După ce, săptămâna trecută, a adus în faţa publicului reprezentanţi ai comunităţii cehe din Eibenthal, echipa proiectului „Revitalizarea şi promovarea patrimoniului cultural al minorităţilor din Oltenia în contextul diversităţii culturale”, implementat de Universitatea din Craiova, propune o seară culturală tot cu invitaţi din Mehedinţi. Astfel, astăzi, de la ora 16.00, la Casa Universitarilor are loc o seară culturală în care va fi prezentată specificitatea culturii şi tradiţiilor sârbe păstrate la Șviniţa.
La întâlnirea de astăzi sunt invitaţi elevi şi profesori care formează Grupul folcloric „Dunav” şi reprezentanţi ai autorităţii locale. Spectacolul pe care îl vor susţine va evidenţia costumele tradiţionale, jocurile şi cântecele aşa cum s-au păstrat de-a lungul timpului, un mod de manifestare a specificităţii culturii într-un mediu multicultural şi într-o zonă limitrofă cu Serbia.
Dezbaterile se vor axa pe tema „Păstrarea identităţii culturale în context multietnic în zona Clisura Dunării”. „Comunitatea din Șviniţa a conservat de-a lungul timpului tradiţiile, limba, obiceiurile şi a oferit imaginea culturii tradiţionale sârbe nealterate de proximităţile culturale şi de imixtiunile modernismului”, precizează organizatorii, adăugând că la eveniment sunt invitaţi să participe toţi cei ce doresc să cunoască particularităţile definitorii ale tradiţiilor sârbe de la Șviniţa.
Proiectul „Revitalizarea şi promovarea patrimoniului cultural al minorităţilor din Oltenia în contextul diversităţii culturale” este implementat în perioada 2014-2015 de Universitatea din Craiova, prin Facultatea de Litere, în parteneriat cu Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române şi Institutul Norvegian de Teologie din Oslo (Norvegia), şi finanţat în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, Grant SEE.