Conducerea Parlamentului a luat act de demisia lui Meleşcanu din funcţia de director al SIE şi l-a numit pe generalul Predoiu interimar

0
73

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act, în şedinţa de ieri, de demisia lui Teodor Meleşcanu din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), a anunţat vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru. “Am luat act de scrisoarea domnului preşedinte Traian Băsescu cu privire la demisia domnului Teodor Meleşcanu din funcţia de director SIE şi de declanşarea procedurilor din acest punct de vedere. Birourile nu au făcut astăzi altceva decât să ia act de acest lucru”, a spus, ieri, Chelaru. Acesta a precizat că demisia lui Teodor Meleşcanu este “efectivă din momentul în care dumnealui a scris-o” şi că nu este nevoie ca plenul reunit al Parlamentului să ia act, la rândul său, de acest fapt. Şefia SIE va fi preluată interimar, potrivit lui Ioan Chelaru, de către generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului SIE. La o zi după ce demisia a devenit publică, respectiv ieri, Teodor Meleşcanu şi-a depus, la Biroul Electoral Central (BEC), candidatura pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, din partea Partidului Dreptăţii Sociale, spunând că “fac acest pas cu multă încredere, este un pas de maturitate, după o viaţă pe care mi-am dedicat-o ţării mele”. În sprijinul candidaturii sale, acesta a strâns aproape 400.000 de semnături. Ieri a fost ultima zi în care se puteau depune candidaturi pentru alegerile prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie.

Revenind la SIE, premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că preşedintele Traian Băsescu nu are nici un fel de legitimitate să mai propună ceva, astfel că noul şef al acestei instituţii trebuie propus Parlamentului de către viitorul preşedinte al ţării. “Opinia mea este că actualul preşedinte, domnul Băsescu, nu are nici un fel de legitimitate să mai propună ceva şi că, bineîneţeles, noul preşedinte, în decembrie, va propune majorităţii parlamentare – pentru că e nevoie de un vot al Parlamentului – un nou şef de Serviciu de Informaţii Externe. Deocamdată, primul adjunct are toată competenţa şi atribuţiile necesare pentru ca încă două luni, sau cât mai durează, cât mai are domnul Băsescu, vreo două luni, să conducă foarte bine”, a spus Ponta. El a adăugat că adjunctul directorului SIE, care asigură conducerea serviciului în această perioadă, este o persoană cu experienţă şi a mai condus instituţia ca interimar în 2006.