ONGFest, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”

0
330

Târgul organizaţilor neguvernamentale – ONGFest – ajunge, în acest week-end, şi la Craiova. Timp de două zile, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, peste 25 de ONG din regiunea noastră îşi expun proiectele şi programele şi intră în contact direct cu cetăţenii.

Dacă la sfârşitul săptămânii trecute caravana ONGFest a poposit la Iaşi şi Bacău, astăzi şi mâine are loc, în paralel, în trei oraşe: Miercurea Ciuc, Sibiu şi Craiova. «Suntem un centru de resurse deschis în Bucureşti şi acţionăm ca un fel de organizaţie pentru organizaţii. Prin tot ceea ce facem sprijinim organizaţiile neguvernamentale să capete putere, să devină mai relevante, mai prezente în viaţa noastră. Vrem să creştem, practic, capacitatea ONG-urilor prin consultanţă, cercetare, evenimente de comunicare. ONGFest este o platformă de comunicare, iar noi încercăm să aducem laolaltă instituţii publice, companii şi organizaţii non-guvernamentale, sperând să facilităm parteneriatul dintre ele», a declarat Vera Ularu, manager de proiect. Coordonatori locali şi parteneri ai evenimentului sunt Asociaţia CRONO – Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non-Profit din Oltenia şi ARTI – Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă.

26 de organizaţii neguvernamentale se prezintă

Cele 26 de ONG-uri care şi-au anunţat participarea la târg pot fi vizitate, astăzi şi mâine, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. «În Craiova se va întâmpla o chestie inedită. Este o premieră pentru noi să avem un astfel de târg, unde vom vedea cu ce ocupă ONG-urile din oraşul nostru. Noi am mai încercat de a organiza astfel de mici întâlniri în care organizaţiile să-şi prezinte activitatea, dar, din păcate, ecoul a fost destul de slab», a declarat Nicu Cuţă, reprezentant al organizaţiei Crono. «ONGFest vine pentru prima dată la Craiova.  Din anii viitori ne gândim să aducem şi alte târguri frumoase, să continuăm şi să încercăm să aducem publicului larg informaţia că societatea civilă există, că se fac lucruri de valoare, că există voluntari inimoşi, există oameni care îşi dăruiesc din timpul lor liber pentru alţii. Vom încerca să demonstrăm că se poate ca şi Craiova să fie pe lista sensibilă a României, că şi cetăţenii Craiovei pot fi mobilizaţi chiar dacă ei reprezintă un punct neatins de entuziasmul şi frumuseţea virusului societăţii civile», a declarat Cristina Catană, reprezentant al ARTI.

Sâmbătă seara, craiovenii sunt invitaţi la folk

Potrivit organizatorilor, vizitatorii sunt aşteptaţi pe esplanadă, unde sunt amenajate standuri la care fiecare organizaţie îşi va expune proiectele. Există şi un spaţiu ONG Café unde au loc lansări de cărţi pe tematica economiei sociale, discuţii şi dezbateri. În cadrul târgului, pe parcursul celor două zile, sunt manifestări artistice din oră în oră. Ansamblul „Ghiocelul” susţine un spectacol de cântec şi dans popular, elevii de la Şcoala nr. 2 „Traian” vin cu dansuri moderne, Asociaţia „Orizont Cultural T” prezintă dansuri indiene. Duminică, vor putea fi urmăriţi elevii de la Liceul de Artă „Marin Sorescu”, care vor susţine un concert de canto, chitară, vioară şi flaut, Grupul de dans popular „Luceafărul” al Şcolii nr. 37 „Mihai Eminescu” şi formaţia de dansuri greceşti „Irini”.

Sâmbătă seara, începând de la ora 16.30, este programat un concert de folk, cu tineri interpreţi din Oltenia: Călin Băluţoiu, Andreea Chirca, Mădălin Voicu, Irina Pavel, Bogdan Grosu şi trupa „High Seas”. Tot astăzi, la cinema „Modern” rulează filmul „Bună. Ce faci?”, unde intrarea e gratuită, iar accesul se face pe baza invitaţiei luate de la târg.

ONG-urile nu sunt cunoscute în România

Organizatorii spun că ideea acestui târg a venit după ce s-a constatat că organizaţiile neguvernamentale nu prea sunt cunoscute în România. «În fiecare an, prin cercetarea barometrului ONG-urilor, ne-am dat seama că rata de participare a oamenilor la proiectelor organizaţiilor neguvernamentale este scăzută. În acelaşi timp, gradul de cunoaştere a ONG-urilor şi chiar a termenului de organizaţie neguvernamentală este foarte scăzut. Atunci era nevoie de promovare pentru ele şi am creat acest concept care aduce organizaţiile în stradă şi, mai mult decât atât, să mergem în ţară şi, pe cât putem, să acoperim mai multe oraşe din România», a mai spus managerul de proiect Vera Ularu.

Statisticile arată că rata voluntariatului în România este de 3%, deci una foarte scăzută. Pe de altă parte, 50% din serviciile sociale din România sunt furnizate de organizaţiile neguvernamentale. Un exemplu concludent este sectorul destinat protecţiei copilului, unde ONG-urile asigură serviciile în proporţie de 25%.