Actorul craiovean Ilie Gheorghe, într-un nou spectacol la Teatrul Naţional din Sibiu

0
369

Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu anunţă premiera oficială a spectacolului „Noaptea bufonilor”, după A.P. Cehov şi W. Shakespeare, în montarea regizorului Alexa Visarion şi scenografia lui Alin Gavrilă. În rolurile principale, doi actori de excepţie – Ilie Gheorghe, de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, şi Marian Râlea, de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, alături de care urcă pe scenă Veronica Arizancu şi Ioana Cosma. Evenimentul va avea loc joi, 1 octombrie, ora 19.00.

Pornind de la „Cântecul lebedei”, pe care Cehov o considera „cea mai mică dramă din lume”, Alexa Visarion – aflat la prima sa colaborare cu Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu – s-a îndreptat spre Shakespeare „cu dorinţa şi ambiţia de a-i aduce împreună pe cei doi dramaturgi care au exprimat, fiecare în stilul său, existenţa tragi-comică a fiinţei în universul teatral”.

Potrivit Naţionalului sibian, spectacolul „Noaptea bufonilor” este un omagiu adus Teatrului şi Actorului. «Ilie Gheorghe este Actorul, cel care se găseşte întotdeauna la rampă. Marian Râlea este sufleorul, cel nevăzut de public, dar care devine acum partenerul de scenă al Actorului, într-un dialog ce reconstituie fragmente din marile texte dramatice. Este pentru prima dată când Ilie Gheorghe şi Marian Râlea joacă împreună într-un spectacol, ceea ce creează un anumit tip de anvergură profesională şi umană. „Noaptea bufonilor” este un amestec de râs şi plâns, de dramă şi bufonerie, de melancolie şi violenţă. Un spectacol alcătuit din cuvinte şi din tăceri, în egală măsură. Iar la final, aşa cum spune Alexa Visarion, „rămâne ecoul”».

Nu este prima colaborare pe care actorul craiovean o are cu Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Ilie Gheorghe face parte şi din distribuţia extraordinarului spectacolul „Faust”, după Goethe, în regia lui Silviu Purcărete, considerat un reper al teatrului românesc de după 1989, distins până acum cu importante premii şi participant la numeroase turnee. Aşa au fost Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal şi Premiul pentru cea mai bună scenografie la Gala Premiilor UNITER 2008, participarea la Festivalul Goethe de la Frankfurt în 2008 şi la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburg 2009 în selecţia oficială, Herald Angel Award 2009, Premiul de Excelenţă – Gala Premiilor UNITER 2010.

„Un spectacol despre magia şi deriziunea ce sălăşluiesc în arta actorului, despre dragostea neliniştitoare a publicului pentru arta întrupării fiinţei în semn… Spectacolul nostru ne trece prin vrajă, prin înălţare, prin poezie, neuitând niciodată dublul însoţitor: degradarea, ridicolul, bătrâneţea, singurătatea… Cred că spectatorii talentaţi ai Sibiului pot să se întâlnească într-o ceremonie, orchestrată de pasiune şi talent cu o lume ce ne susţine universul existenţial». (Alexa Visarion)