Personalul medical al DSP aşteaptă mărirea salariilor cu 25%

0
272

După ce au aflat că nu sunt incluşi în  categoria de personal sanitar care de la 1 octombrie a.c. va beneficia de majorarea salarială de 25 la sută, medicii şi asistenţii medicali din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au anunţat că ar putea declanşa proteste. Deocamdată reprezentanţii Federaţiei Hipocrat au trimis adrese către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor  fiind în aşteptarea unui răspuns. 

În Ordonanţa de Urgenţă nr.35/02.09.2015 publicată în Monitorul Oficial nr.669/02.09.2015, Art.1 alin. (5.10 ) se prevede că „nu intră sub incidenţa prevederilor (5.5) şi (5.6) personalul din direcţiile de sănătate publică şi structurile similare ale ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, cu excepţia personalului din cabinetele medicale şi de medicină dentară, de unitate, prevăzute la alin.(5.7)”. Fapt cea stârnit nemulţumirea personalului medical din cadrul direcţiilor de sănătate publică.

„Medicii şi asistenţii medicali din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj se simt discriminaţi ca urmare a excluderii lor de la creşterea salarială de 25%, promisă de Guvern pentru toţi salariaţii din sistemul de sănătate, începând cu  1 octombrie a.c. Faţă de prevederile ordonanţei de urgenţă, în acest moment există o stare profundă de nemulţumire în rândul salariaţilor din Direcţiile de Sănătate Publică Dolj, care sunt dispuşi să protesteze prin încetarea lucrului, perturbând astfel activităţile de interes major faţă de populaţie. În plus, aşteptăm soluţii pentru creşeterea bugetelor spitalelor, astfel încât acestea să suporte majorarea salarială de 25 la sută anunţată pentru data de 1 octombrie”, a precizat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Hipocrat.

O eventuală grevă ar putea perturba activitatea Direcţiei de Sănătate Publică

Dacă vor intra în grevă, medicii şi asistenţii DSP ameninţă că vor înceta să mai efectueze analizele zilnice de potabilitate a apei din judeţ; nu vor mai efectua analizele bacteriologice şi fizico-chimice ale alimentelor ce intră în consumul zilnic al populaţiei; vor înceta distribuţia de vaccinuri către unităţile sanitare; nu vor mai efectua analizele HIV/SIDA pentru personalul expus şi/sau contaminat; va înceta activitatea laboratoarelor de radiaţii; încetarea activităţii de control igienico-sanitar în unităţile alimentare şi în alte instituţii publice şi private; sistarea eliberării autorizaţiilor sanitare de funcţionare.