Mai multe firme interesate de reabilitarea Colegiului „Carol I”

0
395

Mai multe firme sunt interesate de reabilitare a Colegiului Naţional „Carol I” şi a Operei Române, lucrare pe care municipalitatea o va realiza, în totalitate, cu bani de la bugetul local. Investiţia este estimată la suma de 27,28 milioane de lei, aproximativ 6 milioane de euro, şi trebuie să fie executată în decursul a doi ani şi jumătate, dintre care 6 luni se vor pierde cu punerea la punct a documentaţiei.

carolDupă construcţia noului sediu pentru Spitalul Filantropia, în care s-au investit 33 milioane de lei de la bugetul local, Primăria Craiova şi-a programat, pentru anul viitor, o altă mare lucrare pe care o va face tot cu fonduri publice. Este vorba de reabilitarea Colegiului „Carol I” şi Operei Române, care funcţionează în imobilul, monument istoric, aflat în centrul Craiovei şi care se află, de mai mult timp, într-o stare avansată de degradare. După ce a încercat, dar fără succes, să prindă lucrarea pe fonduri europene, municipalitatea a decis, în cele din urmă, să o execute pe bani de la bugetul local, oricât ar fi de substanţială financiar.

Licitaţia a fost respinsă de două ori

În două rânduri, în primăvara acestui an, autorităţile au deschis procedurile de licitaţie a lucrărilor de execuţie, dar ambele tentative s-au soldat cu eşec, deoarece Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) a considerat că documentaţia necesară, în speţă caietul de sarcini, nu este bine întocmit. Prima postare în sistemul electronic de licitaţie a fost pe data de 15 mai, fiind respinsă pe 26 mai, ANAP-ul făcând, printre altele, observaţia că autorităţile s-au exprimat cam „ambiguu” în privinţa criteriilor de calificare a ofertanţilor. Pe data de 7 iunie, Primăria Craiova repunea în SEAP documentaţia pentru licitaţie, dar din nou este respinsă pe 12 iunie, pe motiv că observaţiile făcute anterior, în perioada de verificare, nu au fost operate.

Câţiva ofertanţi au solicitat vizite pe teren

Autorităţile au dat la refăcut actul de fundamentare al licitaţiei şi, după mai multe consultări, specialiştii din Primărie au reuşit să realizeze o formă agreată de ANAP, licitaţia fiind astfel deschisă pe data de 23 iunie. După încă o perioadă de verificări, firmele au putut să-şi depună ofertele. Termenul-limită de acceptare a ofertelor a fost data de 10 august şi, din câte se pare, sunt mai multe firme care s-au arătat interesate de această lucrare. „Au fost mai multe solicitări, nu ştiu exact de unde şi de către cine, dar au solicitat să facă vizite în teren. Şi au vizitat liceul. Este un lucru îmbucurător că sunt firme interesate de această licitaţie”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Autorităţile speră să nu existe contestaţii

După ce va analiza toate ofertele depuse, Primăria Craiova va desemna firma câştigătoare. Va urma o perioadă în care se pot depune eventualele contestaţii pe firmele care se vor clasa pe locuri următoare le transmite către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), după care municipalitatea va putea semna contractul de execuţie. Termenul impus de lege, în acest sens, este 20 de zile, timp în care CNSC trebuie să dea un răspuns. Există şi cazuri în care se depăşeşte şi acest termen, întrucât firma ar putea fi nemulţumită de răspunsul primit de la CNSC şi se adresa justiţiei. În felul acesta, licitaţia se blochează pe un timp îndelungat. Autorităţile locale speră însă ca licitaţia să se desfăşoare în termeni buni şi să nu existe contestaţii din partea ofertanţilor.

O investiţie de 6 milioane de euro, de la bugetul local

Lucrarea de reabilitare a Colegiului Naţional „Carol I” şi a Operei Române a fost estimată, potrivit caietului de sarcini postat pe SEAP, la suma de 27,28 milioane de lei, echivalentul a 6 milioane de euro, aproximativ. Criteriul de desemnare a firmei câştigătoare a fost stabilit de Primăria Craiova ca fiind preţul cel mai mic, prin urmare se aşteaptă că această sumă să mai scadă la licitare. În documentaţie, se mai spune că lucrarea trebuie să se realizeze într-un termen de doi ani şi jumătate, dintre care doi ani se vor face lucrările efective, iar o perioadă de 6 luni este luată în calcul cu luarea avizelor pentru începerea lucrărilor, organizarea de şantier şi, apoi, când şantierul se termină, şi cu obţinerea avizului de securitate la incendii din partea ISU.

O clădire monument istoric, clasa A

Reabilitarea în sine a clădirii este o lucrare pretenţioasă, pe care constructorul trebuie să o facă, aşa cum se spune, „ca la carte”. În acest moment, imobilul se află într-o stare avansată de degradare – unele clase nu mai pot fi folosite şi, pentru protecţie, elevii au fost mutaţi din corpul principal – dar nu stă rău, în schimb, la capitolul documentaţie. Într-o paradă oferită consilierilor municipali, reprezentanţii municipalităţii au făcut publice toate informaţiile legate de această clădire şi au expus un cărucior de supermarket încărcat cu dosare. De departe, cel mai important aviz care trebuie obţinut şi căruia trebuie să i se conformeze este cel al Ministerului Culturii, ştiut fiind faptul că este vorba imobil monument istoric, clasa A, care are în spate şi o istorie bogată, iar, în prezent, este unul dintre liceele cele mai bine cotate şi iubite de generaţii întregi de elevi.