Începe Festivalul „Puppets Occupy Street”!

0
455

conferinta (1)Opt zile de festival, cu peste 250 de evenimente, care se vor desfăşura în aproape întreg oraşul, îi aşteaptă pe craioveni începând de mâine, 25 august! „Puppets Occupy Street” – Air Edition sună adunarea mai întâi la Parada Păpuşilor, care va porni, la ora 21.00, pe traseul Mc Donald‘s – Calea Bucureşti – Piaţa „Mihai Viteazul”, apoi la aproximativ 100 de spectacole, 60 de ateliere de creaţie, concerte, expoziţii ş.a. Vor veni în mijlocul publicului artişti din Brazilia, Argentina, Turcia, Italia, Spania, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Polonia, Marea Britanie, Elveţia, Germania, Franţa şi, bineînţeles, România. Manifestările din program sunt cu acces liber, iar în caz de vreme nefavorabilă acestea se vor desfăşura la sediile Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri” şi Centrului Multifuncţional.

Ajuns la ediţia a IV-a, Festivalul „Puppets Occupy Street” a devenit unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale Craiovei, an de an propunând, prin temele sale – Water Edition (2015), Fire Edition (2016), Air Edition (2017), Earth Edition (2018) – inedite manifestări ale actorilor păpuşari şi artei animaţiei îndeosebi din Europa, dar şi de pe alte continente. Nu mai este mult până când Craiova se va transforma, din nou, într-o imensă scenă, zeci de actori animând aproape întreg oraşul – de la Piaţa „Mihai Viteazul” şi Centru Vechi, Parcul „Nicolae Romanescu”, Parcul Puşkin şi Grădina Botanică până la cartierele Valea Roşie, Brazda lui Novac, Craioviţa Nouă, Lăpuş Argeş, Rovine.

Companii de teatru private şi artişti independenţi din 14 ţări

afisFestivalul se va desfăşura între 25 august şi 1 septembrie, fiind organizat de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, finanţat de Primăria şi Consiliul Local Municipal Craiova şi derulat cu sprijinul regiilor autonome, instituţiilor de cultură, forţelor de ordine, voluntarilor şi sponsorilor. Ţin afişul companii de teatru private şi artişti independenţi din 14 ţări, selecţia fiind una dificilă, după cum au precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Adriana Teodorescu, managerul Teatrului „Colibri”, şi actriţa Geo Dinescu. „Suntem fericiţi că vom avea aici trupe care merg la festivaluri importante din lume, precum cele de la Charleville-Mezieres şi Avignon”, a afirmat Geo Dinescu, care i-a invitat pe craioveni în număr cât mai mare să se bucure de surprizele pregătite de organizatori.

În acest cadru, Adriana Teodorescu a vorbit mai puţin despre programul de activităţi  – intens mediatizat şi disponibil pe site-urile şi reţelele sociale ale teatrului şi festivalului – şi mai mult despre spiritul de echipă care face ca cele opt zile de poveste să existe. „Echipa festivalului s-a mărit, fiind din ce în ce mai multe persoane care se implică în susţinerea lui – voluntari, personalităţi, instituţii, sponsori. În acelaşi timp, ne-am bucurat de consecvenţa şi parteneriatul avut încă din 2014 cu câteva dintre instituţiile craiovene”, a afirmat Adriana Teodorescu.

Spirit voluntar şi de echipă!

air 1Una este Centrul Multifuncţional, care, în perioada 26 august – 1 septembrie, va găzdui trei expoziţii: „The air of clothing” by Mariana Pachis, „Fairy tales from Ukraine” şi „Puppet‘s Meeting”. În cadrul conferinţei de presă de ieri, Alina Voicu, reprezentant al Centrului Multifuncţional Craiova, a adresat felicitări organizatorilor „pentru spectacolele inedite care se desfăşoară pe străzile Craiovei şi pe care în fiecare an publicul le primeşte cu entuziasm”.

S-au alăturat din nou festivalului – de această dată, în număr şi mai mare –voluntarii de la Junior Chamber International (JCI), o echipă de tineri „foarte serioşi, creativi, responsabili”, după cum i-a apreciat managerul de la „Colibri”. „Suntem încântaţi să facem parte din această echipă frumoasă. Este o magie întreagă, vă aşteptăm să intraţi şi voi în această lume, deschisă oricărei vârste!”, a afirmat Ana-Maria Bebu, coordonatorul grupului de aproximativ 30 de voluntari de la JCI Craiova.

Pentru al treilea an consecutiv, un parteneriat este încheiat în cadrul „Puppets Occupy Street” cu asociaţii patronate de Mitropolia Olteniei. Copii din centrele sociale „Best Life” şi „Aripi de Lumină” vor participa la ateliere de creaţie şi, în plus, voluntari ai Asociaţiei „Vasiliada” vor veni la evenimente pentru a mediatiza Campania „Gesturile mici fac oamenii mari!”. Potrivit Gabrielei Firu, din cadrul Biroului de presă al Mitropoliei Olteniei, Asociaţia „Vasiliada” îşi propune, astfel, să ajute cu burse lunare copiii din mediul rural care au rezultate bune la învăţătură, dar provin din familii cu posibilităţi materiale reduse. „O parte din fondurile care vor fi strânse vor fi direcţionate spre sprijinirea copiilor, iar o altă parte va fi folosită pentru achiziţionarea de rechizite şcolare şi materiale educative pentru copiii din centrele sociale ale Arhiepiscopiei Craiovei”, a precizat Gabriela Firu.

Parada Păpuşilor, mâine-seară, de la ora 21.00

Deschiderea oficială a celei de-a IV-a ediţii a Festivalului „Puppets Occupy Street” va avea loc mâine-seară, cu „Puppet’s Parade”, care va porni, la ora 21.00, din zona blocului S200 şi se va îndrepta agale spre Piaţa „Mihai Viteazul”, însă de această dată pe „Calea Bucureşti”. Acolo, la ora 22.00, urmează să aibă loc un videomapping pe clădirea Palace şi alte surprize, concomitent în Piaţa „Fraţii Buzeşti” fiind anunţat un concert al trupei „Farfarello” (Germania). Până pe 31 august, publicul este aşteptat între orele 11.00-13.00 la ateliere de creaţie, iar după-amiaza şi seara (între orele 17.00 şi 22.00) – la spectacole şi concerte.

Festivalul se va încheia pe 1 septembrie, tot cu o paradă a păpuşilor, urmată de Parada Haute Couture „Rising wings” by Mariana Pachis – Bucureşti (ora 21.30) şi show-ul „Sophia Luminosa: The (F)Light of the Dreams” prezentat de Fire Theatre Mime Company, din Bulgaria (ora 22.00). Spectacolul se va muta, apoi, în Centrul Vechi – Piaţa „Fraţii Buzeşti”: „Fantasmio” by Bogdan Muntean (ora 22.00) şi Mix Air Music (ora 22.30).

***

expozitie - afis Bruno LeoneMuzeul de Artă Craiova găzduieşte astăzi, ora 17.00, vernisajul expoziţiei artistului Bruno Leone, intitulată „An italian puppets story” şi cuprinzând păpuşi tradiţionale specifice teatrului napoletan (personaje celebre ca Pulcinella, Don Giovanni, Morte, Guappo). Evenimentul are loc în cadrul Festivalului „Puppets Occupy Street”, la care păpuşarul italian Bruno Leone participă pentru a doua oară. La această ediţie, publicul îi va putea vedea spectacolul „Don Pulcinella de la Mancha” – miercuri, 30 august, în cartierul Valea Roşie (loc de joacă zona Piaţă), de la ora 19.00, şi în Parcul „Nicolae Romanescu”, zona Foişor, de la ora 21.00, precum şi joi, 31 august, în Centrul Vechi, Piaţa „Fraţii Buzeşti”, ora 20.00. Expoziţia „An italian puppets story” va fi găzduită de Muzeul de Artă pe toată durata festivalului, între orele 10.00-18.00. Tot la Muzeul de Artă, Bruno Leone va susţine joi, 31 august, între orele 11.00-13.00, workshop-ul pentru profesionişti „Il segreto di maestro”.

***

FarfarelloTrupa germană „Farfarello” este cunoscută în România în special prin fondatorul ei, violonistul Mani Neumann, care a colaborat cu celebra formaţie „Phoenix” timp de mai mulţi ani. Din 1982 şi până acum, „Farfarello” a scos 18 albume, 4 DVD-uri şi a participat la peste 3.500 de concerte în toată lumea. Mani Neumann, neamţul cu „suflet de român”, supranumit şi Violonistul Diavolului, este considerat un maestru al viorii şi blockflote.