Noi cazuri de infecţie cu virusul West Nile

0
318

Încă două cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost descoperite de medici săptămâna trecută. Astfel, de la începutul anului, în România s-au înregistrat 14 persoane diagnosticate cu virusul ce se transmite prin înţepătura de ţânţar. În aceste condiţii, şi medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj monitorizează atent cazurile ce ar putea prezenta semne specifice bolii.

Potrivit autorităţilor sanitare, până acum s-au înregistrat şase cazuri în Bucureşti, două în Ilfov, alte două în Brăila, tot două cazuri în Giurgiu, iar în Ialomiţa şi Iaşi câte un caz. Specialiştii afirmă că boala nu se transmite de la om la om, ci numai prin înţepătura ţânţarului. Tocmai din acest motiv, supravegherea epidemiologică a neuroinfecţiei cu virusul West Nile a început pe data de 1 mai şi se va încheia pe 31 octombrie a.c.

Prezenţa virusului West Nile în organism este cu atât mai dificilă cu cât aproximativ 90% din persoanele infectate nu prezintă niciun simptom. Virusul West Nile are trei efecte diferite asupra oamenilor. Primul este o infecţie asimptomatică, al doilea este un sindrom de febră uşoară numit febră West Nile. Cel de-al treilea este meningita sau encefalita West Nile. Infecţia West Nile apare în general şi poate avea efecte grave în cazul persoanelor predispuse la îmbolnăviri, având alte boli asociate. Copiii trec, de regulă, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile.

La primele semne ale bolii, pacienţii trebuie să meargă la medic

Pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii recomandă o serie de măsuri de protecţie. În primul rând, trebuie să fie evitată pe cât posibil expunerea la înţepăturile de ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi. De asemenea, sfatul este acela de a utiliza substanţe chimice repelente de ţânţari şi de a împiedica pătrunderea insectelor în casă. Nu în ultimul rând, este recomandat să se asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor şi să se îndepărteze recipientele cu apă stătută.

În cazul în care prezintă semne de boală – febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare ori alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar –, persoana respectivă trebuie să meargă de urgenţă la medicul de familie sau, în cazul celor neasiguraţi, la cel mai apropiat cabinet medical.