Sesiune extraordinară la Camera Deputaţilor

0
920

Pe ordinea de zi, a sesiunii extraordinare, de astăzi, se află o informare cu privire la proiectul de lege privind aprobarea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului înregistrată la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi care urmează să fie avizată de comisiile permanente în termenele stabilite, precum şi proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 89/2021 pentru completarea articolului 46 al Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

OUG nr. 89/2021 prevede prelungirea mandatelor directorilor interimari ai Societăţilor române de Radio şi Televiziune, Liviu Popescu şi Ramona Săseanu, pe perioada vacanţei parlamentare.

Șefei TVR, Ramona Săseanu, și șefului Radioului Public, Liviu Popescu, le-au fost prelungite mandatele interimare printr-o ordonanță de urgență adoptată în ședința Guvernului din 19 august.

În mai 2021, Săseanu a fost susținută pentru șefia TVR de șeful PNL Dolj, Nicolae Giugea, un apropiat al președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

În ultimele zile de interimat, mandatul acesteia a fost prelungit prin semnătura premierului Florin Cîțu, adversarul lui Orban în lupta internă pentru funcția de președinte al PNL, și nu printr-o decizie a birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

În urmă cu două zile, Guvernul a adoptat 4 ordonanțe de urgență, privind suportul alimentar pentru preșcolari și elevi, domeniul pensiilor sau regimul deșeurilor și, ultima dintre ele, pentru a completa art. 46 al Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune (Art. 46 la care face referire OUG din 19 august conține dispoziții privind controlul parlamentar asupra SRR și SRT, n.red.).

În avizul emis de Consiliul Legislativ la o zi după adoptarea OUG, instituția condusă de fostul ministru al Justiției Florin Iordache cere explicații Guvernului Cîțu cu privire la urgența prelungirii interimatelor de la televiziunea și radioul publice.

Iordache a avizat favorabil proiectul de ordonanță, dar a lansat observații și propuneri referitoare la decizia Executivului de a considera urgentă prelungirea mandatelor Ramonei Săseanu (TVR) și a lui Liviu Popescu, șeful Radioului Public, susținut pentru această funcție de USRPLUS.