Directorul INFP: Acest cutremur a avut un mecanism destul de ciudat

0
348

aaaSeismul care s-a produs în noaptea de 24 septembrie a fost „destul de semnificativ ca magnitudine” şi a avut un mecanism destul de ciudat, cu efecte către nord-estul şi estul României, ceea ce indică o rupere a faliei către această direcţie. De aceea s-a resimţit destul de puternic la sol în Bârlad, Iaşi, Vaslui, a declarat pentru Digi24, sâmbătă dimineaţă, directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.

Măsurătorile Institutului arată că în Republica Moldova cutremurul s-a simţit mai puternic în sud, în zona Leova-Giugiuleşti.

Acest seism a avut cam acelaşi mecanism ca cel de-al doilea cutremur major din 1990, cel cu magnitudinea de 6,9, a menţionat specialistul. Este însă un cutremur de adâncime, destul de semnificativ ca magnitudine.

La ora 2:45 este posibil să se fi produs o replică. A fost înregistrat un seism de 2,7, la o adâncime de 76 de kilometri, dar specialiştii încă analizează dacă cele două fenomene au legătură.

Cutremurele la adâncimi mari nu au replici multe, a precizat Constantin Ionescu, iar pentru a produce pagube semnificative, ar trebui să aibă o magnitudine mult mai mare decât cel din noaptea de 24 septembrie, care a avut o magnitudine de 5,3.

E adevărat că, spre deosebire de cutremurele de suprafaţă, unde pagubele se pot produce la magnitudini mai mici, seismele care se produc la adâncimi mari au o arie mult mai largă de distrugere, în cazul în care sunt suficient de puternice, a explicat specialistul.