian Cioloş şi mi-aş dori să se respectul cel puţin termenul dat pentru lansarea licitaţiei, 1 noiembrie. De asemenea, eu susţin şi acel proiect care înseamnă continuarea Autostrăzii A6, care vine de la Lugoj spre Craiova, autostradă care practic există în ceea ce priveşte reţeaua europeană şi pentru care europarlamentarul Marin Jean  Marinescu a făcut toate demersurile şi care pentru zona aceasta ar fi o prioritate foarte mare, dar nu cred că ar strica şi o Austostradă Craiova-Alexandria-Bucureşti, pentru că în această zonă expropierea ar fi mult mai lesne, majoritate terenurilor aparţinând ADS-ului.

R:  Să ne întoarcem la politică. Sunteţi unul dintre cei 14 pretendenţi la un scaun de parlamentar. Mai exact unde vă doriţi să ajungeţi ?

E.C. Nu ştiu poziţia pe listă, acest aspect îl va hotărî partidul, dar ştiu pentru ce voi candida, a fost opţiunea mea… pentru Senat.

R: În regulă…să presupunem că aţi fi fost deja în Senat. Cum aţi fi votat în cazul Gabriel Oprea ?

Aş fi votat pentru ridicarea imunităţii parlamentare. Imunitatea aşa cum a fost ea gândită în Constituţia României nu se referă la acele obligaţii pe care le ai ca cetăţean al acestei ţări. Imunitatea a fost creată pentru ceea ce înseamnă idee politică, discurs politic…dar să nu uităm că eu sau dumneavoastră sau oricare cetăţean al acestei ţări nu avem niciun privilegiu în faţa legii. În Senat s-a creat un soi de cooperativă, frica că poate le vine rândul îi face să voteze împotrivă, ceva de genul „eu am votat pentru tine, votează şi tu pentru mine”. Este o îngrădire a actului de justiţie. În fond e un rechizitoriu, care ajunge la camera preliminară, iar dacă nu sunt respectate drepturile cetăţeneşti dosarul este întors.

R : Dar ca viitor posibil senator…ce aţi susţine acolo în Senat ?!

E.C : Deşi sunt economist şi cred că v-aţi gândit în această direcţie, totuşi vă spun că am să susţin în primul rând proiectele pe Sănătate şi Educaţie. Mi se par vitale. Este nevoie de o lege a sănătăţii care să se bazeze pe principii sănătoase, nu pe demagogie şi de o lege a educaţie, care să nu însemne doar schimbări la nivelul examenelor de evaluare naţională şi bacalaureat, etc. Sunt împotriva schimbării regulilor în timpul jocului şi sunt pentru schimbările pe care şi le doresc si părinţii şi profesorii şi mai ales elevii.